Σάββατο 1 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ FYROM
Ούτε κουβέντα για ευθύνες ΗΠΑ - ΕΕ

Ρεσιτάλ πατριδοκαπηλίας και αντικομμουνισμού από Γ. Καρατζαφέρη

Αποκρύπτοντας το γεγονός ότι το πρόβλημα του ονόματος της FYROM το αξιοποιούν οι σύμμαχοί τους ΗΠΑ και ΕΕ και το ότι το ΝΑΤΟ ήδη βρίσκεται στη γειτονική χώρα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη Βουλή στο θέμα της ονομασίας της FYROM. Απάντησε σε Επίκαιρη Ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος από το βήμα της Βουλής θυμήθηκε το 1944 και τις «κομμουνιστικές βλέψεις κατά της Μακεδονίας»!

Ο Κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνηση ανεβάζει την πίεση για λύση με στόχο «μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη βάση μιας ουσιαστικά σύνθετης ονομασίας που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes)», αφού κατά την εκτίμησή του αυτός είναι ο στόχος των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: Η κοινά αποδεκτή λύση για χρήση έναντι πάντων. Με τη δήλωση αυτή ο Κ. Καραμανλής ουσιαστικά αποστασιοποιείται από όσα κυκλοφορούσαν τελευταία ότι η χώρα μας είχε αποδεχτεί τη λύση «της διπλής ονομασίας».

Αναφερόμενος στις προτάσεις Νίμιτς και συγκεκριμένα στον κατάλογο με τις ενδεικτικές και εναλλακτικές ονομασίες που προτείνονται, αφού είπε ότι ο κατάλογος των ονομασιών δεν είναι ούτε εξαντλητικός, ούτε δεσμευτικός, ανέφερε: «Καθαρή, πρακτική και βιώσιμη λύση δεν μπορεί να οικοδομηθεί στη βάση μιας ονομασίας που απλώς περιγράφει το ισχύον πολίτευμα στη γειτονική χώρα. Μια τέτοια ονομασία δεν είναι σύνθετη και δεν μπορεί κατά συνέπεια να αποτελέσει λύση».

Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση απορρίπτει ονομασίες όπως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ή «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας» και θα προτιμούσε ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό όπως «Ανω Μακεδονία».

Κατά τα άλλα, ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε τη θέση του ότι εάν δε βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση «δε θα υπάρχει έδαφος στη φιλοδοξία του γειτονικού κράτους να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ». Κατά τον πρωθυπουργό, μια αμοιβαία αποδεκτή λύση «θα οδηγήσει τελικά τη γειτονική χώρα στις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της», ενώ η αδιαλλαξία τής κλείνει το δρόμο «για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Ο Κ. Καραμανλής απέκλεισε την προοπτική δημοψηφίσματος για το θέμα του ονόματος και είπε ότι δεν ωφελούν για το θέμα «κορόνες που θυσιάζουν το μέλλον σε εφήμερες κομματικές σκοπιμότητες».

Χέρι - χέρι εθνικισμός και ρατσισμός

Σε ένα ρεσιτάλ πατριδοκαπηλίας και αντικομμουνισμού ο Γ. Καρατζαφέρης έφτασε στο σημείο να ξαναθυμηθεί τον «κομμουνιστικό κίνδυνο» κατά της Μακεδονίας. Επικαλέστηκε «διακήρυξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Μακεδονίας της 4ης Αυγούστου 1944», σύμφωνα με την οποία «χάρη στη συμμετοχή ολόκληρου του Μακεδονικού Εθνους στον αγώνα ενάντια στους φασίστες κατακτητές της Γιουγκοσλαβίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας θα πραγματοποιήσει την ενοποίηση όλων των τμημάτων της Μακεδονίας την οποία διαίρεσαν το 1915 και το 1918 οι ιμπεριαλιστές των Βαλκανίων».

Απάντηση στα παραπάνω έδωσε με δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, τονίζοντας:

«Ο εθνικισμός και ο ρατσισμός πολύ συχνά πάνε χέρι - χέρι με τον αντικομμουνισμό και την παραποίηση της ιστορίας. Αυτά και άλλα στοιχεία σε πολιτικές παρεμβάσεις συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για τους εργαζόμενους και τον τόπο. Οι εργάτες, όλοι οι εργαζόμενοι και η νεολαία έχουν την εμπειρία και απορρίπτουν αυτές τις πρακτικές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ