ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
Αποπροσανατολιστικά παιχνίδια με το «βέτο»

Και επιμονή στην ιμπεριαλιστική ταχτική στο Κοσσυφοπέδιο

Τα αποπροσανατολιστικά παιχνίδια με το «βέτο», στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αν δεν υπάρξει συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας, που κρύβουν την ουσία του προβλήματος, αποτελούν το προπαγανδιστικό περίγραμμα των τελευταίων ημερών ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστές.

Μετά τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα που διαμήνυσε ότι «το βέτο δε θα βοηθήσει τη σταθερότητα της περιοχής», τη σκυτάλη πήρε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ν. Μπερνς, που χαρακτήρισε τυχόν χρήση του «βέτο» ως τη χειρότερη δυνατή εκδοχή. Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, που έρχεται τη Δευτέρα στην Αθήνα και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενόψει της συνόδου κορυφής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας στις 2-4 του Απρίλη στο Βουκουρέστι.

Ο Ν. Μπερνς, μιλώντας στη διάρκεια ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ξένου Τύπου της Ουάσιγκτον, τόνισε ότι οι ΗΠΑ συνειδητοποιούν τη σημασία του ζητήματος και για το λόγο αυτό στηρίζουν πλήρως τον «έμπειρο και ικανό» μεσολαβητή του ΟΗΕ, πρέσβη Μ. Νίμιτς, και ελπίζουν ότι θα πετύχει την επεξεργασία μιας διευθέτησης που θα είναι αποδεκτή στην Ελλάδα και στη «Μακεδονία» - όπως ονόμασε την ΠΓΔΜ.

Πρόσθεσε δε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα, δεδομένου ότι επίκειται η σύνοδος του ΝΑΤΟ στις αρχές Απρίλη, «όπου αυτό το θέμα, ή τουλάχιστον το ζήτημα της υποψηφιότητας της "Μακεδονίας" για να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ, θα τεθεί στο τραπέζι. Ως εκ τούτου ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να υπάρξει μια διευθέτηση πριν από αυτήν τη Σύνοδο».

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, πώς εκτιμά το δικαίωμα της Ελλάδας να ασκήσει «βέτο», ο Ν. Μπερνς δήλωσε ότι «δε θα εξυπηρετούσε να σχολιάσω - να δώσω δημοσίως συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση. Εχω προσπαθήσει πάντα να μη δίνω ποτέ δημοσίως συμβουλές σε οποιαδήποτε κυβέρνηση». Σε αυτό το πνεύμα εκτίμησε ότι θα ήταν προτιμότερο να τονίσει τα θετικά, και εν προκειμένω το γεγονός ότι «ο κ. Νίμιτς έχει καταθέσει διάφορες ιδέες ενώπιον των δυο κυβερνήσεων. Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι μια από αυτές θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από αμφότερα τα μέρη και αν αυτό συμβεί τότε θα υπάρξει συμφωνία και δε θα χρειαστεί ποτέ να έρθουμε αντιμέτωποι με τη χειρότερη εκδοχή την οποία μας θέσατε», τόνισε.

Σε ερώτηση ποια είναι η θέση των ΗΠΑ έναντι της απόφασης των Σέρβων του Κοσσόβου να ανεξαρτητοποιηθούν από το Κόσσοβο, ο Ν. Μπερνς απάντησε ότι οι ΗΠΑ «αντιτίθενται απολύτως στο διαμελισμό του Κοσσόβου», όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών, και στο πλαίσιο αυτό μνημόνευσε την «πολύ σθεναρή δήλωση του συναδέλφου της ΕΕ, κ. Φιθ, ότι η ΕΕ δε θα στηρίξει και δε θα ανεχθεί κινήσεις στην κατεύθυνση του διαμελισμού, είτε του ντε φάκτο, είτε του υφέρποντος διά της ανάληψης των διοικητικών θεσμών του ΟΗΕ βορείως του ποταμού Ιμπάρ, είτε του ντε γιούρε». Επιτέθηκε εναντίον της κυβέρνησης της Σερβίας, την οποία κατηγόρησε ότι παραμένει προσκολλημένη στα όσα συνέβησαν στη δεκαετία του '90, ότι αυτό είναι περίεργο και υβριστικό, έπειτα από την προσπάθεια των προκατόχων της να οδηγήσουν ένα εκατομμύριο Αλβανούς εκτός Κοσσόβου, και όσα είχαν συμβεί στη Βοσνία πιο πριν. Ο Ν. Μπερνς υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν τη σταθερότητα των Βαλκανίων, επιθυμούν κάποια μέρα να ενταχθεί το Κόσσοβο στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την υποστήριξή του στη διαδικασία διαπραγμάτευσης υπό τον Νίμιτς. «Ενθαρρύνουμε τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της "Μακεδονίας" να εργαστούν υπό τις καλές υπηρεσίες του κ. Νίμιτς, ώστε να φθάσουν σε αμοιβαίως αποδεκτή κατάληξη επί του θέματος της ονομασίας, ζήτημα το οποίο θεωρούμε ότι είναι σημαντικό και για τις δυο χώρες», δήλωσε ο Τομ Κέισι. Ο Τ. Κέισι τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι σημαντική φίλη και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ για τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επίσης καλές σχέσεις με την κυβέρνηση της "Μακεδονίας"», επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ θεωρούν το θέμα σημαντικό και για τις δυο χώρες και γι' αυτό ελπίζουν πως θα μπορέσουν να συνεργαστούν υπό τον ΟΗΕ και τον Μ. Νίμιτς ώστε να καταλήξουν σε λύση. Ανέφερε ότι η υπουργός Εξωτερικών, Κ. Ράις, θα μετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, την ερχόμενη Πέμπτη, όπου θα διεξαχθούν πολλές συζητήσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται το Κόσσοβο και οι εκεί ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις, το Αφγανιστάν, εσωτερικά ζητήματα του ΝΑΤΟ, όπως η διεύρυνση, καθώς και η πορεία που ορισμένες χώρες χαράσσουν. «Απέχουμε όμως πολύ από μια απόφαση επ' αυτού», παρατήρησε.

Ξεκίνησε η διαβούλευση υπό τον Νίμιτς
  • «Χάσμα» στις θέσεις μεταξύ των δύο πλευρών
  • Διαβούλευση και για τους τρόπους που μπορεί να προχωρήσει η πορεία της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ακόμη κι αν δε βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος, έχει ξεκινήσει ο ΓΓ της συμμαχίας

Ξεκίνησαν χτες στη Νέα Υόρκη οι διαβουλεύσεις με ξεχωριστές συναντήσεις που είχε ο διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, με τους εκπροσώπους Αθήνας, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Σκοπίων, Νίκολα Ντιτρόφ. Χτες, επίσης, στην Ουάσιγκτον ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μπους. Αντικείμενο των επαφών του ΓΓ του ΝΑΤΟ είναι η εξεύρεση τρόπου που θα επιτρέψει την προώθηση της ένταξης της ΠΓΔΜ στη συμμαχία, ανεξάρτητα από το αν θα βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας.

Σχετικά με τη διαβούλευση του Μάθιου Νίμιτς, η οποία καλύπτεται από «άκρα μυστικότητα», όλα δείχνουν ότι οι δύο πλευρές εμφανίζονται με αισθητά αποκλείνουσες θέσεις. Σύμφωνα με τις οδηγίες, που και δημόσια έχουν διατυπωθεί από την ελληνική κυβέρνηση, θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι πρέπει να βρεθεί «μια ονομασία για όλες τις χρήσεις». Από την πλευρά των Σκοπίων, το κλίμα είναι ότι απορρίπτονται όλες οι ονομασίες που έχει καταθέσει ως προτάσεις ο Μάθιου Νίμιτς. Οπως εξηγούν στην Αθήνα διπλωματικοί κύκλοι, η πλευρά των Σκοπίων φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί το ενδεχόμενο η όποια συμβιβαστική ονομασία υιοθετηθεί να αφορά και στη σχέση της χώρας με τους Διεθνείς Οργανισμούς. Σταθερή γραμμή της πλευράς των Σκοπίων είναι ότι πρέπει να αναζητηθεί μια ονομασία αποκλειστικά και μόνο για χρήση στις σχέσεις της χώρας με την Ελλάδα.

Νωρίς χτες, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκφράσει την ελπίδα να έχουν αποτέλεσμα οι συνομιλίες Νίμιτς με τους Αδ. Βασιλάκη και Ν. Ντιμιτρόφ. «Η Ελλάδα είναι σημαντική φίλη και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ για τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επίσης καλές σχέσεις με την κυβέρνηση της "Μακεδονίας"», τόνισε. Σε άλλη ερώτηση για το πώς θα εξελιχθεί η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, ο Κέισι τόνισε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί».

ΛΑΡΙΣΑ
Μαχητική πικετοφορία

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, πλήθος μελών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ έδωσαν αγωνιστικό «παρών» χτες βράδυ στη μαχητική πικετοφορία που έγινε στους δρόμους της Λάρισας, αντιδρώντας στις επικίνδυνες εξελίξεις που διαμορφώνονται στα Βαλκάνια λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε προηγουμένως έξω από τα γραφεία του Κόμματος, μίλησε ο Τ. Τσιαπλές, γραμματέας της ΝΕ Λάρισας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κατήγγειλε τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι εμπόδιο σ' αυτά μπορεί να μπει μόνο η συνεχής δράση και επαγρύπνηση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους, με τους διαδηλωτές που κρατούσαν κόκκινες σημαίες, πανό και πικέτες να φωνάζουν συνεχώς συνθήματα κατά του ιμπεριαλισμού και καταγγέλλοντας τη φιλοϊμπεριαλιστική στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογες πικετοφορίες πραγματοποιήθηκαν στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα και στο Βόλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ