Σάββατο 23 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑ ΕΥΟΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Βγάζει άκυρα χιλιάδες ένσημα οικοδόμων

Αμεση παρέμβαση από το Συνδικάτο της Θεσσαλονίκης

Χιλιάδες ημέρες ασφάλισης (ένσημα) ακύρωσε το ΙΚΑ Ευόσμου Θεσσαλονίκης από εκατοντάδες οικοδόμους, με πρόσχημα ότι οι ασφαλιστικές εισφορές καταβλήθηκαν από τους εργοδότες τους μετά το πέρας των εργασιών. Οι τρεις αποφάσεις του ΙΚΑ Ευόσμου αφορούν 246 οικοδόμους, από τους οποίους ακυρώνονται 2.719 ένσημα για τα έτη 1999 - 2000 - 2001 και 2002. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν και άλλες αποφάσεις οι οποίες ακόμη δεν έχουν κοινοποιηθεί, οπότε αναμένεται να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των οικοδόμων που βρίσκονται αντιμέτωποι με την πρωτοφανή αυτή πρακτική.

Οι συνέπειες από την εφαρμογή των αποφάσεων του ΙΚΑ, θα είναι πολλαπλές, καθώς η ακύρωση των ενσήμων προφανώς συνεπάγεται και παρακράτηση του δωροαδειόσημου, ή ακόμη και μείωση η αναστολή της συνταξιοδότησης όσων έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης ζητά από το υπουργείο Απασχόλησης να μη θιγούν στο ελάχιστο οι οικοδόμοι και να ανασταλεί άμεσα η εφαρμογή των αποφάσεων. Παράλληλα απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση του προβλήματος, ώστε να απαντηθεί και το γιατί προέκυψε και ποιος ή ποιοι ευθύνονται για τη δημιουργία του.

«Το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι εργοδότες κατέβαλαν ασφαλιστικές εισφορές για τους συγκεκριμένους συναδέλφους, αποδεικνύει ότι τόσο η απασχόλησή τους όσο και η ασφάλισή τους είναι πραγματική», σημειώνει. Και ρωτά: «Πώς είναι δυνατό το συγκεκριμένο υποκατάστημα να εισπράττει και να καταχωρεί ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων σε καρτέλες (πινακίδες) έργων των οποίων οι εργασίες είχαν περατωθεί και ως εκ τούτου έπρεπε να είχαν κλείσει και να είχαν μεταφερθεί στο αρχείο του υποκαταστήματος.

Πώς είναι δυνατόν μετά από δέκα χρόνια το τοπικό υποκατάστημα του ΙΚΑ να προβαίνει στην ακύρωση ενσήμων συναδέλφων, θεωρώντας τους ίδιους ως τους μόνους επί της ουσίας υπεύθυνους, αν και οι ίδιοι ουδεμία ευθύνη έχουν και με κανέναν τρόπο δεν εμπλέκονται στον τρόπο λειτουργίας του Υποκαταστήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ