ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι «σύμμαχοι» και οι μυστικές υπηρεσίες κάνουν τις παρακολουθήσεις

Το ΚΚΕ παρακολουθείται σταθερά, με επιμονή μάλιστα στις διεθνείς του συναντήσεις, κατήγγειλε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές

Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών τάχτηκε, με παρέμβασή της, στη συζήτηση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, προχωρώντας, ταυτόχρονα, στην καταγγελία ότι υπάρχει ειδική υπηρεσία, η οποία παρακολουθεί τη δραστηριότητα του ΚΚΕ και τις διεθνείς του συναντήσεις.

Η Αλ. Παπαρήγα είπε ότι μετά την ολοκλήρωση της έρευνας από τη Δικαιοσύνη δε στέκει πλέον το έτσι και αλλιώς έωλο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν η Εξεταστική και η έρευνα από τη Δικαιοσύνη. Η άρνηση της κυβέρνησης, τόνισε, να αποδεχτεί το αίτημα για την Εξεταστική Επιτροπή δείχνει ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα και προσπάθεια συγκάλυψης, προκειμένου να μην αποκαλυφθεί ο θύτης της όλης ιστορίας.

Δε συμφωνούμε, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ότι λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας δεν μπορεί να αποκαλυφθεί τίποτα και ανέφερε ότι εάν το υλικό των υποκλοπών δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί δεν υπήρχε και λόγος να γίνουν οι υποκλοπές.

Το θέμα, συνέχισε, είναι καθαρά πολιτικό και πρόκειται για ένα σχέδιο οργανωμένο από έξω και αυτό ακριβώς φοβάται η κυβέρνηση, ενώ ευθύνες έχουν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις για το θεσμικό πλαίσιο το οποίο οικοδόμησαν.

Ποιος δεν ξέρει, αναρωτήθηκε, ότι όλα τα κόμματα παρακολουθούνται για διαφορετικούς λόγους το καθένα και ότι το ίδιο γίνεται με στελέχη και υπουργούς. Υπάρχουν, είπε, περιφερόμενες υπηρεσίες που κατά διαστήματα ή για ολόκληρα 24ωρα κάνουν τις παρακολουθήσεις. Δεν πρέπει, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, να μας κάνει εντύπωση ότι οι «σύμμαχοι» κάνουν τις παρακολουθήσεις, αφού έχουν κάθε λόγο να το κάνουν. Το αποτέλεσμα υπογράμμισε είναι οι μυστικές υπηρεσίες να αλωνίζουν ανενόχλητες.

Στο σημείο αυτό ανέφερε την περίπτωση των ΤΕΙ Πειραιά, όπου γίνονταν τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο ίδρυμα διαχειρίζεται τεράστια ποσά και είναι αγωγός για όλη την Ελλάδα.

Παρακολουθούν το ΚΚΕ

Η Αλ. Παπαρήγα κατήγγειλε ότι το ΚΚΕ παρακολουθείται σταθερά, με επιμονή μάλιστα στις διεθνείς του συναντήσεις. Υπάρχει, είπε, ειδική υπηρεσία που ασχολείται με αυτό, κάνοντας παρακολουθήσεις από ακτίνα δύο - τριών χιλιομέτρων γύρω από τον Περισσό. Και επειδή, είπε, μας ζητάτε αποδείξεις σας λέμε ότι και να είχαμε δε θα σας τις φέρναμε, γιατί δεν είμαστε τόσο ανόητοι.

Οι παρακολουθήσεις, συνέχισε, γίνονται κυρίως για να αξιοποιηθεί το όποιο υλικό των παρακολουθήσεων και όχι για να δημοσιοποιηθεί. Είναι γνωστό, είπε, ότι σε δημοσιογράφους δίνονται χαρτάκια από διάφορες μυστικές υπηρεσίες, πράγμα που αποδεικνύει ότι το υλικό της παρακολούθησης χρησιμοποιείται, είτε το ίδιο είτε παραφθαρμένο.

Αναφερόμενη στην έρευνα που έκανε η Δικαιοσύνη τόνισε ότι όταν η υπόθεση πήγε εκεί είχαν ήδη σβηστεί διάφορα στοιχεία είτε από ανικανότητα είτε γιατί κάποιοι φοβήθηκαν να μιλήσουν.

Υπενθύμισε η Αλ. Παπαρήγα ότι το ΚΚΕ στην προηγούμενη Βουλή δεν είχε συνυπογράψει κοινή πρόταση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ για σύσταση Εξεταστικής, γιατί το ζήτημα δεν είναι μόνο να αναζητηθεί ο μηχανισμός της παρακολούθησης, αλλά να αποκαλυφθεί το πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται. Η 11η Σεπτέμβρη, τόνισε, ήταν το μεγάλο πρόσχημα, προκειμένου να οργανωθεί η επίθεση στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και να γίνουν ακόμα και πόλεμοι. Είμαστε, είπε, περήφανοι για τη θέση που πήραμε τότε που τονίσαμε ότι, εκτός από τη συμπαράσταση στα θύματα, το θέμα ήταν ποιος ωφελούνταν από το γεγονός αυτό. Το βλέπουμε σήμερα, είπε, στην Παλαιστίνη, στο Αφγανιστάν, στη Λατινική Αμερική. Το είδαμε και στην Ελλάδα με το πρόσχημα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, λες και δεν είναι γνωστό ότι εάν θέλουν χτυπήματα τα κάνουν αυτοί που υποτίθεται ότι οργανώνουν τα μέτρα προστασίας.

Το είδαμε, είπε, και σε μια σειρά «αντιτρομοκρατικών συμφωνιών» των ΗΠΑ και της ΕΕ που υπέγραψαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει ούτε μία τέτοια συμφωνία που να μην έχει παράθυρα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Στο κάτω - κάτω είπε ποιοι είναι αυτοί που θα εγγυηθούν τα δικαιώματα; Αυτοί που έχουν το Γκουαντάναμο, που έκαναν τις απαγωγές με τα αεροπλάνα της ΣΙΑ, που εξαφανίζουν συνδικαλιστές στη Λατινική Αμερική, που καλύπτουν τον Κοσάδας Καρίλες, ο οποίος ομολόγησε ότι ανατίναξε κουβανικό αεροπλάνο, ενώ κατηγορούν πέντε Κουβανούς οι οποίοι αποκάλυψαν το δίκτυο;

Από την Εξεταστική Επιτροπή - είπε η Αλ. Παπαρήγα - χωρίς να έχουμε αυταπάτες, μπορεί να βγει και κάτι, και δεν πρέπει να εξοικειωθούμε με τέτοια φαινόμενα. Δεν πρέπει να εξοικειωθούμε με τις παρακολουθήσεις των συνελεύσεων εργαζομένων από αστυνομικούς, όπως κατά καιρούς γίνεται από τις κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Υπενθύμισε δε ότι όταν ο Δ. Κουμπούρης (σήμερα βουλευτής του ΚΚΕ) πριν από λίγα χρόνια είχε ανακαλύψει, μαζί με άλλους, έναν αστυνομικό μέσα σε πορεία και του πήραν την ταυτότητα για απόδειξη, βρέθηκε κατηγορούμενος γιατί δήθεν ήθελε να κλέψει το πορτοφόλι του αστυνομικού!

Είναι περίεργο, συνέχισε, να μη θέλει η κυβέρνηση τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, εκτός και εάν δε θέλει να βγει στη δημοσιότητα ποια οργάνωση «σύμμαχης χώρας» την παρακολουθούσε. Εμείς δε θέλουμε, είπε, να τους καλύψουμε και έχει την αξία του να «σκάσει» από το ελληνικό Κοινοβούλιο μια καταγγελία κατά των ΗΠΑ για το θέμα αυτό, έστω και εάν αποκαλυφθεί μόνο το 5% της αλήθειας.

Είναι απαράδεκτο, είπε, να μην ερευνηθεί το θέμα. Εάν δεν έχει το ανάστημα η Δικαιοσύνη να ερευνήσει το θέμα ας προσπαθήσουμε στη Βουλή, τόνισε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, επανέλαβε την καταγγελία για την παρακολούθηση του ΚΚΕ. Υπάρχει, είπε, ειδική υπηρεσία για το ΚΚΕ, υπάρχει και ξένη υπηρεσία που ειδικεύεται στην παρακολούθηση των διεθνών συναντήσεων του ΚΚΕ. Είναι εγκατεστημένες σε σπίτια και το ξέρουμε, τόνισε χαρακτηριστικά η Αλ. Παπαρήγα.

Εχετε νομιμοποιήσει μια παράνομη και αντιδημοκρατική κατάσταση

Καταπέλτες ήταν οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και Σπύρος Χαλβατζής για τις ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις παρακολουθήσεις

«Δεν επιτρέπεται και δεν έχετε περιθώριο να πείτε όχι» στην εξεταστική επιτροπή, τόνισε παρεμβαίνοντας στη συζήτηση η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, εκφράζοντας την αντίθεσή της με τις λογικές της εξοικείωσης με τα φαινόμενα υποκλοπών και δράσης μυστικών υπηρεσιών.

Σχολιάζοντας σκωπτικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των υποκλοπών, θύμισε ότι «οι 3 υπουργοί της κυβέρνησής σας αποφάσισαν μετά την αυτοκτονία να προαναγγείλουν την τραγική υπόθεση με πρες κόνφερανς διάρκειας 1,5 ώρας», προσθέτοντας ότι σύμφωνα με την κυβέρνηση το να βρεθούν οι ένοχοι «κατέστη αδύνατο γιατί η δύναμη ήταν ανώτερη. Φέρατε τη ...μεταφυσική στο κοινοβούλιο»! Στη συνέχεια αναρωτήθηκε αν ...«ήταν αδύνατο να παραπέμψετε τον Κορωνιά», ο οποίος «ομολόγησε ότι κατέστρεψε το σώμα του εγκλήματος, το παράνομο λογισμικό που εισήχθη στην εταιρεία του». Πρόσθεσε ότι αντίθετα «τον ανακηρύξατε και εθνικό ευεργέτη», ενώ ...«δεν του απαγγείλατε την ελάχιστη των κατηγοριών»!

Αιτιολογώντας την άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχτεί τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, σημείωσε ότι «δε θέλετε να παραδεχτείτε και να αποκαλυφθεί ότι η χώρα υπήρξε πειραματόζωο τεχνολογίας», αφού «στην εξεταστική επιτροπή λέγονται και πράγματα». Θύμισε, μάλιστα, ότι «από το ΚΚΕ ακούσατε τη λέξη Μέριλαντ», την ίδια ώρα που «είχατε υπουργούς που λέγανε για το ...τετράγωνο», όταν στην αμερικανική πρεσβεία έχουμε σε οικόπεδο που δόθηκε από το ελληνικό δημόσιο ένα «γιγάντιο μηχανισμό παρακολούθησης». Επίσης η Λ. Κανέλλη σημείωσε ότι με βάση τον τελευταίο νόμο για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών «ακόμα και αν γίνει εξεταστική επιτροπή, την ΕΥΠ θα την αφήσετε απέξω».

«Η κυβέρνηση αρνείται να εξετάσει και να τιμωρήσει» και «λέτε ότι δε χρειάζεται να ψάξετε πολιτικές ευθύνες», τόνισε η εισηγήτρια του ΚΚΕ, δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί να αρνείται ο οποιοσδήποτε πρωθυπουργός το αίτημα όλων των Ελλήνων να μάθουν την αλήθεια». Μάλιστα, επισήμανε πως χωρίς εξεταστική επιτροπή δε θα μπορέσει ποτέ να συζητηθεί το θέμα της δομής και της λειτουργίας των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, θυμίζοντας ότι «η Ερικσον είναι κατεξοχήν πολεμική βιομηχανία που έχει και συμφωνίες με το ελληνικό Πεντάγωνο»! «Μετατρέπετε τη χώρα σε ξενιστή που φιλοξενεί το παράσιτο» κατέληξε η Λ. Κανέλλη, μιλώντας για «μια χώρα που δημοσίως αρνείται να εξετάσει πολιτικά την αδυναμία της να προστατεύσει τον πρωθυπουργό ή τον αρχηγό του λιμενικού ή των ενόπλων δυνάμεων» και σημειώνοντας πως «η χώρα με αυτή την άρνηση τίθεται εν κινδύνω».

Την άμεση αποδοχή από την κυβέρνηση της σύστασης εξεταστικής επιτροπής, απαίτησε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, τονίζοντας ότι «ο εθισμός είναι μια επικίνδυνη κατάσταση», που «οδηγεί στο συμβιβασμό και την υποταγή»! Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ρόλο της ΕΥΠ, σημειώνοντας ότι είναι ανοιχτό θέμα «οι πληροφορίες, οι εκτιμήσεις και ο ρόλος της ΕΥΠ στην υπόθεση», αφού «έδειξε απροθυμία να ρίξει φως στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας».

Κάνοντας ένα ευρύτερο πολιτικό σχόλιο, ο Σπύρος Χαλβατζής σημείωσε πως «το θέμα των υποκλοπών είναι τεράστιο θέμα», αφού «στην πράξη έχει νομιμοποιηθεί μια παράνομη αντιδημοκρατική κατάσταση από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις», λόγω των συμφωνιών που υπογράφονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ. Οπως είπε, «με βάση τις συμφωνίες αυτές όλοι οι Ελληνες είναι ύποπτοι», ενώ «ανταλλάσσονται πληροφορίες και στοιχεία για την προσωπικότητα και τη δράση τους». Συνολικά επισήμανε ότι «ο κοινωνικός ριζοσπαστισμός τροφοδοτεί την τρομοκρατία» σύμφωνα με τις λογικές της ΕΕ και των ΗΠΑ κι αυτός είναι ο στόχος. Συνέχισε επισημαίνοντας πως «οι παρακολουθήσεις είναι μια διαχρονική λειτουργία των κατασταλτικών μηχανισμών και των μηχανισμών ασφάλειας» και ενδεικτικό είναι το ότι «παρακολουθούνται κινητοποιήσεις, συνελεύσεις σωματείων από αυτήν και την προηγούμενη κυβέρνηση», ενώ «με πρόσχημα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων γέμισε ο κόσμος κάμερες που παρακολουθούν τους δρόμους», οι οποίες «είναι κάμερες παρακολούθησης της ζωής και της δράσης των εργαζομένων».

Τέλος, απαντώντας σε σχόλιο του υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη σχετικά με το ότι οι αναφορές σε μυστικές υπηρεσίες θυμίζουν τον «ψυχρό πόλεμο» που έχει σταματήσει, σημείωσε ότι σήμερα «υπάρχουν οξύτατες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, υπάρχουν ανταγωνισμοί. Ψάξτε και σε αυτή τη μεριά για τις υποκλοπές».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Ευκαιρία δικομματικής κοκορομαχίας

Ως ευκαιρία δικομματικής κοκορομαχίας και αντεγκλήσεων αξιοποίησαν τη συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα στη διαχείριση θεμάτων εθνικής ασφάλειας, ενώ από την πλευρά της ΝΔ οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Πρ. Παυλόπουλος και Σ. Χατζηγάκης, αντίστοιχα, κατηγόρησαν το ΠΑΣΟΚ για ανεύθυνη αντιπολίτευση. Από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως ήταν αναμενόμενο, απορρίφθηκε η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Αν και δεν μπορούσε να επικαλεστεί το σύνηθες επιχείρημα της παράλληλης διενέργειας δικαστικής έρευνας η κυβέρνηση αρνήθηκε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής χαρακτηρίζοντάς την ουσιαστικά ...άσκοπη ενέργεια, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια επιτροπή είναι αντικειμενικά αδύνατο να ερευνήσει περισσότερο από τις δικαστικές αρχές.

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, υποστήριξε ότι οι υποκλοπές «είναι ένα έγκλημα που πήγε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές», όμως «τεχνικά το θέμα είχε πάρα πολλές δυσκολίες», οπότε ακόμα και αν είχαν συσταθεί εξεταστικές επιτροπές της Βουλής, «θα κατέληγαν στα ίδια αποτελέσματα που κατέληξε η Δικαιοσύνη».

Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ ο Πρ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι δεν μπορούν να ασκούν κριτική στον πρωθυπουργό «αυτοί που έλεγαν "ναι" στο σχέδιο Ανάν και τρενάριζαν την ενεργειακή πολιτική της χώρας», δηλώνοντας ότι «ο πρωθυπουργός είναι ανεξάρτητος». Επίσης, πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ «αντιπολίτευση δεν μπορεί να κάνει γιατί στερείται ενότητας, θέσης και προγράμματος».

Στο θέμα της εξεταστικής επιτροπής εστίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σ. Χατζηγάκης. Οπως είπε, «η κυβέρνηση δεν είναι γενικά αρνητική σε κάθε ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής», όμως «εφόσον προκύψουν στοιχεία που εμπλέκουν στην υπόθεση κυρίως πολιτικά πρόσωπα ή όταν μια υπόθεση έχει υπερβεί το στάδιο της μυστικότητας της διαδικασίας». Παράλληλα, εκτίμησε ότι «μια νέα εξεταστική επιτροπή δε θα προσφέρει απολύτως τίποτε» αφού «δεν μπορεί να εξετάσει τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων που ήδη εξέτασε η Δικαιοσύνη». Επίσης, επιχείρησε να στηρίξει ότι το θέμα των υποκλοπών δεν έχει μπει στο αρχείο αφού «η υπόθεση παραμένει ανοιχτή για όσους έχουν να καταθέσουν όχι μόνο συγκεκριμένα στοιχεία αλλά και απλές υποψίες και ενδείξεις».

Για «ανικανότητα», «ανευθυνότητα» και «επικίνδυνη επιπολαιότητα» στη διακυβέρνηση της χώρας κατηγόρησε την κυβέρνηση στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπονόμευση των θεσμών λέγοντας ότι στην υπόθεση των υποκλοπών «η Δικαιοσύνη ή παραπλανήθηκε ή χειραγωγήθηκε από την κυβέρνηση», μιλώντας για «νέο θεσμικό σκάνδαλο που υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών». Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι προκύπτει πολιτικό θέμα αφού δεν προστατεύτηκε η άμυνα της χώρας και «δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει τη βούληση να προχωρήσει στην προστασία των εθνικών μας συμφερόντων», προσθέτοντας ότι «είναι εκτεθειμένη η χώρα και η εθνική άμυνα», οπότε «η εξεταστική επιτροπή αποτελεί εγγύηση» για την προστασία της εθνικής ασφάλειας. Με βάση το σκεπτικό αυτό, συμπέρανε ότι «υπάρχει πρόβλημα διακυβέρνησης» όχι μόνο όσον αφορά στο θέμα των υποκλοπών αλλά γενικότερα αφού «κάθε μήνα ζούμε ένα νέο σκάνδαλο», αναφερόμενος στην υπόθεση των ομολόγων και στην υπόθεση Ζαχόπουλου λέγοντας ότι ως δείγματα «είναι τα ίδια από πλευράς τρόπου διακυβέρνησης». Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε προσωπικά στον Κ. Καραμανλή λέγοντας πως «η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική αν ο πρωθυπουργός της χώρας είχε τη βούληση να λάμψει η αλήθεια», προσθέτοντας ότι «έχει τρωθεί ο θεσμός του πρωθυπουργού».

Αλλοι ομιλητές

Στο θέμα των θεσμών εστίασε την παρέμβασή του και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, λέγοντας ότι «οι υποκλοπές είναι κορυφαίο δείγμα κρίσης των θεσμών», μιλώντας παράλληλα για «κρίση πολιτικής και αδυναμία αντιπροσώπευσης της κοινωνίας» που οφείλεται στον μη ...καθαρό λόγο. Επίσης μίλησε για «σύγκρουση ανάμεσα στη Δικαιοσύνη και τις ανεξάρτητες αρχές που λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις».

Η λογική της κυβέρνησης είναι πως «δεν τρέχει τίποτε», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, λέγοντας ότι «δέχεστε να υπάρχει αμερικανοκρατία και όχι εθνική πολιτική» και ότι «έχει ξυπνήσει στη ΝΔ το γονίδιο του φακέλου και του χαφιεδισμού», κατηγορώντας την κυβέρνηση για το ότι «έχετε ευθύνη για συμμετοχή στο διεθνές παρακράτος». Επίσης, αναφέρθηκε στο ρόλο της Δικαιοσύνης μιλώντας για «επίθεση της Δικαιοσύνης στις ανεξάρτητες αρχές», προσθέτοντας ότι «στην Ιταλία υπήρχε δίκτυο υποκλοπών» που ήταν παρόμοια υπόθεση, όμως «εκεί η ιταλική Δικαιοσύνη προχώρησε, δεν έκλεισε το φάκελο».

Στα συνήθη λαϊκίστικα πρότυπα κινήθηκε η τοποθέτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος εγκάλεσε την κυβέρνηση λέγοντας ότι «δεν ενδιαφέρονται να μάθουμε ποιοι μας παρακολουθούσαν» προσθέτοντας ότι «ο πρωθυπουργός δε σηκώνει ανάστημα» και έτσι «επιτρέπετε πολλές σκιές στον τόπο και πολλά ερωτηματικά». Κατέληξε λέγοντας ότι «κουκουλώνετε τον θύτη σας» και «δεν έχετε τη δύναμη να τους αποκαλύψετε, να τους αντιμετωπίσετε, είστε ψοφοδεείς».

Πενήντα πέντε χρόνια από το θάνατο του Ι.Β. Στάλιν

Σαν σήμερα, πριν 55 χρόνια, στις 5 του Μάρτη 1953 έπαψε να χτυπά η καρδιά του ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης, Ι. Β. Στάλιν.

Ο Ι. Β. Στάλιν ήταν στον ηγετικό πυρήνα των μπολσεβίκων στην Οχτωβριανή Επανάσταση, με καθοδηγητή τον Λένιν. Αλλά και μετά το θάνατο του Λένιν έδρασε ως Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος των μπολσεβίκων στην ΕΣΣΔ, στην περίοδο της οικοδόμησης του σοσιαλισμού - και μάλιστα σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης - που ήταν έργο των λαών της, με πρωτοπορία το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Το Κόμμα με την καθοδήγηση της Κεντρικής του Επιτροπής και ΓΓ τον Στάλιν αντιμετώπισε με επιτυχία όλες αυτές τις δυσκολίες και οικοδόμησε το σοσιαλισμό. Ο Στάλιν, επίσης, διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο, ως ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος των μπολσεβίκων, και στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα, ιδιαίτερα μετά τη νίκη των λαών της ΕΣΣΔ κατά του γερμανικού ιμπεριαλισμού στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Που ως αποτέλεσμα είχε και το πέρασμα στο σοσιαλισμό μιας σειράς χωρών στην Ευρώπη και την Ασία. Αυτές ήταν και είναι οι αιτίες που δέχεται την πιο βρώμικη επίθεση, από το ιδεολογικό οπλοστάσιο του ιμπεριαλισμού.

Η ψηφοφορία

H πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία, η οποία ξεκίνησε μετά τα μεσάνυχτα της χθεσινής μέρας. Κατά της πρότασης ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής τάχθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και του ΛΑ.Ο.Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ