Σάββατο 1 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεκίνησε η διαβούλευση υπό τον Νίμιτς
  • «Χάσμα» στις θέσεις μεταξύ των δύο πλευρών
  • Διαβούλευση και για τους τρόπους που μπορεί να προχωρήσει η πορεία της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ακόμη κι αν δε βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος, έχει ξεκινήσει ο ΓΓ της συμμαχίας

Ξεκίνησαν χτες στη Νέα Υόρκη οι διαβουλεύσεις με ξεχωριστές συναντήσεις που είχε ο διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, με τους εκπροσώπους Αθήνας, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Σκοπίων, Νίκολα Ντιτρόφ. Χτες, επίσης, στην Ουάσιγκτον ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μπους. Αντικείμενο των επαφών του ΓΓ του ΝΑΤΟ είναι η εξεύρεση τρόπου που θα επιτρέψει την προώθηση της ένταξης της ΠΓΔΜ στη συμμαχία, ανεξάρτητα από το αν θα βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας.

Σχετικά με τη διαβούλευση του Μάθιου Νίμιτς, η οποία καλύπτεται από «άκρα μυστικότητα», όλα δείχνουν ότι οι δύο πλευρές εμφανίζονται με αισθητά αποκλείνουσες θέσεις. Σύμφωνα με τις οδηγίες, που και δημόσια έχουν διατυπωθεί από την ελληνική κυβέρνηση, θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι πρέπει να βρεθεί «μια ονομασία για όλες τις χρήσεις». Από την πλευρά των Σκοπίων, το κλίμα είναι ότι απορρίπτονται όλες οι ονομασίες που έχει καταθέσει ως προτάσεις ο Μάθιου Νίμιτς. Οπως εξηγούν στην Αθήνα διπλωματικοί κύκλοι, η πλευρά των Σκοπίων φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί το ενδεχόμενο η όποια συμβιβαστική ονομασία υιοθετηθεί να αφορά και στη σχέση της χώρας με τους Διεθνείς Οργανισμούς. Σταθερή γραμμή της πλευράς των Σκοπίων είναι ότι πρέπει να αναζητηθεί μια ονομασία αποκλειστικά και μόνο για χρήση στις σχέσεις της χώρας με την Ελλάδα.

Νωρίς χτες, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκφράσει την ελπίδα να έχουν αποτέλεσμα οι συνομιλίες Νίμιτς με τους Αδ. Βασιλάκη και Ν. Ντιμιτρόφ. «Η Ελλάδα είναι σημαντική φίλη και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ για τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επίσης καλές σχέσεις με την κυβέρνηση της "Μακεδονίας"», τόνισε. Σε άλλη ερώτηση για το πώς θα εξελιχθεί η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, ο Κέισι τόνισε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ