ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑ ΕΥΟΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Βγάζει άκυρα χιλιάδες ένσημα οικοδόμων

Αμεση παρέμβαση από το Συνδικάτο της Θεσσαλονίκης

Χιλιάδες ημέρες ασφάλισης (ένσημα) ακύρωσε το ΙΚΑ Ευόσμου Θεσσαλονίκης από εκατοντάδες οικοδόμους, με πρόσχημα ότι οι ασφαλιστικές εισφορές καταβλήθηκαν από τους εργοδότες τους μετά το πέρας των εργασιών. Οι τρεις αποφάσεις του ΙΚΑ Ευόσμου αφορούν 246 οικοδόμους, από τους οποίους ακυρώνονται 2.719 ένσημα για τα έτη 1999 - 2000 - 2001 και 2002. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν και άλλες αποφάσεις οι οποίες ακόμη δεν έχουν κοινοποιηθεί, οπότε αναμένεται να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των οικοδόμων που βρίσκονται αντιμέτωποι με την πρωτοφανή αυτή πρακτική.

Οι συνέπειες από την εφαρμογή των αποφάσεων του ΙΚΑ, θα είναι πολλαπλές, καθώς η ακύρωση των ενσήμων προφανώς συνεπάγεται και παρακράτηση του δωροαδειόσημου, ή ακόμη και μείωση η αναστολή της συνταξιοδότησης όσων έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης ζητά από το υπουργείο Απασχόλησης να μη θιγούν στο ελάχιστο οι οικοδόμοι και να ανασταλεί άμεσα η εφαρμογή των αποφάσεων. Παράλληλα απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση του προβλήματος, ώστε να απαντηθεί και το γιατί προέκυψε και ποιος ή ποιοι ευθύνονται για τη δημιουργία του.

«Το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι εργοδότες κατέβαλαν ασφαλιστικές εισφορές για τους συγκεκριμένους συναδέλφους, αποδεικνύει ότι τόσο η απασχόλησή τους όσο και η ασφάλισή τους είναι πραγματική», σημειώνει. Και ρωτά: «Πώς είναι δυνατό το συγκεκριμένο υποκατάστημα να εισπράττει και να καταχωρεί ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων σε καρτέλες (πινακίδες) έργων των οποίων οι εργασίες είχαν περατωθεί και ως εκ τούτου έπρεπε να είχαν κλείσει και να είχαν μεταφερθεί στο αρχείο του υποκαταστήματος.

Πώς είναι δυνατόν μετά από δέκα χρόνια το τοπικό υποκατάστημα του ΙΚΑ να προβαίνει στην ακύρωση ενσήμων συναδέλφων, θεωρώντας τους ίδιους ως τους μόνους επί της ουσίας υπεύθυνους, αν και οι ίδιοι ουδεμία ευθύνη έχουν και με κανέναν τρόπο δεν εμπλέκονται στον τρόπο λειτουργίας του Υποκαταστήματος».

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Σε απεργιακή εγρήγορση το ΠΑΜΕ

Ολοκληρώνεται ο κύκλος των αποφάσεων για απεργία από τις ταξικές Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα

Καθώς πλησιάζει η μέρα κατάθεσης στη Βουλή του νέου αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, όπως δήλωσε χτες και η υπουργός Απασχόλησης μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, οι ταξικές δυνάμεις σημαίνουν συναγερμό στους τόπους δουλειάς για να μην πάει ούτε λεπτό χαμένο. Πρωτοστατώντας για την απεργιακή κλιμάκωση των αγώνων με αιχμή την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ παίρνουν αποφάσεις για απεργία το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αποφάσεις για 24ωρη απεργία έχουν ήδη πάρει μέχρι σήμερα 6 Ομοσπονδίες: Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Οικοδόμων, Λογιστών (ΠΟΛ), Εργαζομένων σε Τρόφιμα - Γάλατα - Ποτά, Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία (ΟΣΝΙΕ) και 12 Εργατικά Κέντρα σε Ιθάκη - Κεφαλονιά, Κω, Φωκίδα, Αγρίνιο, Λευκάδα, Νάουσα, Λάρισα, Αρτα, Ηγουμενίτσα, Σάμο, Ζάκυνθο και Μυτιλήνη.

Το Εργατικό Κέντρο Ρόδου αναμένεται να αποφασίσει μέσα από το ετήσιο τακτικό του συνέδριο, αύριο Κυριακή, ενώ μεθαύριο συνεδριάζει με το ίδιο θέμα η διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Τύπο - Χαρτί. Χτες, σε έκτακτη συνεδρίασή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος αποφάσισε να καλέσει τα σωματεία - μέλη της να πάρουν αποφάσεις για απεργία για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συμβάσεις.

Εντείνοντας τις εξορμήσεις και συζητήσεις σε τόπους δουλειάς που δεν έχουν σταματήσει ούτε μέρα, οι ταξικές δυνάμεις προγραμματίζουν τις επόμενες μέρες τις εξής περιοδείες:

  • Δευτέρα 25 Φλεβάρη: Φάγε, Aμστελ, νοσοκομείο Μετροπόλιταν, Ωνάσειο, Φαρμακεμπορική, Φαρμαστόκ, Μαρινόπουλος, Ιλιαφάρμ, Φάρμακον, Παπανικολόπουλος, Σαράντης, Φαρμαλούξ, Ξυδιάς, Μεντισίλ, Ελίτ.
  • Τρίτη 26 Φλεβάρη: Εβγα, Νουνού.
  • Τετάρτη 27 Φλεβάρη: Tasty, Ευρωκλινική.
  • Πέμπτη 28 Φλεβάρη: Παυλίδης, Κόκα - κόλα, Ερρίκος Ντυνάν.
  • Παρασκευή 29 Φλεβάρη: Πέπσι, Φολί.

Τέλος, την ερχόμενη Δευτέρα, συνεδριάζει η ΕΕ της ΓΣΕΕ με θέμα την Κοινωνική Ασφάλιση, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο θα αποτελέσει το αντικείμενο συζήτησης στην Κυβερνητική Επιτροπή που έχει οριστεί για την ερχόμενη Τρίτη.

29ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Δράση υποταγμένη στα συμφέροντα των εργαζομένων

Σήμερα οι εργασίες του Συνεδρίου. Σε ενίσχυση των δυνάμεών της καλεί η παράταξη της «Εργατικής Ενότητας»

Σε περίοδο όξυνσης της αντεργατικής επίθεσης και έντασης της ταξικής πάλης πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο το 29ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, όπου δεκάδες εκλεγμένοι αντιπρόσωποι θα προσέλθουν για να συζητήσουν τον απολογισμό δράσης από το προηγούμενο συνέδριο και να εκλέξουν νέα διοίκηση και αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ. Μέσα και από αυτό το συνέδριο ως πρωταρχικής σημασίας ζήτημα προβάλλει το παραπέρα δυνάμωμα της αντίστασης των εργαζομένων και η ενίσχυση της δράσης τους απέναντι σε αυτήν την αντεργατική επίθεση.

Απέναντι στην πολιτική που λεηλατεί τα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, ο συνδυασμός «Εργατική Ενότητα», που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, κατάφερε και πάλεψε όλο το προηγούμενο διάστημα με τις δυνάμεις του (8 στις 15 έδρες) να προσανατολίσει σε σταθερά αγωνιστική - διεκδικητική κατεύθυνση το Εργατικό Κέντρο.

Στο διάστημα των τριών χρόνων από το προηγούμενο συνέδριο αναπτύχθηκε πλούσια δράση για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων, με κριτήριο τις ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Οργανώθηκαν απεργιακές κινητοποιήσεις με οδηγό το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Το ΕΚ συμπαρατάχτηκε ενεργά σε κάθε αγώνα των εργαζομένων (συμβασιούχους εργαζόμενους, βοήθεια στο σπίτι, ναυτεργάτες, τραπεζοϋπαλλήλους κ.ά.) για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, την Κοινωνική Ασφάλιση, για την καταβολή δεδουλευμένων και την εφαρμογή των ΣΣΕ, στριμώχνοντας την εργοδοσία, όπως έγινε στην αλυσίδα καταστημάτων «ΣΠΡΙΝΤΕΡ», που ανακάλεσε απόλυση εργαζόμενης.

Διεύρυνε την κοινή πάλη με τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου, όπως και με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων με συλλαλητήρια. Εντονη ήταν η παρέμβαση και στην εργαζόμενη νεολαία, κύρια στο χώρο του ΟΑΕΔ, αλλά και στο χώρο της Παιδείας. Ανέπτυξε πρωτοβουλίες ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία και στα σχέδια της ΕΝΤΙΝΟΝ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο λιμάνι του Πλατυγιαλίου. Ελπιδοφόρο και ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο αυτής της δράσης ήταν η αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στις εκλογές στα Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Μετάλλου, καθώς και η δημιουργία νέου σωματείου στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Στη βάση αυτής της θετικής πείρας που αποκόμισαν οι εργαζόμενοι της περιοχής από τη δράση του ταξικού Εργατικού Κέντρου, η παράταξη της «Εργατικής Ενότητας» καλεί σε υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της, ώστε από καλύτερες θέσεις να δώσει τη μάχη για τα δίκια της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Την Τετάρτη η εκδήλωση για τη μητρότητα

Να αγωνιστούν για την προστασία της μητρότητας με αιτήματα που υπαγορεύουν οι σύγχρονες ανάγκες της εργαζόμενης μητέρας καλεί την εργατική τάξη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ θα αποτελέσει το αντικείμενο της εκδήλωσης με θέμα «Η μητρότητα στο στόχαστρο της αντιλαϊκής πολιτικής» που διοργανώνει η Γραμματεία Γυναικών την Τετάρτη 27 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20).

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΠΛΟΙΩΝ
Σημαντικές κατακτήσεις στη Σύμβαση

Με σκληρούς απεργιακούς αγώνες, οι ηλεκτρολόγοι πλοίων, συσπειρωμένοι στην ταξική τους εργατική οργάνωση την Ενωση Ηλεκτρολόγων Πλοίων, κατάφεραν να επιβάλουν την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το τελικό κείμενο της Σύμβασης θα υπογραφεί από τους εργοδότες την ερχόμενη Δευτέρα και προβλέπει για τους τεχνίτες αύξηση κατά 8 ευρώ από την 1η Γενάρη του 2008. Ετσι το μεροκάματο διαμορφώνεται από τα 85 ευρώ που ήταν στα 93 ευρώ μεικτά. Το μεροκάματο των βοηθών αυξάνεται κατά 7,5 ευρώ και διαμορφώνεται στα 82,5 ευρώ, από τα 75 που ήταν. Ομως αυτό που θεωρείται ως η πιο σημαντική κατάκτηση ήταν η συσπείρωση των νέων παιδιών του κλάδου, οι οποίοι συμμετείχαν μαζικά στις απεργίες, στην περιφρούρηση του αγώνα και στις γενικές συνελεύσεις.

Οι ηλεκτρολόγοι - όπως αποφάσισαν - συνεχίζουν τον αγώνα τους για την επέκταση του 7ωρου, 5ήμερου 35ωρου και στα μαγαζιά, καθώς το έχουν κατακτήσει εδώ και δεκαετίες στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, την υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικοασφαλιστικών τους δικαιωμάτων κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική και να μην περάσει η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ που προωθείται με την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ