ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Μάρτη 2008
Σελ. /32
Ακολουθούν πολιτική απαξίωσης των ελληνικών σιδηροδρόμων

Eurokinissi

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, με Θέμα την απαξίωση των ελληνικών σιδηροδρόμων, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Νίκος Γκατζής και Αχιλλέας Κανταρτζής. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Η πολιτική απαξίωσης των ελληνικών σιδηροδρόμων που ακολούθησαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχει οδηγήσει σήμερα τον ΟΣΕ σε οριακή λειτουργία. Με την κατάργηση και συμπύκνωση βασικών δρομολογίων, τις πολύωρες καθυστερήσεις, αλλά και τα συχνά ατυχήματα, πλήττεται η αξιοπιστία απέναντι σε ένα από τα πιο ασφαλή μέσα μεταφοράς.

Οι συχνές διαμαρτυρίες και η οργή από μέρους των επιβατών είναι συχνό φαινόμενο στον ΟΣΕ. Αποκορύφωμα η πρόσφατη άρνηση επιβατών, αμαξοστοιχίας που εκτελούσε δρομολόγιο Χαλκίδα - Αθήνα να πληρώσουν εισιτήριο, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αγανάκτησή τους για συχνές καθυστερήσεις. Εκατοντάδες άλλοι επιβάτες, στην πλειοψηφία τους εργαζόμενοι, φοιτητές, κάτοικοι των περιοχών μεταξύ Χαλκίδας - Οινόης, έχουν συγκεντρώσει υπογραφές και με έγγραφη διαμαρτυρία - καταγγελία προς την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΟΣΕ ζητούν όχι μόνο να ξαναρχίσουν τα δρομολόγια που καταργήθηκαν σε ώρες αιχμής, αλλά να πυκνώσουν, ώστε να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα κατά τη μετάβασή τους από και προς τη δουλειά τους.

Οι αρμόδιοι παρουσιάζουν τις ελλείψεις σε τροχαίο υλικό ως αιτία της μη ομαλής διεξαγωγής των δρομολογίων, ωστόσο 25 ηλεκτροκινούμενες αμαξοστοιχίες σκουριάζουν στο αμαξοστάσιο του ΟΣΕ της Θεσσαλονίκης, επειδή δεν υπάρχει ηλεκτροκίνηση στο δίκτυο.

Αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που έχει μπει σε τροχιά η πλήρης απελευθέρωση των επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών και που βρίσκεται σε εξέλιξη μεγαλόπνοο σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών, που όμως, όπως φαίνεται, δε γίνεται με σκοπό να καρπωθεί τα οφέλη του η λαϊκή οικογένεια, αλλά να συγκεντρωθεί κέρδος σε βάρος της.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

  • Αν θα ανακληθεί η απόφαση για την κατάργηση δρομολογίων και αν θα γίνουν πιο συχνά, ώστε να εξυπηρετήσουν σε καθημερινή βάση εργαζόμενους και φοιτητές.
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να προσληφθεί όλο το αναγκαίο προσωπικό για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας και συντήρησης των σιδηροδρόμων και επιπλέον να αξιοποιηθούν, αλλά και να αναπτυχθούν νέες υποδομές, ανάλογες των σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας, οι οποίες θα εξασφαλίζουν τη γρήγορη, φθηνή και ασφαλή μετακίνηση».
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ: Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει το ΚΥ Αγίας Βαρβάρας Ηρακλείου Κρήτης όσον αφορά τη λειτουργία του ασθενοφόρου με πλήρη στελέχωση. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι βάρδιες του ΕΚΑΒ να μην καλύπτονται όπως θα έπρεπε με διπλά πληρώματα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους, Ελπίδα Παντελάκη και Λίλα Καφαντάρη ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό:

  • Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να καλύψει με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό το ΕΚΑΒ και κατά συνέπεια τα πληρώματα των ασθενοφόρων;
  • Θα προχωρήσει στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα και στις άλλες διοικητικές υπηρεσίες του ΚΥ Αγίας Βαρβάρας;

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΤΟΥ SEA DIAMOND: Εννέα μήνες πέρασαν από την ημέρα που έγινε το ναυάγιο του «Sea Diamond» στη Σαντορίνη. Παρά τις μεγάλες εξαγγελίες του υπουργείου μετά το ναυάγιο, για άντληση καυσίμων, ανέλκυση του σκάφους και μια σειρά άλλα μέτρα τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Γιώργος Μαρίνος και Ελπίδα Παντελάκη ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό:

  • Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί η δεσμεύσεις του υπουργείου για το ναυάγιο;
  • Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την άντληση των υγρών καυσίμων που είχε μέσα του το βυθισμένο καράβι και πότε θα γίνει η ανέλκυσή του;
  • Τι μέτρα έχουν παρθεί μέχρι στιγμής σε βάρος της εταιρείας και τι πρόστιμα έχουν εισπραχθεί;

ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΤΕΟ:

Το δημόσιο ΚΤΕΟ Βόλου πριν από τρία χρόνια, προμηθεύτηκε μηχανήματα τεχνικού ελέγχου οχημάτων με δυνατότητα αυτόματης (on line) μεταφοράς όλων των στοιχείων στο τερματικό του υπουργείου. Σύμφωνα με το Σύλλογο Εργαζομένων στο ΚΤΕΟ Βόλου, το σύστημα αυτό ποτέ δεν μπήκε σε εφαρμογή, αλλά καταργήθηκε. Μάλιστα, έγινε νέα προμήθεια, παλιάς χειροκίνητης τεχνολογίας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Τάκης Τσιόγκας και Αχιλλέας Κανταρτζής ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό:

  • Γιατί καταργήθηκε το on line σύστημα, αχρηστεύοντας σύγχρονη τεχνολογία που κόστισε πανάκριβα στους Ελληνες πολίτες, επιβαρύνοντάς τους μάλιστα επιπλέον με αγορά απαρχαιωμένης τεχνολογίας χειροκίνητης μεταβίβασης των στοιχείων των οχημάτων στις υπηρεσίες του υπουργείου;
  • Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει, ώστε να λειτουργήσει με όλες της τις δυνατότητες η σύγχρονη τεχνολογία που υπάρχει στις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΟ στο Βόλο, ώστε και η διαφάνεια να εξασφαλίζεται και η εργασία του προσωπικού να γίνει πιο απλή και πιο αποτελεσματική. Σε πόσα και ποια δημόσια ΚΤΕΟ πανελλαδικά, ενώ έγινε αντίστοιχη προμήθεια, δεν έχει τεθεί σε λειτουργία.

ΚΑΛΟΥΝ τον υπουργό, να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής, πίνακες με το κόστος ανά δημόσιο ΚΤΕΟ, των προμηθειών σε μηχανήματα αυτόματης και χειροκίνητης μεταφοράς στοιχείων.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΘΗΡΑΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ: Κατόπιν δημοπρασίας που έγινε την περασμένη Ανοιξη, την τεράστια έκταση 3.400 στρεμμάτων στην Ανάφη, η οποία περιλαμβάνει πολλά αρχαία μνημεία και τον λόφο με το ιερό του Απόλλωνα, θα μπορεί πλέον να εκμεταλλεύεται όμιλος εταιρειών. Η εκμίσθωση της συγκεκριμένης έκτασης έγινε με τις ευλογίες της Μονής στην οποία ανήκει περιουσιακά, χωρίς ωστόσο να έρθει σε καμία έστω τυπική συνεννόηση με την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία και χωρίς να υπολογίζει τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Λίλα Καφαντάρη, Εύα Μελά, Ελπίδα Παντελάκη και Μπάμπης Χαραλάμπους ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Με δεδομένο ότι στη συγκεκριμένη έκταση υπάρχουν αρχαία αν μπορεί να εκμισθώνεται από την εκκλησία.
  • Τι μέτρα πρόκειται να πάρουν ώστε: να διακοπεί κάθε εργασία οικοδόμησης εγκαταστάσεων του χώρου και αν πρόκειται να ληφθούν μέτρα, ώστε να γίνουν συστηματικές αρχαιολογικές ανασκαφές για την ανάδειξη της περιοχής με σκοπό τη δημιουργία ενός οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου προς όφελος των κατοίκων.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Παιδιά με ειδικές ανάγκες από οικισμούς της δυτικής υπαίθρου του Νομού Θεσσαλονίκης, λόγω έλλειψης ειδικού σχολείου στην περιοχή, αναγκάζονται, είτε να μεταβαίνουν καθημερινά στο Φίλυρο, στα Ξυλάδικα, στην Πυλαία, στα Γιαννιτσά, είτε να μένουν στο σπίτι τους.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Θα κάνουν αποδεκτή την πρόταση του Δήμου Αγίου Αθανασίου για την κατασκευή νέου, σύγχρονου, κατάλληλου ειδικού σχολείου;
  • Μέχρι την κατασκευή του νέου σχολείου θα στεγαστεί άμεσα σε κατάλληλο κτίριο;
ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα η μόλυνση του Ληθαίου Ποταμού της πόλης των Τρικάλων αλλά και για να μπει φραγμός σε παρόμοια κρούσματα στο μέλλον.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη, Ελπίδα Παντελάκη και Μπάμπης Χαραλάμπους ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

  • Ποιος έχει δώσει την άδεια λειτουργίας του λατομείου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ανώπολης του Δήμου Γουβών Ηρακλείου Κρήτης;
  • Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Κρήτης για τυχόν ανανέωση και επέκταση της λατομικής ζώνης;
  • Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να μην ανανεώσει τη λειτουργία του λατομείου;

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους και Κώστας Αλυσανδράκης ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι ενέργειες θα κάνει ώστε να προχωρήσουν τάχιστα οι εργασίες ανέγερσης του Αστυνομικού Μεγάρου της Κέρκυρας, κάτι που θα βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες εργασίας των αστυνομικών υπαλλήλων, θα εξοικονομήσει αστυνομικές δυνάμεις, αλλά, κυρίως, θα διευκολύνει σημαντικά τις συναλλαγές των κατοίκων της Κέρκυρας (μονίμων - τουριστών) με την Αστυνομία αφού θα βρίσκουν όλες τις υπηρεσίες της Αστυνομίας συγκεντρωμένες σ' ένα σύγχρονο κτίριο.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Δήμος Κουμπούρης και Βέρα Νικολαΐδου ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό ποια άμεσα μέτρα θα πάρει για τον κατάλληλο φωτισμό του ελικοδρομίου της Κέας, ώστε να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Λίλα Καφαντάρη, Εύα Μελά, Ελπίδα Παντελάκη και Μπάμπης Χαραλάμπους ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

  • Πότε θα αρχίσουν ξανά τα έργα στο αεροδρόμιο Σαντορίνης;
  • Ευσταθούν οι φόβοι των κατοίκων ότι το έργο πρόκειται να ενταχθεί στη λογική των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που ουσιαστικά σημαίνει ιδιωτικοποίηση και παράδοσή του στο κεφάλαιο;

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς αν θα παρέμβουν ώστε να απαλλαγούν οι κάτοικοι των οικισμών του Δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης από το απαράδεκτο ειδικό τέλος 80% στους λογαριασμούς ύδρευσης.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Γκατζής, Δήμος Κουμπούρης και Γιώργος Μαυρίκος ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό σε τι άμεσες ενέργειες χρηματοδότησης θα προχωρήσει για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στον αγωνιστικό χώρο του στίβου στο Στάδιο της Χαλκίδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ