ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Οι ανάγκες μας κόντρα στην πολιτική τους

Σε σχολές της Αθήνας περιόδευσαν χτες βουλευτές του ΚΚΕ με θέμα την Κοινωνική Ασφάλιση

«Οσο στην τηλεόραση παίζουν ροζ σκάνδαλα, στη Βουλή "σπρώχνουν" το Ασφαλιστικό, στα Βαλκάνια οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αλλάζουν τα σύνορα, αξιοποιώντας παντός τύπου διαφορές (θρησκευτικές, εθνικές). Δώστε μας δύναμη να τους κόψουμε τη φόρα. Οι ανάγκες μας είναι κόντρα στην πολιτική τους».

Στα αμφιθέατρα και στα πηγαδάκια της Φυσικομαθηματικής και της Φιλοσοφικής σχολής, συναντήθηκαν χτες το μεσημέρι οι βουλευτές του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης και Εύα Μελά με φοιτητές και εργαζόμενους, κατά τη διάρκεια περιοδειών για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Εκδηλη η ανησυχία και η αγωνία φοιτητών και εργαζομένων για το «πού πάει το πράγμα». «Προκαλούν και ζητούν τα πάντα. Να δουλεύουμε μέχρι να πεθάνουμε και να ζούμε με 500 ευρώ». «Να μην αντιδρούμε, αλλά να βλέπουμε την μπανανόφλουδα στα 2 μέτρα και να σκεφτόμαστε: "όχι ρε γαμώτο, πάλι θα πέσω"».

«Αυτοί που κυβερνούν, μας θέλουν φθηνή εργατική δύναμη. "Ρίχνουν" σκάνδαλα με στόχο να αποπροσανατολίσουν. Ο,τι κατακτήθηκε έγινε με αγώνες. Ο,τι χάνεται είναι γιατί δε βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Το ΚΚΕ δε μιλάει για εναλλακτική διακυβέρνηση, αλλά για εναλλακτική εξουσία, που θα οικοδομείται με βάση τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του λαού, κόντρα στο κεφάλαιο και στα συμφέροντά του», είπε ο Δήμος Κουμπούρης στη Φυσικομαθηματική. Οσο για τις νέες γυναίκες «σας επιφυλάσσουν ακόμη μεγαλύτερες εκπλήξεις. Στο όνομα της... ισότητας θα σας "περιποιηθούν" περισσότερο, εξισώνοντας τα όρια συνταξιοδότησης προς τα πάνω. Γιατί όχι προς τα κάτω;».

Η Εύα Μελά, μιλώντας με φοιτητές στη Φιλοσοφική επισήμανε ότι «το θέμα της Παιδείας και το Ασφαλιστικό αποτελούν αιχμές του δόρατος της κυβέρνησης» και κάλεσε τις εργαζόμενες στο συνεργείο καθαριότητας να διεκδικήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, υπογραμμίζοντας συγχρόνως ότι δεν μπορεί οι υπηρεσίες του πανεπιστημίου να δίνονται σε ιδιώτες. Η κουβέντα απλώθηκε στις επιπτώσεις της αντιασφαλιστικής επίθεσης σε όλες τις πτυχές της οικογένειας και της ζωής του εργαζόμενου, καθώς όπως σημείωσαν οι εργαζόμενες στην καθαριότητα, δουλεύουν από 15 χρονών και δε γίνεται να σταματήσουν τη δουλειά, όταν τα παιδιά τους είναι άνεργα...

Κατάρτιση, δεξιότητες και προσόντα

Να συνδεθεί αποτελεσματικότερα η εκπαίδευση με την αγορά, να ενισχυθεί η απόκτηση δεξιοτήτων και προσόντων, σε βάρος της μόρφωσης με υποκατάσταση και των δομών της εκπαίδευσης από τη διά βίου μάθηση. Αυτός είναι ο στόχος της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της ΕΕ, που ακολουθείται από την κυβέρνηση και παρουσιάστηκε χτες από τον υπουργό Παιδείας, Ευρ. Στυλιανίδη στην ομιλία του στο διεθνές συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP) και σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη. Οπως είπε, η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας πρέπει να υποτάσσεται στον άξονα ανάπτυξη - ανταγωνιστικότητα - εκπαίδευση - απασχόληση.

Στο CEDEFOP παρουσιάστηκε έρευνα για τις μελλοντικές ανάγκες σε δεξιότητες, όπου ως τάση παρουσιάζεται η αύξηση της απασχόλησης στον τομέα των υπηρεσιών, των τεχνικών ειδικοτήτων και των βασικών επαγγελμάτων (θέσεις απλής εργασίας όπως κλητήρες, καθαριστές, φρουροί ασφάλειας). Ο υπουργός Παιδείας τόνισε την ανάγκη απόκτησης όλο και περισσότερων προσόντων μέσα από τη διά βίου μάθηση, ενώ είπε ότι «το 2015 το 30% όλων των αναγκαίων θέσεων εργασίας θα απαιτούν υψηλή επαγγελματική κατάρτιση και το 50% των θέσεων εργασίας θα απαιτούν μέση επαγγελματική κατάρτιση». Είναι ξεκάθαρο ότι δε μιλάμε για μόρφωση ή εκπαίδευση. Μιλάμε για κατάρτιση και προσόντα, που με βάση και το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων μπορούν να αποκτηθούν από οπουδήποτε - όχι μόνο μέσα από τους φορείς εκπαίδευσης αλλά και από την επαγγελματική εμπειρία κλπ. Αλλωστε, διά βίου μάθηση και μισοκατάρτιση σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι κυνηγούν μισοκαταρτίσεις ανάλογα με τις κάθε φορά άμεσες ανάγκες του κεφαλαίου για αύξηση της κερδοφορίας του.

ΚΝΕ
Η Νεολαία ΣΥΝ αναπαράγει τις συκοφαντίες του ΠΑΣΟΚ

...σχετικά με την επανεκλογή του προέδρου του ΕΣΥΠ

Χωρίς να λάβει υπόψη της τη δήλωση του Αντώνη Σκυλλάκου, γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, η Νεολαία του ΣΥΝ, ακολουθώντας την τακτική του ΠΑΣΟΚ και αναπαράγοντας τις ίδιες συκοφαντίες, εξέδωσε ανακοίνωση για την εκλογή του Θ. Βερέμη στην προεδρία του «Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας». Στην ανακοίνωση αυτή, η Νεολαία ΣΥΝ αυτοδιορίζεται ως εκπρόσωπος του φοιτητικού κινήματος και κατηγορεί το ΚΚΕ για το αποτέλεσμα, διαστρεβλώνει τη στάση του και κάνει μάθημα, λέγοντας ότι «κάθε αγώνας δίνεται και στο επίπεδο των συμβόλων».

Απαντώντας στην αναπαραγωγή της συκοφαντίας ενάντια στο ΚΚΕ από τη Νεολαία ΣΥΝ, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία επισημαίνει:

«Η Νεολαία του ΣΥΝ όχι μόνο αναπαράγει τα επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και συγκαλύπτει το γεγονός ότι από την ψηφοφορία για την εκλογή Βερέμη απουσίαζαν 3 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί. Η επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματά μας δεν είναι συμβολική. Ο ΣΥΝ την ίδια στιγμή που μιλάει για συμβολικούς αγώνες δεν κάνει λόγο για την ουσία της πολιτικής της ΝΔ στην εκπαίδευση, την ταύτιση του ΠΑΣΟΚ στις βασικές στοχεύσεις αυτής της πολιτικής».

Η ΚΝΕ υπενθυμίζει ότι:

  • Ο ΣΥΝ μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε στο διάλογο του ΕΣΥΠ, διευκολύνοντας έτσι το έργο αυτού του μηχανισμού συναίνεσης και σχεδιασμού της αντι-εκπαιδευτικής πολιτικής.
  • Στελέχη του ΣΥΝ συμμετέχουν ενεργά στις διάφορες «κινήσεις» εκείνης της μερίδας πανεπιστημιακών που λειτουργεί ως δεκανίκι της κυβέρνησης στην προσπάθεια προώθησης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και ταυτίζεται με τα αντιδραστικά επιχειρήματα του Θ. Βερέμη.
  • Ο ΣΥΝ κατέθεσε 27 προτάσεις τροπολογίας στο νόμο - πλαίσιο που το περιεχόμενό τους κινούνταν στην ίδια ακριβώς λογική με το νόμο έκτρωμα.
  • Ο ΣΥΝ αποθεώνει τη λογική της αποκέντρωσης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, λογική που προτείνει με το ίδιο πάθος ο Θ. Βερέμης και προωθεί η κυβέρνηση.

«Η στάση του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρη. Ολος ο λαός την ξέρει», τονίζει η ΚΝΕ και προσθέτει: «Το ΚΚΕ αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική, τους εκφραστές της και όποιους τη στηρίζουν. Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία, το λαό να δυναμώσουν την αντεπίθεση ενάντια στην αντιεκπαιδευτική, αντιλαϊκή πολιτική. Να δυναμώσει η λαϊκή πάλη για ενιαία δημόσια και δωρεάν Παιδεία».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Παράσταση διαμαρτυρίας

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή έκαναν χτες το πρωί πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την έρευνα και απαιτώντας την απόσυρσή του. Απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά και η πρυτανεία του Πολυτεχνείου, ενώ επιφυλάξεις εξέφρασε η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Ηπείρου έκαναν προχτές στα Γιάννενα πανεπιστημιακοί καθηγητές, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και σωματείων που συσπειρώνονται σε αυτό, μέλη της ΝΑΣ και φοιτητές, διεκδικώντας να σταματήσει άμεσα η χρηματοδότηση από δημόσιους πόρους των εταιρειών και ιδιωτών μετόχων του Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ της ΚΝΕ
Τιμούν την ιστορία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Τα 90 χρόνια του ΚΚΕ και τα 40 χρόνια της ΚΝΕ τιμούν με μια σειρά πολιτιστικές εκδηλώσεις διάφορες οργανώσεις της ΚΝΕ. Οι Οργανώσεις Βάσης των Τομεακών Οργανώσεων των Ανατολικών και των Βορειοανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ, διοργανώνουν εκδηλώσεις που ξεκινούν από τώρα και θα διαρκέσουν έως τις 2 Μάρτη.

Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας σήμερα πραγματοποιούνται:

  • Στο Χαλάνδρι, στις 8 μ.μ., εκδήλωση στο μορφωτικό κέντρο Χαρίλαος Φλωράκης (οδός Φλωράκη - πρώην Πυθίας 6) με θέμα «65 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ». Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΠΕΑΕΑ Φοίβος Τσέκερης. Στο Επιμορφωτικό Κέντρο λειτουργεί και έκθεση εντύπων της ΕΠΟΝ, από σήμερα μέχρι και 29 Φλεβάρη (εκτός Σαββατοκύριακου) 9 π.μ. - 5 μ.μ.
  • Στο Χολαργό, στις 9 μ.μ., προβολή της ταινίας «το μίσος» και συζήτηση για τα προβλήματα των μεταναστών (στέκι ΔΕΧ, πλατεία Κωστή Παλαμά).
  • Στη Χαλκίδα, στις 6 μ.μ. στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Χαλκίδας «Μελίνα Μερκούρη», συναυλία του Λάκη Παπαδόπουλου και ερασιτεχνικών συγκροτημάτων, βιντεοπροβολές και εκθέσεις. Τιμή εισόδου 10 ευρώ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ