ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΗΤΗ
Δύο νεκροί εργάτες σ' ένα 24ωρο

Μπαράζ εργατικών «ατυχημάτων» καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη, αυξάνοντας τη λίστα των σκοτωμένων και σακατεμένων στο βωμό του εργοδοτικού κέρδους. Μετά το σοβαρό τραυματισμό του 49χρονου οικοδόμου Μανώλη Παντεχάκη στα έργα για την επέκταση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου το πρωί της Τρίτης, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, σημειώθηκαν δύο ακόμα εργατικά «ατυχήματα» που στοίχισαν τη ζωή αντίστοιχου αριθμού μεταναστών εργατών. Το πρώτο σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Σητεία, σε έργα κατασκευής νέου δρόμου. Ο 33χρονος Αλβερτ Κάιλα, αλβανικής καταγωγής, έπεσε από ύψος 20 μέτρων, όταν υποχώρησε το πέλμα της κολόνας στήριξης της αερογέφυρας στο οποίο εργαζόταν. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μετανάστης εργαζόταν ανασφάλιστος στην κατασκευαστική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, ενώ μαρτυρίες αναφέρουν ότι δεν τηρούνταν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας. Νωρίτερα, στην περιοχή της Σταλίδας στο Νομό Ηρακλείου, ένας ακόμη 30χρονος εργάτης έχασε τη ζωή του ακαριαία, πέφτοντας από μπαλκόνι ύψους 7 μέτρων (δούλευε πάνω σε σκάλα), κατά τη διάρκεια ηλεκτρολογικών εργασιών, σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα (ΑΝΘΟΥΣΑ HOTEL) της περιοχής ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου. Χαρακτηριστικό της εργοδοτικής ασυδοσίας είναι το γεγονός ότι εδώ και δύο μέρες οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου έχουνε εξαφανιστεί, με αποτέλεσμα να μην έχει διευκρινιστεί αν ο άτυχος άνδρας εργαζόταν σε ιδιωτικό συνεργείο ή ήταν υπάλληλος του ξενοδοχείου. Να σημειωθεί ότι, μέχρι και χτες, κανείς δεν αναζήτησε το πτώμα του, με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει γνωστό το όνομα του νεκρού εργάτη.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα στη μητρότητα

Διαμαρτυρία χτες στο υπουργείο Απασχόλησης. Παρεμβάσεις και από τις ταξικές δυνάμεις για την αυριανή Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Απασχόλησης
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Απασχόλησης
Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της μητρότητας, δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, κάτω τα χέρια απ' τα δικαιώματα των γυναικών και των μητέρων ανηλίκων, σύνταξη στα 50 και 55 χρόνια απαίτησαν, χτες, νέες και εργαζόμενες γυναίκες, μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) με συγκέντρωση στο υπουργείο Απασχόλησης.

Την ώρα που η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης «ξεδίπλωνε» το νομοθετικό της τερατούργημα, που βάζει ταφόπλακα στα ασφαλιστικά δικαιώματα, οι γυναίκες διαδήλωναν έξω απ' το υπουργείο φωνάζοντας δυναμικά συνθήματα. Στη συγκέντρωση βρέθηκε και εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ στον αγώνα των γυναικών ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας.

Αύριο, Σάββατο, η ΟΓΕ διοργανώνει μαζικές εξορμήσεις, με ειδικό υλικό που έχει τυπωθεί, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Την Τετάρτη 12 του Μάρτη διοργανώνει ημερίδα στο ξενοδοχείο «Εσπέρια».

Σε εκδήλωση για τη Μέρα της Γυναίκας, που διοργάνωσε το ταξικό σωματείο στο εργοστάσιο σαπουνοποιίας «Παπουτσάνης», κηρύσσοντας και μία ώρα στάση εργασίας, μίλησε χτες η Χρυσούλα Λαμπούδη, μέλος της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ. Κάλεσε γυναίκες και άνδρες εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά σε όλα τα συλλαλητήρια και τις κινητοποιήσεις που διοργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις.

Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, όπως υπενθύμισε ο πρόεδρος του ταξικού Σωματείου Ελαιουργοσαπουνοποιών, Νίκος Ξουράφης, με αγώνες, οι γυναίκες παίρνουν ίσο μισθό με τους άνδρες, δεν εργάζονται νύχτα και δε γίνεται καμία απόλυση και για κανένα λόγο και τους κάλεσε να συσπειρωθούν στο δρόμο του αγώνα και της αντίστασης για να αντιμετωπίσουν την επίθεση σε βάρος τους. Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε σχετικό βίντεο, προσφέρθηκε ένα κόκκινο γαρίφαλο σε κάθε εργαζόμενη αλλά και ένα βιβλίο προτρέποντάς τες να κλείσουν την τηλεόραση και να ανοίξουν τα βιβλία.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Αθωώθηκαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Αθωώθηκαν χτες από το δικαστήριο της Κορίνθου τα τρία στελέχη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κορίνθου και του ΠΑΜΕ, Φρόσω Τσαρμπού, Ντίνος Παναγιωτόπουλος και Φλώρα Τούκου, που είχαν μηνυθεί από την ιδιοκτησία του συνεργείου καθαριότητας (έχει αναλάβει την καθαριότητα στο νοσοκομείο της Κορίνθου) «Biological Service» για «συκοφαντική δυσφήμιση», επειδή υπερασπίστηκαν τους εργαζόμενους του κλάδου από την αυθαιρεσία των εργοδοτών που επέβαλαν, μεταξύ άλλων, την ανασφάλιστη εργασία και την ετεροαπασχόληση.

Το κατηγορητήριο ουσιαστικά κατέρρευσε όταν μέχρι και η μάρτυρας κατηγορίας Ντ. Σωτηροπούλου επιβεβαίωσε πως τμήμα του προσωπικού δούλευε με καθεστώς ετεροαπασχόλησης, ενώ σάλος προκλήθηκε στο δικαστήριο όταν ενημέρωσε - κατήγγειλε στην έδρα πως ο δικηγόρος υπεράσπισης της εταιρείας, Παναγιώτης Καραμπέτσος, σε τηλεφώνημά του της είπε πως ή θα μπεις μάρτυρας κατηγορίας ή θα πας με τους κατηγορούμενους.

Στο δικαστήριο κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης και ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος μάλιστα προσκόμισε στοιχεία από Επερώτηση του Κόμματος στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία αναδείχτηκε η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας καθώς κι έγγραφο της Επιθεώρησης Εργασίας όπου είχαν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 8.500 ευρώ, επειδή δεν προσκόμιζαν εξοφλητικές αποδείξεις πληρωμών των μισθών και αρνούνταν να αναρτήσουν σε πίνακα τις βάρδιες του προσωπικού. Στο πλευρό των αγωνιστών συνδικαλιστών στο δικαστήριο βρέθηκε πλήθος εργαζομένων για να τους συμπαρασταθούν.

ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ
Απόπειρα ποινικοποίησης των αγώνων

Στα δικαστήρια προσέφυγε χτες η διοίκηση της Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας, προκειμένου να κριθεί παράνομη η στάση εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι για αύριο Σάββατο από τις 10 μ.μ. έως τις 2 π.μ., διεκδικώντας την άμεση επαναπρόσληψη των 43 εργαζομένων, των οποίων οι τρίμηνες συμβάσεις είχαν λήξει, και επίλυση του κτιριακού προβλήματος, απ' όπου προκύπτουν προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους.

Στο εξώδικο η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει ότι τα αιτήματα των εργαζομένων είναι παράνομα και κακώς στρέφονται με την απεργία τους κατά της εταιρείας, εφόσον είναι οι κυβερνήσεις που έχουν επιτρέψει τις ελαστικές μορφές εργασίας! Επίσης, και για το κτιριακό πρόβλημα αναφέρει ότι η ευθύνη βαρύνει τις υπηρεσίες του Δημοσίου, που καθυστερούν πέντε χρόνια την έκδοση των οικοδομικών αδειών! Η υπόθεση θα εκδικαστεί σήμερα στις 12 μεσημέρι στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Το σωματείο εργαζομένων στο συγκρότημα καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια.

ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Ανοιχτή επίθεση στους εργαζόμενους

Κάθε όριο πρόκλησης ξεπέρασε η δημοτική αρχή (συνεργασία ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ) στην Ελευσίνα, φτάνοντας στο σημείο να κατηγορήσει ευθέως τους εργαζόμενους του δήμου ως υπεύθυνους για τα προβλήματα από την πρόσφατη κακοκαιρία. Καλεί μάλιστα εργαζόμενους σε «απολογία», βάλλοντας ευθέως ενάντια στο ταξικό σωματείο και τη δράση του.

Οπως καταγγέλλει το σωματείο των εργαζομένων, ο δήμαρχος Γ. Αμπατζόγλου και οι περί αυτόν Γ. Λινάρδος και Κ. Τζαφέρης, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο που συζητήθηκαν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από το χιονιά, κουβέντα δεν είπαν για την υποτυπώδη οργάνωση της πολιτικής προστασίας από τη μεριά τους, για την τεράστια έλλειψη μηχανημάτων. Για όλα έφταιγαν οι συνδικαλιστές του ταξικού σωματείου και οι εργαζόμενοι που τους στηρίζουν εδώ και χρόνια με συντριπτική πλειοψηφία!

Αυτό που ταυτόχρονα επιδιώκει η δημοτική αρχή - σημειώνει το σωματείο - είναι να προετοιμάσει και το έδαφος ώστε να ξεπουλήσει πιο εύκολα στους ιδιώτες και τους εργολάβους τις υπηρεσίες του δήμου, μέσω Ανώνυμης Εταιρείας που έχει ιδρύσει.

Ξεσαλώνουν οι κλινικάρχες

Τις απολύσεις εργαζομένων και την τρομοκρατία επιστράτευσε ο ιδιοκτήτης του Διαγνωστικού Κέντρου «Αξονική Αθηνών» προκειμένου να εμποδίσει την επίσκεψη αντιπροσωπείας του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, αλλά και για να μην αποκαλυφθούν οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων του Κέντρου, όπως καταγγέλλει το Σωματείο. Προχτές, αντιπροσωπεία του σωματείου πραγματοποίησε επίσκεψη στην «Αξονική Αθηνών» στην οδό Λευκωσίας, με σκοπό να απαιτήσει από τον εργοδότη Χρήστο Παπαθανασόπουλο την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της ΟΣΝΙΕ και το σεβασμό και άλλων δικαιωμάτων τα οποία παραβιάζει, σύμφωνα με καταγγελία των οδηγών ασθενοφόρου της επιχείρησης. Ο εργοδότης αρνήθηκε να μιλήσει με τους εκπροσώπους του Σωματείου, παραπέμποντάς τους στο λογιστή του, απέλυσε επί τόπου τους δύο οδηγούς ασθενοφόρου που ήταν παρόντες και ενώπιον των ασθενών που περίμεναν στην αίθουσα αναμονής, απείλησε τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου ότι θα τους λιώσει την επόμενη φορά που θα τους δει μπροστά του!

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης (Σταδίου 29), για το θέμα της μητρότητας και τα συνολικότερα προβλήματα των γυναικών, για την επίθεση που δέχονται και με τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης, πραγματοποιεί σήμερα η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ. Η συνάντηση έχει οριστεί στις 12 μ., έξω από το «Χόντος Σέντερ», στην Ομόνοια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ