ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κορυφαίοι σταθμοί στο δρόμο για την απεργία

Σε 16 συνοικίες στην Αθήνα και σε δεκάδες ακόμα γειτονιές και πόλεις σε όλη τη χώρα, συνδικάτα και φορείς βγαίνουν μαζικά στους δρόμους, την άλλη Πέμπτη, για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις

Κλιμάκωση για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις, με κορυφαίο σταθμό την απεργία. Σ' αυτήν τη βασική ρότα ξεδιπλώνουν καθημερινά τη δράση τους οι ταξικές δυνάμεις, έχοντας ήδη αποφασίσει τη διοργάνωση πικετοφοριών στις συνοικίες από φορείς και συνδικάτα και πανεργατικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα.

Σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Πειραιά

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο στις 13 Μάρτη θα γίνει στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ομόνοιας. Λίγες μέρες πριν, στις 6 του Μάρτη, πικετοφορίες θα γίνουν στις παρακάτω συνοικίες της πρωτεύουσας (σε παρένθεση ο τόπος εκκίνησης και η ώρα έναρξης):

  • Αγιοι Ανάργυροι (Πλ. Αγ. Αναργύρων - Δημαρχείο, 6.30 μ.μ.).
  • Αιγάλεω (Μπαρουτάδικο, 6.30 μ.μ.).
  • Πετρούπολη (Λακκιώτη και Θηβών, 6.30 μ.μ.).
  • Καματερό (Παράρτημα Οικοδόμων, 6.30 μ.μ.).
  • Γαλάτσι (Παλιό Τέρμα, 7 μ.μ.).
  • Ιλιον (Λακκιώτη και Θηβών, 6.30 μ.μ.).
  • Γλυφάδα (Δημαρχείο Αργυρούπολης 6 μ.μ.).
  • Ηλιούπολη (Πλατεία Κανάρια, 6 μ.μ.).
  • Μπραχάμι (Σταθμός Δάφνης του Μετρό, 6 μ.μ.).
  • Μαρούσι (Ηλεκτρικός Σταθμός, 6.30 μ.μ.).
  • Ν. Ιωνία (Πεζόδρομος Μ. Ασίας, 6.30 μ.μ.).
  • Βύρωνας (Αγορά, 6.30 μ.μ.).
  • Καλλιθέα (Πλατεία Δαβάκη 6.30 μ.μ.).
  • 5ο-6ο Διαμέρισμα (Πλατεία Αμερικής, 6.30 μ.μ.).
  • 7οΔιαμέρισμα (Αλεξάνδρας και Γκύζη, 6.30 μ.μ.).
  • Ζωγράφου (πλατεία Γαρδένιας, 6.30 μ.μ.).

Στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 6 Μάρτη, πικετοφορίες θα γίνουν στις 6.30 μ.μ. στην Τούμπα (Αγία Βαρβάρα), στην Καλαμαριά (Πεζόδρομος), στη Νεάπολη (Ρολόι), στους Αμπελόκηπους (πλατεία Επταλόφου), στον Εύοσμο (πλατεία Δημαρχείου) και στη Μενεμένη (11 π.μ.). Για τις 13 του μήνα, το ραντεβού είναι στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Στον Πειραιά, την ίδια μέρα, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Λουδοβίκου (σταθμός ΗΣΑΠ).

Στη Θεσσαλία

Στη Λάρισα, το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης. Την Τετάρτη, 5 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., η Γραμματεία Λάρισας του ΠΑΜΕ διοργανώνει πικετοφορία, που θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ., από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Στο Βόλο το συλλαλητήριο θα γίνει στις 13 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, για την προετοιμασία του οποίου η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ διοργανώνει ευρεία σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών, τη Δευτέρα 3 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Στις 6 Μάρτη, στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί πικετοφορία στο εμπορικό κέντρο του Βόλου, που θα ξεκινήσει από την πλατεία Ελευθερίας και την επομένη, 7 Μάρτη, στις 7 μ.μ., πικετοφορία θα γίνει στις γειτονιές της Νέας Ιωνίας, με αφετηρία την Ευαγγελίστρια (Φαρδύ).

Στα Τρίκαλα το συλλαλητήριο θα γίνει στις 13 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Την Τετάρτη, 5 Μάρτη, στις 7 μ.μ., θα γίνει πικετοφορία που θα ξεκινήσει από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Στην Καρδίτσα, το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Δικαστηρίων, ενώ την Τετάρτη, 5 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., θα γίνει πικετοφορία με αφετηρία τη Δημοτική Αγορά.

Σε όλη τη χώρα

Ακόμα, το ΠΑΜΕ διοργανώνει πικετοφορίες σε Χαλκίδα (7 μ.μ., πλατεία Αγοράς), Λιβαδειά, Θήβα, Λαμία (6.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου) και Ιτέα. Συγκεντρώσεις στις 13 του Μάρτη έχουν ήδη οριστεί σε Χαλκίδα (7 μ.μ., πλατεία Αγοράς), Λιβαδειά (7 μ.μ., Πεζόδρομος), Θήβα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Λαμία (6.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου) και Αμφισσα (6.30 μ.μ., πλατεία Λαού). Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των κινητοποιήσεων, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας διοργανώνει εκδήλωση για τη μητρότητα, την Τρίτη 4/3, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της ΔΕΠΑΧ, με ομιλήτρια την Χρυσούλα Λαμπούδη, μέλος της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη, πικετοφορίες στις 6 Μάρτη θα γίνουν επίσης σε Κιλκίς, Νάουσα, Σέρρες, Κατερίνη, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Καβάλα, Δράμα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη. Την επόμενη βδομάδα μέσα από συσκέψεις των τοπικών Γραμματειών του ΠΑΜΕ, θα καθοριστούν και τα συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις για τις 13 Μάρτη. Ηδη, συλλαλητήρια έχουν οριστεί σε: Κατερίνη (7 μ.μ., Πλατάνι), Νάουσα (7 μ.μ., πλατεία Καρατάσου), Κιλκίς (7 μ.μ., πλατεία Ειρήνης).

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ
Κινητοποίηση τη Δευτέρα, απεργία την Τετάρτη

Απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στον ΗΣΑΠ από την Επιτροπή Αγώνα Σωματείων Πειραιά

Αγωνιστικά απαντούν οι εργαζόμενοι του λιμανιού του Πειραιά στην επιχείρηση της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τους αγώνες τους ενάντια στην παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στις πολυεθνικές. Η διοίκηση της ΟΛΠ ΑΕ, με αγωγή που κατέθεσε, αξιώνει να χαρακτηριστούν όλες οι αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, όπως η 24ωρη απεργία που έχουν αποφασίσει για τις 5 του Μάρτη, παράνομες και καταχρηστικές. Η νέα ημερομηνία που καθορίστηκε να εκδικαστεί η αγωγή - μετά την αναβολή που δόθηκε προχτές Πέμπτη - είναι για τη Δευτέρα 3 του Μάρτη στις 10 το πρωί. Την ίδια ώρα έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά θα βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ, στο πλαίσιο στάσης εργασίας από τις 9 έως τις 12 το μεσημέρι.

Στο μεταξύ, κάτω από την πίεση της Επιτροπής Αγώνα Σωματείων Πειραιά και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, αλλά και των ίδιων των εξελίξεων και των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων του ΟΛΠ, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά αποφάσισε παμπειραϊκή 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 5 του μήνα. Η Επιτροπή Αγώνα και τα ταξικά σωματεία του Πειραιά ήδη έχουν αναλάβει δράση για την προετοιμασία της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης, που διοργανώνουν στις 10 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά, δίνοντας ουσιαστικό περιεχόμενο στην κινητοποίηση.

ΔΟΜΕΣ «ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ» - ΛΑΡΙΣΑ
Ενα βήμα πριν το λουκέτο

Το οικονομικό αδιέξοδο αποτελεί ευθεία συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και στον τομέα της Ψυχικής Υγείας

Με «λουκέτο» απειλούνται, λόγω έλλειψης πιστώσεων, οι δομές Ψυχικής Υγείας του Νομού Λάρισας και ειδικότερα ο ξενώνας «Ελευθερία» και τα δυο Κέντρα Ημέρας, το «Χαρά Ι» και «Χαρά ΙΙ». Σαράντα (40) αυτιστικά άτομα κινδυνεύουν, ανά πάσα στιγμή, να πεταχτούν στο δρόμο, επιβεβαιώνοντας τις συνέπειες από την αποασυλοποίηση στα μέτρα των ιδιωτών που προωθεί η κυβέρνηση. Ο ξενώνας «Ελευθερία» φιλοξενεί 10 ενήλικες με αυτισμό κι απασχολεί 22 εργαζόμενους. Στο Κέντρο Ημέρας «Χαρά Ι» φιλοξενούνται 12 ενήλικες και στο «Χαρά ΙΙ» 18 παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

Το υπουργείο Υγείας έχει ενημερωθεί από το Σύλλογο Γονέων Αυτιστικών Ατόμων, αλλά αδιαφορεί, φέρνοντας σε απόγνωση τις οικογένειες των παιδιών. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το Κέντρο Περίθαλψης Ατόμων με Αναπηρίες «Ο Αριστεύς», στη Γιάννουλη, όπου φιλοξενούνται και εκπαιδεύονται παιδιά με αναπηρίες.

Ο ξενώνας «Ελευθερία» ξεκίνησε τη λειτουργία του στο πλαίσιο του Μέτρου 2.3 «Ψυχική Υγεία», με την υποχρέωση της Πολιτείας, μετά και τη λήξη του κοινοτικού προγράμματος, να τον υποστηρίξει οικονομικά για τα επόμενα χρόνια. Ομως, η κυβέρνηση δεν ανέλαβε τις υποχρεώσεις της και από το 2006 ξεκίνησαν τα οικονομικά προβλήματα, που συνεχίστηκαν και πέρσι, για να οξυνθούν φέτος, καθώς έχει δημιουργηθεί ένα νέο έλλειμμα ύψους 23.000 ευρώ, το οποίο, συνολικά τα δυο τελευταία χρόνια, φτάνει στα 160.000 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι το περασμένο Πάσχα το προσωπικό του ξενώνα είχε προχωρήσει σε κινητοποίηση. Η διοίκηση του Συλλόγου Γονέων, για να εξασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας του, κατέβαλε αυτή τους μισθούς των εργαζομένων.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Διαμαρτυρία στις 7 του Μάρτη

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης (Σταδίου 29) για το θέμα της μητρότητας και τα συνολικότερα προβλήματα των γυναικών πραγματοποιεί η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ, την Παρασκευή 7 του Μάρτη. Το ραντεβού έχει οριστεί για τις 12 μ. έξω από το «Χόντος Σέντερ» στην Ομόνοια. Η παρέμβαση της Γραμματείας Γυναικών εντάσσεται στις δραστηριότητες του ΠΑΜΕ ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα και αναδεικνύει την ανάγκη της μαζικής παρουσίας όλων των γυναικών και των μεταναστριών στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 13 του Μάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ