ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Πολύωρο «σεμινάριο» ήταν η προχτεσινοβραδινή συνάντηση των υπουργών Αμυνας των Κροατίας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ προχτές βράδυ στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό τους, Ρόμπερτ Γκέιτς. Τους δόθηκαν περαιτέρω οδηγίες και συμβουλές για την ευόδωση της ενταξιακής πορείας των λεγόμενων τριών χωρών της Χάρτας της Αδριατικής (που προσδοκούν πρόσκληση ένταξης ενόψει της ΝΑΤΟικής συνόδου κορυφής τον Απρίλη στο Βουκουρέστι). Επιπλέον, συζητήθηκε η έως τώρα στρατιωτική συμβολή των Κροατίας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ στις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε Ιράκ και Αφγανιστάν, απαιτήθηκε και μελετήθηκε η πιθανότητα περαιτέρω ενίσχυσής τους. Παράλληλα, απ' το τραπέζι συνομιλιών δεν έλειψε βεβαίως ούτε η τωρινή κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο μετά τη μονομερή κήρυξη «ανεξαρτησίας». Οι Βαλκάνιοι υπουργοί φέρεται πως εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην επιβολή του σχεδίου Αχτισαάρι, ενώ οι Αμερικανοί διαβεβαίωσαν πως θα παραμείνουν στο Κοσσυφοπέδιο στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής δύναμης (KFOR)...
Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του αμερικανικού Πενταγώνου, σ' αυτή την πρώτη συνάντηση των υπουργών Φατμίρ Μεντίου (Αλβανία), Μπράνκο Βούκελιτς (Κροατία), Λάζαρ Ελένοφσκι (ΠΓΔΜ) με τον Αμερικανό ομόλογό τους σε αμερικανικό έδαφος εκφράστηκε η ευαρέσκεια της κυβέρνησης του Τζ. Μπους για τη συμμετοχή των τριών χωρών στις (κατοχικές) δυνάμεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
Οπως είναι γνωστό, η Κροατία συμμετέχει στην κατοχική δύναμη (ISAF) στο Αφγανιστάν με 190 στρατιώτες και σχεδιάζει να στείλει άλλους 100 στρατιώτες έως το τέλος του 2008. Η Αλβανία συμμετέχει στην ISAF με 140 στρατιώτες και η ΠΓΔΜ με 130. Τέλος, στο Ιράκ η Αλβανία έχει στείλει 120 στρατιώτες και η ΠΓΔΜ 40.
ΡΑΜΑΛΑ.--
Την τουλάχιστον περίεργη άποψη ότι «τη μονομερή ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να μιμηθούν οι Παλαιστίνιοι εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ», εξέφρασε χτες ο γενικός γραμματέας της ΕΕ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο που πρόσθεσε μάλιστα πως σε μια τέτοια περίπτωση η «διεθνής κοινότητα θα αναλάμβανε τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής...»
Και συνέχισε στη λογική, που μάλλον οδηγεί στο «σκάβω μόνος μου το λάκκο μου», λέγοντας: «Ο λαός μας έχει το δικαίωμα να κηρύξει την ανεξαρτησία του, όπως και ο λαός του Κοσσόβου. Τελούμε υπό κατοχή πολύ πριν προκύψει το ζήτημα του Κοσσόβου. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας όπως έκανε το Κόσσοβο, και η διεθνής κοινότητα στη συνέχεια οφείλει να αναλάβει τον τερματισμό της κατοχής των εδαφών». Σε επόμενο σημείο εξέφρασε απαισιοδοξία για τις τωρινές ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες, λέγοντας ότι δεν οδηγούν πουθενά, αφού στόχος του Ισραήλ είναι να κερδίσει χρόνο «ώστε να καταλάβει περισσότερα εδάφη και να επιβάλει τετελεσμένα επί του πεδίου, τα οποία θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους με προσωρινά σύνορα, δηλαδή ενός κατακερματισμένου κράτους στη Δυτική Οχθη».
Στο Ισραήλ, πάντως, η εφημερίδα Τζερούσαλεμ Ποστ επανέφερε στο προσκήνιο τις πληροφορίες πως ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προωθούν την ανάπτυξη δυνάμεων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης τάχα για να προετοιμαστεί «καλύτερα» η αποχώρηση των εκεί ισραηλινών δυνάμεων. Βασικός κομιστής του σχεδίου φέρεται ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος ε.α. στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς, που όπως γράφεται βολιδοσκοπεί χώρες της ΕΕ, για να δει εάν και ποιες προτίθενται να συμμετάσχουν σε μία τέτοια αποστολή. Ενδιαφέρον είναι πως αυτές τις πληροφορίες επιβεβαίωσε τρόπον τινά αργότερα ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Ρίτσαρντ Τζόουνς, ο οποίος δεν τις διέψευσε απλώς πρόσθεσε πως μια τέτοια εξέλιξη θα χρειαστεί «αρκετά χρόνια»...
Associated Press |
Συνεχίζεται το μακελειό στο Ιράκ. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν χτες σε επίθεση αυτοκτονίας σε αγορά κοντά στην Μπακούμπα, σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία. Νωρίτερα, άλλος καμικάζι ανατινάχτηκε μέσα στο αυτοκίνητό του στην περιοχή Ταλ Αφάφ, σκοτώνοντας μια γυναίκα και τραυματίζοντας οκτώ ανθρώπους, ενώ στη Μοσούλη 4 αστυνομικοί σκοτώθηκαν καθώς πραγματοποιούσαν περιπολία.
Στο μεταξύ, σε ένα πιθανό κατασκευασμένο σενάριο προχωρούν οι αμερικανικές και οι ιρακινές δυνάμεις, ισχυριζόμενοι ότι η αλ Κάιντα χρησιμοποιεί επαίτες και ψυχικά διαταραγμένους ανθρώπους που βρίσκονται στους δρόμους της Βαγδάτης για να εκτελέσουν επιθέσεις. Χτες, το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που θέλουν τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ να θέτουν υπό κράτηση τα συγκεκριμένα άτομα.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από την πρόσφατη ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού ότι στην επίθεση σε αγορές στην ιρακινή πρωτεύουσα την 1η Φλεβάρη χρησιμοποιήθηκαν δύο γυναίκες, οι οποίες είχαν νοσηλευτεί σε δύο διαφορετικά ιδρύματα. Ο εκπρόσωπος του στρατού των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, υποναύαρχος Γκρέγκορι Σμιθ υποστήριξε ότι «οι αμερικανικές αρχές ανησυχούν για την πιθανότητα η αλ Κάιντα να έχει πρόσβαση στους φακέλους των ψυχιατρικών νοσοκομείων».
ΧΑΡΑΡΕ.-- Στο αμίμητο 100.000% ανήλθε τον περασμένο μήνα ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ζιμπάμπουε, δημιουργώντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ, μερικές βδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Μάρτη.
ΣΙΔΝΕΪ.-- Σε υπερβολική δόση... ναρκωτικών ανακοίνωσαν χτες αστυνομικές αρχές του Σίδνεϊ πως οφείλεται ο θάνατος ενός 5χρονου αγοριού και ενός τρίχρονου κοριτσιού υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες σε σίτι του Σίδνεϊ.
ΜΑΠΟΥΤΟ.-- Θανατηφόρα ήταν 48 απ' τα περίπου 4.200 κρούσματα χολέρας που σημειώθηκαν στη Μοζαμβίκη μέσα στον τελευταίο μήνα εξαιτίας των πρόσφατων πλημμυρών που έπληξαν τη νοτιοαφρικανική χώρα ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
ΑΚΚΡΑ.-- Η κυβέρνηση της δυτικοαφρικανικής Γκάνας υποδέχτηκε χτες σαν «φίλο» τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζ. Ου. Μπους, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να φιλοξενήσει στο έδαφός της το στρατηγείο της διοίκησης του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (Africom). Ο Μπους ανταπάντησε ότι οι όποιες σχετικές «φήμες» είναι «αερολογίες»...
ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Πέθανε προχτές στη Βηρυτό σε ηλικία 83 ετών ο Λιβανέζος συγγραφέας Σουχέιλ Ιντρίς, που θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους μυθιστοριογράφους της σύγχρονης αραβικής λογοτεχνίας. Ηταν ιδρυτής της έγκριτης λογοτεχνικής επιθεώρησης «Αλ Αντάμπ» (Γράμματα). Το «Καρτιέ Λατέν» ήταν απ' τα πιο γνωστά μυθιστορήματά του.
ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Χτες βράδυ αναχώρησαν απ' την Ιρλανδία για την πρωτεύουσα του Τσαντ, Ντζαμένα, 50 Ιρλανδοί στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων για να ολοκληρώσουν τις ετοιμασίες για το στρατηγείο της αποστολής που θα αναπτύξει ο ευρωστρατός στη μεθόριο με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Σουδάν. Ο Ιρλανδός διοικητής της αποστολής, στρατηγός Πατ Νας, δήλωσε ότι η αποστολή θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα μέσα στο επόμενο δίμηνο.
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--
Απέκλεισε το ενδεχόμενο παραίτησής του από το προεδρικό αξίωμα ο Περβέζ Μουσάραφ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών της Δευτέρας, στο Πακιστάν που έφεραν πρώτο το Κόμμα του Λαού του Πακιστάν, της δολοφονηθείσης, Μπεναζίρ Μπούτο και τους δικούς του υποστηρικτές στην τρίτη θέση, αποκλείοντας τη δυνατότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Οπως είπε ο Πρόεδρος του Πακιστάν, ο ίδιος τάσσεται υπέρ ενός «αρμονικού συνασπισμού για μία διακυβέρνηση με ανάπτυξη και πρόοδο σε ειρηνικό κλίμα στο Πακιστάν», σύμφωνα και με ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Η ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε μετά και τις συνομιλίες που είχε ο Π. Μουσάραφ, χτες, με Αμερικανούς γερουσιαστές - παρατηρητές για τις βουλευτικές εκλογές της Δευτέρας.
Σε συνέντευξή του σε βρετανική εφημερίδα, ο Πακιστανός Πρόεδρος υπεραμύνθηκε του αξιώματός του και δήλωσε ότι «δεν είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί ισχυριζόμενος ότι «πρέπει να προχωρήσουμε με τρόπο ώστε να υπάρξει μια σταθερή και δημοκρατική κυβέρνηση στο Πακιστάν», αποφεύγοντας να εκφράσει εκτίμηση για το ποιος θα είναι τελικά ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι αυτό εναπόκειται στα κόμματα να το αποφασίσουν.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Η μάχη μηχανισμών και χρήματος συνεχίζεται στις προκριματικές εκλογές στις ΗΠΑ. Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα κέρδισε την Χίλαρι Κλίντον στην πολιτεία του Ουισκόνσιν και στη Χαβάη, όπως εξάλλου προβλεπόταν. Ο Ομπάμα έχει εξασφαλίσει 1.301 εκλέκτορες (161 υπερεκλέκτορες) και η Κλίντον 1.239 (234 υπερεκλέκτορες). Επόμενη «μάχη» αναμένεται να διεξαχθεί στις 4 Μαρτίου όταν οι δύο υποψήφιοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών θα αναμετρηθούν στο Τέξας και το Οχάιο.
Στο «στρατόπεδο» των Ρεπουμπλικανών, ο υποψήφιος για το χρίσμα Τζον ΜακΚέιν έχει εξασφαλίσει 918 εκλέκτορες και βρίσκεται πολύ κοντά στον αριθμό των 1.191 εκλεκτόρων που χρειάζεται για το χρίσμα. Ο αντίπαλός του, Μάικ Χάκαμπι έχει συγκεντρώσει μόλις 217 εκλέκτορες.