Σάββατο 1 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιδράσεις για τη «Διεθνή Ομάδα Καθοδήγησης»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Διάβημα διαμαρτυρίας στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν κατέθεσε χτες ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς με αφορμή τη συγκρότηση και προχτεσινή συνεδρίαση στη Βιέννη της 15μελούς «Διεθνούς Ομάδας Καθοδήγησης» για το Κοσσυφοπέδιο. Ο Γέρεμιτς σημείωσε πως η συγκεκριμένη ομάδα (στην οποία συμμετέχουν οι κύριες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ κ.α.) είναι παράνομη, αφού συγκροτήθηκε χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δρα ακρωτηριάζοντας την απόφαση 1244.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν χαρακτήρισε «παράνομη» την αποστολή της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο EULEX, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συμπλήρωσε πως είναι «πικρή ειρωνεία» να αναλαμβάνει η ΕΕ ρόλο επιβολής της έννομης τάξης στο Κοσσυφοπέδιο παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο...

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς αγνόησε επιδεικτικά τις σερβο-ρωσικές αντιδράσεις ξεκαθαρίζοντας πρώτα απ' όλα πως οι ΗΠΑ «αντιτίθενται πλήρως στη διχοτόμηση» του Κοσσυφοπεδίου. Ακολούθως επιτέθηκε στη σερβική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα κατηγορώντας την πως «είναι προσκολλημένη» σε «γεγονότα της δεκαετίας του '90» (σ.σ. Εννοούσε τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς του '99...). Χαρακτήρισε, μάλιστα, το γεγονός «περίεργο και υβριστικό», λέγοντας από την άλλη πως τάχα οι ΗΠΑ επιδιώκουν τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Δεν παρέλειψε να εκφράσει την «ελπίδα» για ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και να χαρακτηρίσει τη Σερβία «σημαντική χώρα».

Μέσα σ' όλα αυτά, η Γερμανία ανακοίνωσε πως ενισχύει τις δυνάμεις της ΝΑΤΟικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) με 400 στρατιώτες, όχι λόγω των τελευταίων εξελίξεων, αλλά για να καλύψει, όπως ανακοίνωσε, το κενό που δημιουργεί προσωρινά η αποχώρηση μερικών εκατοντάδων Ιταλών στρατιωτών.

Επιπλέον, η Ιρλανδία ανακοίνωσε χτες πως αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ενώ η Αργεντινή απέκλεισε εντελώς το ενδεχόμενο να κάνει κάτι τέτοιο στο μέλλον.

Τέλος, ένας ακόμη υπουργός της σερβικής κυβέρνησης (υπουργός Οικονομικών Μλάνταν Ντίκιτς) προέβλεψε χτες βραχυπρόθεσμα πιθανή κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, διαπιστώνοντας σοβαρές αντιπαραθέσεις σε κρίσιμα ζητήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ