Σάββατο 23 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες συγκρούσεις αλλά και ... εκεχειρία

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Παράταση της εκεχειρίας που είχε κηρυχτεί πριν από έξι μήνες στο Ιράκ ανακοίνωσε χτες - όπως εξάλλου αναμενόταν - εκπρόσωπος του σιίτη ανώτερου ιερωμένου Σαΐντ Μουκντάντα αλ Σαντρ στη Βαγδάτη, προς ανακούφιση φυσικά των κατοχικών δυνάμεων. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εκεχειρία, ο «Στρατός του Μέχντι» δε θα επιτεθεί σε αντίπαλες ένοπλες ομάδες και αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χτες οι βίαιες επιθέσεις στη χώρα με μια σειρά από εκρήξεις βομβών στη Βαγδάτη και στα νότια και δυτικά της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 άνθρωποι, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας. Η πιο αιματηρή σημειώθηκε στην πόλη Ανμπαρ της Αμιρίγια, όταν σε επίθεση αυτοκτονίας έξω από ένα τέμενος σκοτώθηκαν τουλάχιστον 4 άνθρωποι.

Τέλος, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε χτες από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Αυστραλία ότι ελπίζει πως «θα μπορέσουμε να μειώσουμε τα στρατεύματά μας στο Ιράκ τους επόμενους 10 - 12 μήνες». Υπενθυμίζεται ότι το Πεντάγωνο έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αποσύρει από τα μέσα Ιούλη πέντε από τις είκοσι ταξιαρχίες - περίπου 20.000 στρατιώτες - από το Ιράκ. Ωστόσο, ο ανώτατος διοικητής των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, είχε εισηγηθεί να σταματήσει προσωρινά η αποχώρηση μέχρι να εκτιμηθεί η κατάσταση της «ασφάλειας» στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ