Σάββατο 1 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προβληματισμός για το «βέτο»

Διχασμένοι εμφανίζονται οι βουλευτές της ΝΔ απέναντι στο ενδεχόμενο χρήσης του «βέτο» στο ΝΑΤΟ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αν και τελικά θα συμμορφωθούν με την όποια απόφαση πάρει στο τέλος ο Κ. Καραμανλής.

Μια μερίδα των «γαλάζιων» βουλευτών εμφανίζεται μάλλον απρόθυμη να υποστηρίξει την υποβολή «βέτο», επικαλούμενη «το κόστος διαχείρισης» μιας τέτοιας απόφασης και ειδικά την «απομόνωση έναντι των συμμάχων» σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Οι περισσότεροι βέβαια πλειοδοτούν υπέρ του «βέτο», το οποίο, όπως άφησε να διαφανεί χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός, δε θα αφορά το όνομα της ΠΓΔΜ αλλά την αρχή της καλής γειτονίας που είναι «βασική προϋπόθεση για συμμαχικές σχέσεις».

«Η βούληση της Ελλάδος δεν είναι να βάλει "βέτο", είναι να βρει μια κοινά αποδεκτή λύση», δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, αφήνοντας να διαφανεί πού ρίχνει το βάρος η κυβέρνηση. Ο ίδιος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ, εξέφρασε την άποψη ότι «η κοινή γνώμη επιθυμεί να δοθεί μία αξιοπρεπής λύση σ' αυτό το θέμα», επισημαίνοντας ότι αυτό δεν είναι το πιο σημαντικό θέμα το οποίο αντιμετωπίζει η εξωτερική μας πολιτική. «Εάν τελικά δεν υπάρξει λύση, αυτό πιστεύω ακράδαντα ότι δε θα οφείλεται στην αδιαλλαξία της χώρας μας, θα οφείλεται στην αδιαλλαξία των γειτόνων», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα ήθελα να συζητάμε αυτή τη στιγμή όχι τη χρήση του "βέτο" που είναι το τελευταίο μέσο στο οποίο μπορεί να καταφύγει μια χώρα», δήλωσε ο Μ. Βαρβιτσιώτης, συμπληρώνοντας ότι «θα ήθελα να συζητάμε το πόσο κοντά είμαστε στην επίτευξη συμφωνίας».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Θ. Κασσίμης μιλώντας στον «Αλφα 9,89», είπε ότι αν υπάρξει «βέτο» δε θα είναι «λόγω ονομασίας, αλλά με βάση τους κανονισμούς της Συμμαχίας γιατί είναι θέμα καλής γειτονίας και σταθερότητας στην περιοχή μας».

Υπέρ της χρήσης του «βέτο» τάχτηκε ο Γ. Κεφαλογιάννης, λέγοντας ότι «δε θα πρέπει να μας φοβίζουν αυτά τα πράγματα». Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να αναγνωρίσει το Κόσσοβο», ασκώντας κριτική στην «υπερατλαντική δύναμη» που παραβίασε το διεθνές δίκαιο.

Την πρόβλεψη ότι «το θέμα (σ.σ. του ονόματος) θα κριθεί στις αρχές Απρίλη, 2 - 6 Απρίλη, τότε που θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι», εξέφρασε ο γγ της ΚΟ της ΝΔ Γ. Τραγάκης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΑΤΟικό ενδιαφέρον (2008-04-22 00:00:00.0)
«Ναι» σε όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ (2008-04-05 00:00:00.0)
«Φανερά» στο παιχνίδι οι Αμερικανοί (2008-03-12 00:00:00.0)
Μπορεί να περιμένει... (2007-11-07 00:00:00.0)
Στη μέγκενη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (2007-11-01 00:00:00.0)
Η ...σκληρή εξωτερική πολιτική (2005-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ