Σάββατο 1 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα η Βαλκανική Συνάντηση Κινημάτων Ειρήνης

Συμμετέχουν αντιπροσωπεία του ΠΣΕ κι εκπρόσωποι από Ελλάδα, Σερβία, Κροατία, Αλβανία, Τουρκία, Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία

Από την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για τη Βαλκανική Συνάντηση Κινημάτων Ειρήνης

Motion Team

Από την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για τη Βαλκανική Συνάντηση Κινημάτων Ειρήνης
Το διήμερο της Βαλκανικής Συνάντησης Κινημάτων Ειρήνης με θέμα «Βαλκάνια χωρίς ΝΑΤΟ, ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατεύματα» ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ). Σε αυτό συμμετέχουν αντιπροσωπεία του ΠΣΕ κι εκπρόσωποι από Ελλάδα, Σερβία, Κροατία, Αλβανία, Τουρκία, Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν σήμερα το πρωί στις 10 και θα διαρκέσουν έως τις 6 το απόγευμα. Ενώ αύριο, Κυριακή, από τις 9 το πρωί έως τη 1 περίπου το μεσημέρι.

Το άνοιγμα των εργασιών θα γίνει από τον Μιχάλη Σπυριδάκη, πρόεδρο της ΕΔΥΕΘ και νομαρχιακό σύμβουλο Θεσσαλονίκης. Εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ εισηγείται η γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ κι αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Βέρα Νικολαΐδου, ενώ εκ μέρους του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης χαιρετισμό θα απευθύνει ο Θ. Παφίλης, γενικός γραμματέας του ΠΣΕ κι ευρωβουλευτής. Στο διήμερο θα τοποθετηθούν φιλειρηνικές κι αντιφασιστικές οργανώσεις εννέα χωρών και θα γίνει ενημέρωση για το Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Επίσης, θα εισηγηθούν οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γ. Μαργαρίτης και Γ. Τσιλιγκιρίδης. Θα τοποθετηθούν, ακόμα, ο απόστρατος υποναύαρχος Γ. Ντουνιαδάκης, μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), κι ο Zivadin Jovanovic, πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Τα κινήματα ειρήνης της περιοχής συναντιούνται για να ανταλλάξουν απόψεις κι εμπειρίες, για να σχεδιάσουν τις απαραίτητες κοινές αντιδράσεις, κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις στην κατεύθυνση της αναχαίτισης της ξένης επέμβασης και της οικοδόμησης σχέσεων ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών.

Οι ίδιες οι εξελίξεις υπογραμμίζουν τη σημασία της συνάντησης αυτής. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα μέσα της βδομάδας εκ μέρους της ΕΔΥΕΘ ο Νίκος Ζώκας, «τα Βαλκάνια ολοένα και περισσότερο μετατρέπονται σε πεδίο και κόμβο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, ιδίως ανάμεσα στις ΗΠΑ, ΕΕ και τη Ρωσία, γιατί λόγω της θέσης τους έχουν ιδιαίτερη σημασία τόσο για την οριοθέτηση των αγωγών μεταφοράς υδρογονανθράκων, όσο και για τον ενεργειακό εφοδιασμό και την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ». Και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να διατρανώσουμε την απόφασή μας να μην επιτρέψουμε καμία παραπέρα αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια (...) Οι λαοί των Βαλκανίων μπορούν να προσδοκούν σε ένα φωτεινό μέλλον αν παραμερίσουν τους εθνικισμούς και αντιτάξουν ένα ενιαίο φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο, με έντονα τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και προόδου.

  • Να μην αναγνωριστεί το προτεκτοράτο του Κοσσόβου από τις κυβερνήσεις των χωρών τους.
  • Να φύγουν τα ΝΑΤΟικά και ευρωενωσιακά στρατεύματα από το Κόσσοβο και τα Βαλκάνια.
  • Να απομακρυνθούν όλες οι ξένες βάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων από την περιοχή».

Οι οργανώσεις που συμμετέχουν στη Συνάντηση είναι:

  • Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης
  • Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (Ελλάδα)
  • Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (Ελλάδα)
  • Φόρουμ Βελιγραδίου για την Ειρήνη και την Ισότητα (Σερβία)
  • ΑντιΝΑΤΟική Επιτροπή Σερβίας (Σερβία)
  • Αντιφασιστικό Φόρουμ (Κροατία)
  • Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (Κύπρος)
  • Τουρκική Ενωση για την Ειρήνη (Τουρκία)
  • Βουλγαρικό Εθνικό Συμβούλιο Ειρήνης (Βουλγαρία)
  • Συμβούλιο Ειρήνης Ρουμανίας (Ρουμανία)
  • Αντιφασιστική Ενωση Ουκρανίας (Ουκρανία)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ