ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σε κάθε κλάδο το μήνυμα του ξεσηκωμού

Πλατύ κάλεσμα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων για τις κινητοποιήσεις στις 6 και 13 του Μάρτη

«Στις 6 και 13 Μάρτη βγαίνουμε μαζικά στους δρόμους, στις πικετοφορίες και τα συλλαλητήρια που οργανώνει το ΠΑΜΕ. Προετοιμάζουμε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις». Κάλεσμα μαζικής και αποφασιστικής συμμετοχής στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ, απευθύνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας με ανακοίνωσή της, έχοντας ήδη πάρει απόφαση για απεργία σε συντονισμό με άλλες συνδικαλιστικές Οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο στις 13 Μάρτη θα γίνει στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ομόνοιας. Στη Θεσσαλονίκη, οι ταξικές δυνάμεις δίνουν ραντεβού με τους εργαζόμενους της πόλης, την Τρίτη 6 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., με πικετοφορίες που θα γίνουν στην Τούμπα (Αγία Βαρβάρα), στην Καλαμαριά (Πεζόδρομος), στη Νεάπολη (Ρολόι). Για τις 13 του μήνα, το ραντεβού είναι στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Στον Πειραιά, την ίδια μέρα, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Λουδοβίκου (σταθμός ΗΣΑΠ).

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων καλεί τους εργάτες του κλάδου να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση και την επιτυχία του αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις. Αυτό επιβάλλει η ένταση της επίθεσης της πλουτοκρατίας: «Δίνουμε δυναμική απάντηση στην αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης. Καταδικάζουμε τις πολιτικές δυνάμεις που ρίχνουν νερό στις μυλόπετρες για να συνθλίψουν ασφαλιστικά, εργασιακά δικαιώματα της εργατικής τάξης, για να αυγατίζουν τα κέρδη των κατασκευαστικών εταιρειών, των εργολάβων, του κεφαλαίου», σημειώνει η Ομοσπονδία και ξεκαθαρίζει: «Στόχος τους είναι να επιταχύνουν τις αντιασφαλιστικές, αντεργατικές "μεταρρυθμίσεις" για να πετύχουν την καλύτερη κερδοφορία και να εξασφαλίσουν καλύτερη θέση στον ανταγωνισμό στην καπιταλιστική ανάπτυξη».

Στην ίδια κατεύθυνση, η Γραμματεία Ζακύνθου του ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία του νησιού «να οργώσουν τους χώρους δουλειάς, να οργανώσουν την κινητοποίηση των εργαζομένων και στις γειτονιές, στον τόπο κατοικίας της εργατικής τάξης». Ωστε ο λαός του νησιού να δώσει το μαζικό «παρών» στην πικετοφορία της επόμενης Πέμπτης που θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ., από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, αλλά και στο συλλαλητήριο στις 13/3, με ραντεβού στο ίδιο σημείο και την ίδια ώρα.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Απεργιακό μπλόκο στους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την κλιμάκωση του αγώνα απηύθυναν οι ταξικές δυνάμεις από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια

Απεργία πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ ενάντια στους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν και την ενοποίηση των Tαμείων τους, ΤΑΔΚΥ (επικουρικό και εφάπαξ) και ΤΥΔΚΥ (υγειονομική περίθαλψη), που θα επιφέρει συρρίκνωση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Στo πλαίσιo της απεργίας, η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Ομόνοια. Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση, συνδικαλιστές από διάφορους δήμους επισήμαναν ότι η επιχείρηση της κυβέρνησης να ενοποιήσει τα Tαμεία του κλάδου είναι μέρος της συνολικότερης αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Οι εργαζόμενοι, τόνισαν, πρέπει να απαντήσουν, βάζοντας στο περιθώριο τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, υιοθετώντας και προβάλλοντας το πλαίσιο αιτημάτων των ταξικών δυνάμεων που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες και έρχεται σε ρήξη με αυτήν την αντεργατική πολιτική. Στην κατεύθυνση αυτή, τους κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που ΠΑΜΕ, που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Στη συνέχεια, έγινε πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης, όπου ενώθηκε με άλλους απεργούς του κλάδου. Αντιπροσωπεία της ΠΟΕ ΟΤΑ συναντήθηκε με την υπουργό Απασχόλησης, Φ. Πάλλη - Πετραλιά, με την τελευταία να δηλώνει ότι η ενοποίηση δε θα θίξει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αποκρύπτοντας ότι συνέπεια της ενοποίησης θα είναι η μεγάλη μείωση της επικουρικής σύνταξης (πάνω από 35%) και κατ' επέκταση και το εφάπαξ που υπολογίζεται με βάση την επικουρική σύνταξη.

Από τη χτεσινή συγκέντρωση του Συντονιστικού
Από τη χτεσινή συγκέντρωση του Συντονιστικού
Μετά τη συνάντηση, οι απεργοί έκαναν πορεία μέχρι το υπουργείο Οικονομικών. Σήμερα θα γίνει σύσκεψη των ΔΣ των σωματείων και θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου με βάση πρόταση που έχει ήδη διαμορφωθεί για 24ωρη απεργία στις 7 του Μάρτη, αποχή από την εργασία από 8 έως 10 του Μάρτη και 48ωρη στις 11 και 12 του Μάρτη.


ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Χέρι χέρι στις ανατροπές μεγαλέμποροι και νομάρχης

Την οργή των εργαζομένων στο χώρο του εμπορίου προκάλεσε η πρόταση του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και στα καταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης, στο όνομα της ανάπτυξης δήθεν του τουρισμού.

Ο νομάρχης, σε ρόλο εκπροσώπου του εμπορικού κεφαλαίου, δήλωσε ότι «η τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης (...) η αύξηση της επισκεψιμότητας τα Σαββατοκύριακα από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία (...) καθιστούν αναγκαίο το άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές, αλλά και την αξιοποίηση του συνεχόμενου ωραρίου». Μάλιστα, πρότεινε τα καταστήματα να μπορούν να ανοίγουν «τουλάχιστον 5-6 Κυριακές το χρόνο, όταν η πόλη φιλοξενεί μεγάλα γεγονότα και υποδέχεται πολλούς επισκέπτες».

«Το καρναβάλι άρχισε οι μάσκες έπεσαν», απαντά η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Και καταγγέλλει ότι συντεταγμένα κυβέρνηση, νομάρχης, Εμπορικός Σύλλογος εργάζονται «για το συμφέρον των μεγαλεμπόρων της πόλης, όπως ΦΩΚΑ, FENA, Βερνίκου, Κυρίτση, Καρούζου, CLOU, Βιλδιρίδη και μερικών ακόμα, όπως και για το ξένο κεφάλαιο ZARA, MARKS & SPENCER κ.ά.».

Προσθέτει ότι η «κοινή τους θέση για λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές κάνει ξεκάθαρο πως είναι αποφασισμένοι να χτυπήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, με την εντατικοποίηση της εργασίας και την επέκταση των ελαστικών μορφών, αλλά και τους μικρεμπόρους κι ας προσπαθούν να πείσουν ότι αυτό πρέπει να γίνει για το συμφέρον των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων και των εργαζόμενων στις εμπορικές επιχειρήσεις».

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων καλεί εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους σε ενιαία πάλη ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ: Κινητοποίηση στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη διοργανώνουν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στην κατασκευή του φράγματος του Ιλαρίωνα. Οι 250 εργαζόμενοι που δουλεύουν για την ΑΕΓΕΚ είναι απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες και από την Τρίτη προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας.

ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ: Με αντιπροσωπεία του συλλόγου υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδας συναντήθηκε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Α. Κανταρτζής. Ο Α. Κανταρτζής εξέφρασε την αντίθεση του Κόμματος στην ενοποίηση των Ταμείων καθώς και στην ένταξη του Ταμείου των Εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδας στο ΙΚΑ, γιατί η ενοποίηση γίνεται με όρους που θα οδηγήσουν στη μείωση των ασφαλιστικών παροχών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και όχι στη βελτίωσή τους. Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι παρά τους ελιγμούς της κυβέρνησης για το διαχωρισμό των εργαζομένων, η επίθεση που δέχονται είναι ενιαία και ενιαία πρέπει να είναι και η απάντησή τους.

ΕΛΤΑ: Παρέμβαση έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ στη συνεδρίαση του ΔΣ της επιχείρησης, αποτρέποντας τη λήψη απόφασης για προσλήψεις σύμφωνα με τον αντεργατικό 3429/2005 για τις ΔΕΚΟ (ατομικές συμβάσεις αορίστου χρόνου και εδραίωση του απόλυτου διευθυντικού δικαιώματος). Σχετική Ερώτηση κατέθεσε χτες το ΚΚΕ στη Βουλή ζητώντας την κάλυψη των κενών θέσεων στα ΕΛΤΑ, με μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ