ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εισβολή χερσαίων δυνάμεων στο Β. Ιράκ

Με τις πλάτες των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ και ΕΕ

Δύο ταξιαρχίες του τουρκικού στρατού έχουν αρχίσει επιχειρήσεις εναντίον των κούρδων

Associated Press

Δύο ταξιαρχίες του τουρκικού στρατού έχουν αρχίσει επιχειρήσεις εναντίον των κούρδων
ΒΑΓΔΑΤΗ, ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΙΓΙΑ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΑΓΚΥΡΑ.--

Εισβολή με χερσαίες δυνάμεις πραγματοποίησε χτες στο βόρειο Ιράκ ο τουρκικός στρατός, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για δέκα χιλιάδες στρατιώτες να πραγματοποιούν επίθεση εναντίον Κούρδων ανταρτών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος. Παράλληλα, ισχυρές τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εξακολουθούν να παραμένουν στη μεθόριο, προκειμένου να συμμετάσχουν στην επιχείρηση, εφόσον παραστεί ανάγκη.

Το γεγονός επιβεβαίωσε τόσο η αμερικανική κατοχική διοίκηση του Ιράκ, αλλά και το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τον αριθμό των στρατιωτών που μετέχουν στην επιχείρηση.

Η επιχείρησε πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, με το τουρκικό επιτελείο στρατού να υποστηρίζει ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που προσδίδουν μεγάλη σημασία στην εδαφική ακεραιότητα και σταθερότητα του Ιράκ, θα αποχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν όταν επιτευχθούν οι στόχοι τους».

Σε δηλώσεις του χτες ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι κάλεσε την Αγκυρα να σεβαστεί την κυριαρχία του Ιράκ, αντιδρώντας στη χερσαία επιχείρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατά των Κούρδων ανταρτών που έχουν τις βάσεις τους στις βόρειες περιοχές της χώρας, δίνοντας εμμέσως πράσινο φως, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Μάλικι «υποστηρίζει την ασφάλεια της Τουρκίας και αναγνωρίζει ότι το PKK αποτελεί απειλή για την Τουρκία και τις παραμεθόριες περιοχές της». Απαντώντας ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρίστηκε ότι «ο στόχος, ο σκοπός, το μέγεθος και οι παράμετροι αυτής της επιχείρησης είναι περιορισμένα».

Η κουρδική πλευρά διά του εκπροσώπου του ΡΚΚ έκανε λόγο για «σφοδρές μάχες», προσθέτοντας ότι «έχουν σκοτωθεί δύο Τούρκοι στρατιώτες και τραυματιστεί οκτώ. Δεν υπάρχουν θύματα από την πλευρά του PKK».

Εμφανής είναι η εμπλοκή των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που στηρίζουν την επίθεση, όπως οι ΗΠΑ, ενώ ΕΕ και Γερμανία κάλεσαν την Τουρκία «στο πλαίσιο του αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, να περιοριστεί στα μέτρα τα οποία είναι απαραίτητα ως τελευταίο καταφύγιο για την προστασία του τουρκικού πληθυσμού και προειδοποιούμε εναντίον μιας περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης» και να σεβαστεί την εδαφική κυριαρχία του Ιράκ.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες συγκρούσεις αλλά και ... εκεχειρία

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Παράταση της εκεχειρίας που είχε κηρυχτεί πριν από έξι μήνες στο Ιράκ ανακοίνωσε χτες - όπως εξάλλου αναμενόταν - εκπρόσωπος του σιίτη ανώτερου ιερωμένου Σαΐντ Μουκντάντα αλ Σαντρ στη Βαγδάτη, προς ανακούφιση φυσικά των κατοχικών δυνάμεων. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εκεχειρία, ο «Στρατός του Μέχντι» δε θα επιτεθεί σε αντίπαλες ένοπλες ομάδες και αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χτες οι βίαιες επιθέσεις στη χώρα με μια σειρά από εκρήξεις βομβών στη Βαγδάτη και στα νότια και δυτικά της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 άνθρωποι, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας. Η πιο αιματηρή σημειώθηκε στην πόλη Ανμπαρ της Αμιρίγια, όταν σε επίθεση αυτοκτονίας έξω από ένα τέμενος σκοτώθηκαν τουλάχιστον 4 άνθρωποι.

Τέλος, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε χτες από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Αυστραλία ότι ελπίζει πως «θα μπορέσουμε να μειώσουμε τα στρατεύματά μας στο Ιράκ τους επόμενους 10 - 12 μήνες». Υπενθυμίζεται ότι το Πεντάγωνο έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αποσύρει από τα μέσα Ιούλη πέντε από τις είκοσι ταξιαρχίες - περίπου 20.000 στρατιώτες - από το Ιράκ. Ωστόσο, ο ανώτατος διοικητής των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, είχε εισηγηθεί να σταματήσει προσωρινά η αποχώρηση μέχρι να εκτιμηθεί η κατάσταση της «ασφάλειας» στο Ιράκ.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΗΠΑ
Με επαναπροσδιορισμό της συμμαχίας απειλεί το Τόκιο

ΤΟΚΙΟ.--

Τους τόνους ανέβασε χτες η ιαπωνική κυβέρνηση έναντι των ΗΠΑ μετά τον πρόσφατο βιασμό 14χρονης μαθήτριας από Αμερικανό πεζοναύτη στη νήσο Οκινάουα. Χτες, ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας, Σιγκέρου Ισίμπα, σημείωσε ότι τυχόν νέα εγκλήματα απ' τους Αμερικανούς στρατιώτες στην Ιαπωνία θα διασαλεύσουν τη διμερή συμμαχία, καταλήγοντας ότι είναι ανεπαρκή τα έως τώρα ευχολόγια της Ουάσιγκτον για τη βάρβαρη συμπεριφορά και δράση Αμερικανών πεζοναυτών στην Ιαπωνία. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, Μασαχίκο Κομούρα, ανήγγειλε ότι θα τοποθετηθούν κάμερες ασφαλείας γύρω απ' όλες τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα και θα ληφθούν «και άλλα μέτρα για αποτροπή εγκληματικών πράξεων».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
«Γέφυρα» με την ΕΕ διακρίνει η «Χαμάς»

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

«Σημαντική εξέλιξη στη στάση της ΕΕ» χαρακτήρισε χτες εκπρόσωπος της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που ζητεί υποκριτικά άρση του ισραηλινού αποκλεισμού και των επιδρομών στην περιοχή... Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της «Χαμάς», Σάμι Αμπου Ζούχρι, πρόσθεσε πως η πλευρά του «δεν αποκλείει» καμία πρωτοβουλία για τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης με το Ισραήλ, χωρίς άλλα σχόλια...

Το Ισραήλ, πάντως, διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, απέρριψε το (ούτως ή άλλως μη δεσμευτικό νομικά...) ψήφισμα της Ευρωβουλής ανακοινώνοντας: «Η μπάλα είναι στα χέρια των Παλαιστινίων, της "Χαμάς"... Εάν σταματήσουν τις επιθέσεις με ρουκέτες, τότε το Ισραήλ θα κάνει τις δικές του ενέργειες».

Το ψήφισμα της Ευρωβουλής χαρακτηρίζει αποτυχημένη σε πολιτικό και ανθρωπιστικό επίπεδο την πολιτική απομόνωσης της Λωρίδας της Γάζας και ζητεί να εξαιρεθεί ο άμαχος πληθυσμός από τη στρατιωτική δράση και τη συλλογική τιμωρία. Καλεί δε το Ισραήλ να σταματήσει τον αποκλεισμό και τις εξωδικαστικές στοχευμένες δολοφονίες...

Ολα αυτά ενώ νωρίτερα νέα ισραηλινή πυραυλική επιδρομή στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας προκάλεσε το θάνατο δύο Παλαιστίνιων μαχητών της Ισλαμικής «Τζιχάντ»...

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Συνομιλίες με ΗΠΑ

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Η επικείμενη αποχώρηση των περισσότερων εκ των 1.500 Αυστραλών στρατιωτών στο Ιράκ, η πιθανότητα περαιτέρω στρατιωτικής συμβολής των Αυστραλών στην ιμπεριαλιστική αποστολή ISAF στο Αφγανιστάν και οι διμερείς στρατιωτικές και στρατηγικές σχέσεις θα τεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Αμυνας ΗΠΑ - Αυστραλίας σήμερα στο Σίδνεϊ. Εν πτήσει, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της επικείμενης αποχώρησης των περισσότερων Αυστραλών απ' το Ιράκ, λέγοντας πως η Ουάσιγκτον εκτιμά την έως τώρα στρατιωτική συνδρομή της Καμπέρα στην περιοχή, θεωρώντας πως δέχτηκε, τηρουμένων των αναλογιών, σημαντικές «πιέσεις και βάρος»...

Πάντως, την ίδια ώρα, ο Αυστραλός υπουργός Αμυνας Τζόελ Φίτζμπον ανακοίνωνε την ακύρωση συμβολαίου 5,5 δισ. δολαρίων για την αγορά 24 αμερικανικών μαχητικών τζετ τύπου F/A-18 Super Hornet. Ο Φίτζμπον, μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι η εξέλιξη δε θα τεθεί επί τάπητος απ' τον Αμερικανό ομόλογό του σήμερα κατά την τακτική υπουργική σύνοδο των δύο χωρών αφού, όπως πρόσθεσε, η αμερικανο-αυστραλιανή συμμαχία θα ενισχυθεί περαιτέρω. Τέλος, ο Αυστραλός υπουργός ανακοίνωσε τη συγκρότηση ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα συντάξει τη «Λευκή Βίβλο» για την Αμυνα της Αυστραλίας την επόμενη 20ετία, θεωρώντας πως αυτό είναι απαραίτητο μετά την αλλαγή κυβέρνησης και την άνοδο του («Εργατικού) Κέβιν Ράντερ στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ