Σάββατο 1 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Λιμάνια στα δόντια των πολυεθνικών

Τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια, αυτό του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που αποτελούν τομείς στρατηγικής σημασίας για το λαό, παραδίδει στα νύχια των πολυεθνικών ομίλων η κυβέρνηση. Το «έγκλημα» δε βαρύνει μόνο τη ΝΔ, αλλά φέρει ατόφια τη σφραγίδα και του ΠΑΣΟΚ. Την περασμένη Πέμπτη, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Με το νομοσχέδιο, εισβάλλουν οι πολυεθνικές στους δύο μοναδικούς Σταθμούς Εμπορευματοκιβωτίων της χώρας και πετιούνται έξω οι εργαζόμενοι με τις μεθόδους των «οικειοθελών αποχωρήσεων» και μετατάξεων, ώστε να «καθαριστεί το τοπίο» από εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις. Ταυτόχρονα, προετοιμάζεται το έδαφος, ώστε οι πολυεθνικές να «αρπάξουν» και όποιο άλλο κομμάτι ή τομέα των λιμανιών συμφέρει την κερδοφορία τους.

Με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση δίνει ισχύ νόμου στις δύο Συμβάσεις Παραχώρησης που είχε υπογράψει το Ελληνικό Δημόσιο το 2001 και το 2002 με τους ΟΛΘ και ΟΛΠ. Τις Συμβάσεις είχαν υπογράψει οι τότε υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής και Γ. Ανωμερίτης αντίστοιχα, και προδιέγραφαν λεπτομερώς το έγκλημα που συντελείται σήμερα σε βάρος των λιμανιών. Προέβλεπαν την παραχώρησή τους για «επενδύσεις κεφαλαίων» από τρίτους, πέραν δηλαδή των δύο Οργανισμών. Τα δύο αυτά κείμενα είναι τόσο καλά προσαρμοσμένα στις επιδιώξεις του κεφαλαίου, ώστε το μόνο σημείο που αλλάζει σήμερα η ΝΔ είναι το άρθρο που αφορά τη διάρκεια των Συμβάσεων (από 40 χρόνια, με το νομοσχέδιο ορίζεται στα 50).

Σοβαρές ευθύνες επωμίζεται και ο ΣΥΝ, που μαζί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχε σπεύσει να ψηφίσει το «ευαγγέλιο» του κεφαλαίου, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία επέβαλε την «ελεύθερη κίνηση» των μονοπωλίων, δηλαδή την έφοδό τους παντού όπως και στα ελληνικά λιμάνια, χωρίς κοινωνικούς περιορισμούς και κοινωνικές δεσμεύσεις. Από τα «έργα» των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε βάρος των λιμανιών, αλλά και των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, αλλά και «Αυτόνομη Παρέμβαση») στην Ομοσπονδία και στα σωματεία του χώρου, οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν σοβαρά συμπεράσματα και να λάβουν τα μέτρα τους.

Οι εργαζόμενοι των λιμανιών μπορούν και πρέπει να πάρουν στα δικά τους χέρια την οργάνωση των αγώνων για την απόκρουση της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με όλους τους κλάδους εργαζομένων που έχουν σχέση με τις λιμενικές δραστηριότητες, αλλά και γενικότερα. Οι Επιτροπές Αγώνα που έχουν συγκροτήσει φορείς και σωματεία στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, τις οποίες στηρίζει το ΠΑΜΕ, είναι η απάντηση. Δίνουν προοπτική στην πάλη και έχουν μπούσουλα τη συγκρότηση του μετώπου που θα ανατρέψει συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική, πτυχή της οποίας είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Για λιμάνια που θα είναι λαϊκή περιουσία και όχι πεδίο δράσης των μονοπωλίων. Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια το οφείλουν ειδικά στα παιδιά τους, ώστε να μην είναι αυτά οι σύγχρονοι δούλοι των πολυεθνικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ