ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι αγρότες... καλοπερνάνε!

Αμφισβητώντας τα στοιχεία μείωσης του αγροτικού εισοδήματος που παρέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε ότι το αγροτικό εισόδημα... αυξήθηκε

ICON

Το μαύρο άσπρο επιχείρησε να παρουσιάσει χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτη για τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος και στην αύξηση των εξόδων. Ο υπουργός έφθασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι «τα δικά μας στοιχεία στο υπουργείο αναφέρουν ότι έχουμε αύξηση του αγροτικού εισοδήματος»! Παρ' όλα αυτά αποδέχτηκε ότι υπάρχει αύξηση στο λίπασμα και στις ζωοτροφές λόγω έλλειψης προσφοράς, λέγοντας όμως παράλληλα ότι υπάρχει αύξηση στις τιμές διάθεσης σειράς αγροτικών προϊόντων.

«Σήμερα το τσουβάλι το λίπασμα είναι απλησίαστο για τον Ελληνα αγρότη» ανταπάντησε ο Ν. Μωραΐτης και συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχει εκτόξευση του κόστους παραγωγής, που εξανεμίζει το πενιχρό εισόδημα των αγροτών. Το χρόνο που μας πέρασε υπήρχε αύξηση που αγγίζει το 20%». Σχολιάζοντας δε τα περί αύξησης του αγροτικού εισοδήματος σημείωσε: «Αυτά να τα πείτε σε φτωχές, σε άγονες περιοχές της χώρας, όπου το μόνο εισόδημα που αφήσατε είναι του ταχυδρόμου, με τις συντάξεις πείνας. Να ρωτήσετε τους κτηνοτρόφους, που σήμερα πουλάνε τα αρνιά 3,5 ευρώ το κιλό, από 6 με 7 που πουλιόταν πέρσι».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «καθημερινά οι φτωχομεσαίοι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι της χώρας δέχονται ολομέτωπη επίθεση στο εισόδημά τους. Δύο χρόνια από την εφαρμογή της αναθεωρημένης ΚΑΠ, που ψήφιζαν και πανηγύριζαν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα. Εχουμε βίαιο ξεκλήρισμα των καπνοπαραγωγών, των τευτλοπαραγωγών και άλλων δυναμικών καλλιεργειών, κλείσιμο εργοστασίων επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, καπνεργοστάσια, εργοστάσια ζάχαρης που αφήνουν στο δρόμο, στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους και από την άλλη μεριά ερημώνουν την ύπαιθρο». Κατέληξε λέγοντας ότι «η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα μιας αντιαγροτικής πολιτικής, που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις κάτω από τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

ΦΤΩΧΟΙ - ΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Στόχος η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής

Οι προτάσεις του ΚΚΕ για τη μικρομεσαία αγροτιά και την αγροτική οικονομία παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στην Ορεστιάδα

Οι προτάσεις του Κόμματος για τη μικρομεσαία αγροτιά και την αγροτική οικονομία παρουσιάστηκαν από τη ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ σε συγκέντρωση που έγινε την Τετάρτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ορεστιάδας. Οπως τόνισε ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, Χρήστος Τρέλης, μέλος του Γραφείου της Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Κόμματος, «η πρότασή μας είναι και ρεαλιστική και αναγκαία, πρόταση πάλης γύρω από ώριμους άμεσους στόχους και αιτήματα, πρόταση συσπείρωσης σε επιμέρους μέτωπα πάλης, που στην πορεία θα μετατραπούν στα ρυάκια, που θα οδηγήσουν στη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου».

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ, ο Χρ. Τρέλης κάλεσε τη φτωχομεσαία αγροτιά να αγωνιστεί για άμεση αντιμετώπιση και λύση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα:

  • Προστασία και έγκαιρη διάθεση της αγροτικής παραγωγής σε τιμές και επιδοτήσεις που να διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα.
  • Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής με εκτέλεση από το κράτος βασικών έργων υποδομής και έλεγχο των τιμών των αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων, χτύπημα της κερδοσκοπίας των εμποροβιομηχάνων.
  • Ευνοϊκή χρηματοδότηση των μικρομεσαίων αγροτών και των συνεταιρισμών από κρατική ΑΤΕ.
  • Δωρεάν μεταβίβαση στις συνεταιριστικές οργανώσεις των μετοχών της ΑΤΕ στις εταιρείες μετοχικού ενδιαφέροντος.
  • Πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους, από τον δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος.

«'Η θα έχουμε εξουσία στα χέρια του λαού ή στα χέρια των δυνάμεων του κεφαλαίου, της ολιγαρχίας του πλούτου, των μονοπωλίων. Οποιος από τα πολιτικά κόμματα ισχυρίζεται το αντίθετο κοροϊδεύει τον κόσμο.

Στο δρόμο αυτό, ανάλογα με την πορεία του κινήματος και την επίδραση των διεθνών εξελίξεων, ανάλογα με τα αποτελέσματα εκλογικών αναμετρήσεων στο πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, υπάρχει έδαφος για επιμέρους κατακτήσεις, που το σιγούρεμά τους όμως και η διεύρυνσή τους θα γίνουν μόνο με τη νίκη στο επίπεδο της εξουσίας.

Δεν υποστηρίζουμε απλοϊκά "ή όλα ή τίποτα", αλλά ένα δρόμο που θα έχει ένα σκοπό, ένα στόχο και που, στην πορεία του, θα αποσπώνται και κατακτήσεις.

Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ μπορεί και πρέπει να γίνει υπόθεση της ίδιας της εργατικής τάξης, της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των αυτοαπασχολουμένων. Να βγει από το περιθώριο ο λαός και να γίνει ο ίδιος και το κίνημα του πρωταγωνιστής των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων», κατέληξε ο Χρ. Τρέλης.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σταθερά αντιλαϊκή

Μήνυμα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κινείται με σταθερότητα και συνέπεια στην προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων έστειλε και πάλι χτες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, σε ομιλία που πραγματοποίησε στη σχολή Εθνικής Αμυνας. Αναλύοντας στους παρευρισκόμενους την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο υπουργός ανέφερε ότι αυτή στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη «δημοσιονομική εξυγίανση» και ο δεύτερος με τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Εκφράζοντας τη σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης στην πολιτική στήριξης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ο υπουργός μίλησε για «νέο πρότυπο ανάπτυξης» και απαρίθμησε μια σειρά μέτρα, τα οποία - όπως είπε - στόχο έχουν την απελευθέρωση του δυναμικού του ιδιωτικού τομέα, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση της εξωστρέφειας. Στα πλαίσια αυτά αναφέρθηκε στη μείωση των συντελεστών φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, την ενίσχυση των επενδυτικών κινήτρων, την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, την προώθηση των εξαγωγών, τη δημιουργία του πλαισίου των «Συμπράξεων», την προώθηση της «νέας γενιάς» ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και την αποκαλούμενη ψηφιακή σύγκλιση.

Αναφερόμενος στη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης, αποκάλεσε για μια ακόμη φορά το δημόσιο τομέα ως το «μεγάλο ασθενή» της οικονομίας, ομολογώντας έτσι δημόσια τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για προώθηση αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στο συγκεκριμένο χώρο. Τα δε μέτρα ...εξυγίανσης αφορούν την πλήρη εφαρμογή του εργατοκτόνου νόμου 3429/05 για τις πρώην ΔΕΚΟ - μεταξύ άλλων προβλέπει κατάργηση εργασιακών κανονισμών, δικαιωμάτων που διασφαλίζονταν από συλλογικές συμβάσεις, προσλήψεις με καθεστώς ιδιωτικού τομέα - αλλά και την επέκταση μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα ανάλογων ρυθμίσεων σε κρατικά νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τέλος, ο Γ. Αλογοσκούφης επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει την αποκαλούμενη και «δεύτερη γενιά αποκρατικοποιήσεων» με έμφαση στην εκποίηση επιχειρήσεων οι οποίες διαχειρίζονται υποδομές ή επιχειρήσεις δικτύων. Λόγος φυσικά γίνεται για τον ΟΤΕ - παράδοση της διοίκησης σε ιδιώτες - τη ΔΕΗ, τον ΟΣΕ, την ΕΥΔΑΠ κλπ. Αναφέρθηκε επίσης στις κυβερνητικές προθέσεις για παράδοση σε ιδιωτικά κεφάλαια των κερδοφόρων σταθμών εμπορευματοκιβωτίων των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης, καθώς και στην εισαγωγή του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο, θέμα για το οποίο διεξάγονται σκληρές διαπραγματεύσεις με τη γερμανική «Χόχτιφ», η οποία θέτει ως όρο την επέκταση της σύμβασης και μετά την παρέλευση της 35ετίας.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 27 Φλεβάρη

Παγκαρδιτσιώτικη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες, διοργανώνει την Τετάρτη, 27 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, στη Δημοτική Αγορά της Καρδίτσας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, (ΕΟΑΣΚ).

Σε ανακοίνωση - κάλεσμα προς προς τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, η ΕΟΑΣΚ υπογραμμίζει την ανάγκη να ενταθεί ο αγώνας εναντίον αυτής της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου, επιχειρώντας να την παρουσιάσουν σαν μονόδρομο για να καλλιεργήσουν τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια στους μικρομεσαίους αγρότες.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ
Πάνω 52,5% για την Probank

Εκρηκτικούς ρυθμούς αύξησης της κερδοφορίας της εμφάνισε στο 12μηνο του 2007 και η «Probank», η οποία σχεδιάζει την εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο. Σύμφωνα με τον ισολογισμό τους τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) απογειώθηκαν σε 23,3 εκατ. ευρώ (από 15,3 εκατ. το 2006) καταγράφοντας αύξηση 52,5%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ