Σάββατο 1 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πράξη με πολυσήμαντη πολιτική - ηθική διάσταση

Τα νέα ιδιόκτητα γραφεία της ΝΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ εγκαινίασε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΝΕ του ΚΚΕ στο Ρέθυμνο έκανε την περασμένη Τετάρτη στη διάρκεια της περιοδείας του στο Νομό Ρεθύμνου ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Αναφερόμενος στην αξία και τη σημασία της προσφοράς των συντρόφων και στα μηνύματα που εκπέμπει η προσφορά τους, μιλώντας σε ένα φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα που δημιουργούσε η παρουσία εκατοντάδων κομμουνιστών νεολαίων και φίλων του Κόμματος, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Πραγματοποιούνται σήμερα τα εγκαίνια των γραφείων του ΚΚΕ εδώ στο Ρέθυμνο στην πόλη που ανάθρεψε αγωνιστές σαν τον καπετάν Λεμονιά, τον Γιάννη Κυριακάκη, τον Γιάννη και Αλέκο Μαθιουδάκη, τον Περακάκη, τον καπετάν Σπιθαλιό, τους Καλομοίρηδες, τον Αεράκη, την Βαγγελιώ Κλάδου και πολλούς άλλους αγωνιστές που πάλεψαν για την εργατική τάξη, για το λαό και τον τόπο. Αγωνιστές που η ιδιότητα του μέλους του ΚΚΕ ήταν επιλογή ζωής. Ανθρωποι που με λόγο και πράξη κράτησαν στάση ζωής που αναγνωρίζεται από φίλους και αντιπάλους και τιμάται σήμερα, κρυφά ή φανερά, από το λαό της Κρήτης.

Ισως κάποιος έλεγε ότι είναι μια είδηση ρουτίνας τα εγκαίνια γραφείων του ΚΚΕ. Κι όμως δεν είναι έτσι. Το άνοιγμα ιδιόκτητων γραφείων του ΚΚΕ δεν είναι ένα τυπικό γεγονός. Είναι κάτι που φεύγει από τα στενά κομματικά όρια και αφορά ευρύτερες δυνάμεις. Κι αυτό, γιατί όσο το ΚΚΕ ενισχύεται, τόσο το μαζικό και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα μπορεί να δρα πιο αποτελεσματικά.

Εχει μεγάλη αξία σήμερα, πολύ περισσότερο από χτες, να ανοίγουν γραφεία του Κόμματος. Και πολύ περισσότερο αυτά να είναι ιδιόκτητα. Σε μια περίοδο που το κομμουνιστικό κίνημα σε διάφορες περιοχές του κόσμου δέχεται συκοφαντικές, τρομοκρατικές επιθέσεις από τις δυνάμεις της αστικής τάξης και του ιμπεριαλισμού, αλλά και από πρώην κομμουνιστές, το άνοιγμα των νέων κομματικών γραφείων, είναι μια πράξη με πολυσήμαντη διάσταση.

Την ίδια στιγμή, διαπιστώνουμε ότι σε όλο τον κόσμο το κομμουνιστικό κίνημα ανασυντάσσει τις δυνάμεις του. Είναι μια θετική εξέλιξη για τους κομμουνιστές, τους προοδευτικούς ανθρώπους, για την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους και τη νεολαία που δέχονται την επίθεση του μονοπωλιακού κεφαλαίου».

Αυτοί είναι οι κομμουνιστές

«Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους κομμουνιστές και τους φίλους του Κόμματος, στο σύντροφό μας Μπάμπη Λεωνιδάκη, αγωνιστή της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, που προχώρησε στη σημαντική δωρεά για τα νέα γραφεία του ΚΚΕ. Αυτοί είναι οι κομμουνιστές. Η σημερινή εκδήλωση επιβεβαιώνει ότι η ιδιότητα του μέλους του ΚΚΕ, η ιδιότητα του πρωτοπόρου αγωνιστή, δεν είναι απλά ένας τίτλος. Είναι μια επιλογή ζωής και προσφοράς.

Οι αγωνιστές της αθάνατης ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού πάλεψαν και πολλοί έδωσαν την ίδια τη ζωή τους προσφορά και θυσία για τη λευτεριά του λαού, για την εθνική ανεξαρτησία, για την κοινωνική απελευθέρωση, για το σοσιαλισμό. Χιλιάδες άλλοι τράβηξαν το δρόμο των φυλακών, των εξοριών και άλλοι οδηγήθηκαν στην πολιτική προσφυγιά. Συνέχισαν και συνεχίζουν το δρόμο της ανιδιοτελούς προσφοράς. Για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση, όπως λέει ο ποιητής. Για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό και τον τόπο. Παρά τα χρόνια που βαραίνουν, συνεχίζουν. Κι αυτό έχει τεράστια ιδεολογική και πολιτική σημασία.

Τέτοιοι αγωνιστές, Ανθρωποι με άλφα κεφαλαίο, αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο για το λαϊκό κίνημα. Είναι παραδείγματα όχι μόνον για τη νέα γενιά, αλλά συνολικά για το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Αγωνιστές που δεν αποσκοπούν σε καμιά υλική απολαβή για τον εαυτό τους, αλλά από το υστέρημά τους προσφέρουν στο Κόμμα τους. Για να γίνεται πιο ικανό. Για να έχει τα οικονομικά μέσα για να παλεύει για τα λαϊκά προβλήματα.

Τα αστικά κόμματα έχουν τεράστιες οικονομικές δυνατότητες. Με την πολιτική και οικονομική τους εξουσία, με τις ποικιλώνυμες διαπλοκές τους αποχτούν οικονομικά μέσα για την προώθηση της πολιτικής τους.

Το ΚΚΕ έχει τα μέλη, τους φίλους του, έχει τους καθημερινούς ανθρώπους της δουλειάς, της προσφοράς, της θυσίας. Σ' αυτούς απευθύνεται, αυτούς θα συνεχίσει να καλεί όχι μόνο στις οικονομικές εξορμήσεις του, αλλά στον καθημερινό αγώνα του, για τα προβλήματα της εργατικής τάξης, των επαγγελματοβιοτεχνών, της φτωχομεσαίας αγροτιάς, της εργαζόμενης διανόησης, της νεολαίας. Τους ανθρώπους του μόχθου, υλικού και πνευματικού, στην αγωνιστική του πορεία για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου πάλης. Τους καλεί, ποικιλότροπα να το στηρίζουν. Ανάλογα με τη δυνατότητα που έχει καθένας».

Η πάλη για το σοσιαλισμό αποτελεί τη μοναδική απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα

«Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,

Περάσαμε στα τελευταία χρόνια πολλές δυσκολίες. Παρά τις επιθέσεις δεν τα διπλώσαμε. Δεν υποστείλαμε τις σημαίες του αγώνα. Δώσαμε μια σκληρή μάχη, την κερδίσαμε. Συνεχίζουμε τον αγώνα χωρίς επανάπαυση. Με ικανοποίηση βλέπουμε την επανασυσπείρωση δυνάμεων γύρω από το Κόμμα. Κάποιοι διατηρώντας επιφυλάξεις ή ασκώντας κριτική. Ολα τα παίρνουμε υπόψη μας.

Δουλεύουμε δραστήρια για να κερδίσουμε νέους αγωνιστές στις γραμμές του Κόμματος και της ΚΝΕ. Χιλιάδες αγόρια και κορίτσια πυκνώνουν σταθερά τις γραμμές της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας. Κι αυτό δείχνει τη μεγάλη πρόοδο που σημείωσε τα τελευταία χρόνια. Αυτή η πορεία της ΚΝΕ μας γεμίζει ικανοποίηση και μεγαλώνει την ευθύνη του Κόμματος απέναντι στη νεολαία. Για να βρισκόμαστε κοντά της. Να αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες, τις διαθέσεις, τις ανάγκες της. Για να συμβάλλουμε ιδεολογικοπολιτικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των νέων με τρόπο σύγχρονο, δημιουργικό.

Αυτή η πορεία επιβεβαιώνει ότι, παρά τις επιθέσεις που δέχεται, ο μαρξισμός - λενινισμός εξακολουθεί να παραμένει η νιότη του κόσμου. Οτι η πάλη για το σοσιαλισμό, αποτελεί τη μοναδική απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Στη συνέχεια, ο ομιλητής αναφέρθηκε αναλυτικά στη σημερινή πολιτική κατάσταση, στις διεθνείς εξελίξεις, στις θέσεις και προτάσεις του Κόμματος και κάλεσε σε συστράτευση για τη διέξοδο που προτείνει το Κόμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ