Σάββατο 23 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Θετική έκθεση

ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Με χτεσινή έκθεσή της, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αναφέρει ότι το Ιράν δείχνει μεγαλύτερη θέληση για συνεργασία με την υπηρεσία όσον αφορά τις εξελίξεις στο πυρηνικό του πρόγραμμα. Επέτρεψε σε παρατηρητές της ΙΑΕΑ να έχουν πρόσβαση σε τόπους ανάπτυξης του πυρηνικού προγράμματος και ξεκαθάρισε όλα τα θέματα, σημειώνει, και υποστηρίζει όμως ότι το Ιράν απέτυχε να απαντήσει σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες παλαιότερες προσπάθειες ανάπτυξης πυρηνικού όπλου και το κατηγορεί ότι παρέχει πληροφορίες με τρόπο «όχι πλήρη» ενώ παρουσιάζουν κενά.

Η έκθεση της ΙΑΕΑ αναφέρει επίσης ότι στο Ιράν βρίσκονται υπό δοκιμή σύνθετες εγκαταστάσεις φυγοκέντρισης που αποσκοπούν στην επιτάχυνση του εμπλουτισμού ουρανίου, ωστόσο το Ιράν επαναλαμβάνει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν έχει πολεμικό χαρακτήρα.

Από την πλευρά του, ο βασικός Ιρανός διαπραγματευτής Σαΐντ Τζαλίλι δέχτηκε θετικά την έκθεση της ΙΑΕΑ και τόνισε ότι αυτή (σ.σ. η έκθεση) προσφέρει περισσότερες αποδείξεις ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι ειρηνικό.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε από Δυτικό διπλωμάτη ότι οι ανώτεροι διπλωμάτες από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Δευτέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ