ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάρτη 2008
Σελ. /32
Είναι πολυμέτωπος αυτός ο πόλεμος

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από το «ΠΟΝΤΙΚΙ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από το «ΠΟΝΤΙΚΙ»
Χτυπιόταν χτες το πρωί ο Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ, στη ΝΕΤ, ότι ο νόμος Ρέππα δε βλάπτει τους εργαζόμενους. Ε, το νόμο Ρέππα χρησιμοποίησε η Πετραλιά, για να δείξει πως ο δικός της νόμος είναι απλά συνέχειά του.

Εκανε διάφορες λαθροχειρίες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Οταν ο Δ. Κουμπούρης, από το ΠΑΜΕ, άρχισε να μιλά για το αγωνιστικό κάλεσμα που απευθύνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, πετάχτηκε ...ο πρόεδρος ελέω ΣΕΒ: «Γιατί, δεν είναι τάξη οι άλλοι εργαζόμενοι;». Τι ήθελε να βγάλει; Οτι και οι εργατοπατέρες ανήκουν στην εργατική τάξη. Ε, δεν ανήκουν. Εχουν προ πολλού περάσει απέναντι κι όσο πιο γρήγορα οι εργάτες τους αντιμετωπίσουν ακριβώς έτσι, σαν ταξικούς εχθρούς που δουλεύουν - πέμπτη φάλαγγα - μέσα στο κίνημα, τόσο καλύτερα για τους εργάτες (σ.σ. για τους νέους που δε γνωρίζουν, 5η φάλαγγα ήταν αυτή που ισχυριζόταν ότι διέθετε ο δικτάτορας Φράνκο, πέρα από τις 4 στρατιωτικές, μέσα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών. Ονόμαζε, δηλαδή, 5η φάλαγγα αυτούς που παρίσταναν τους Δημοκρατικούς και δούλευαν για τον εχθρό. Εκτοτε, έμεινε ο όρος να προσδιορίζει τον αντίπαλο εντός των τειχών).

Πάμε γι' άλλα: Για ποιο πράγμα εγκαλείται η κυβέρνηση απ' ορισμένους που παριστάνουν τον φίλο του εργάτη; Οτι δεν εξασφαλίζει συναίνεση στις μεταρρυθμίσεις. Συμφωνούν μ' αυτές, αλλά έχουν άλλο τρόπο. Πάντα η σοσιαλδημοκρατία τα κατάφερνε καλύτερα και το κεφάλαιο ξέρει καλά ποιος είναι ο κατάλληλος.

Τριάντα πέντε χρόνια το ίδιο: Κάθε κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει: «Ουδείς δικαιούται να χρησιμοποιεί δημόσιο αγαθό για ό,τι θεωρεί αυτός δίκιο».

Ο σημερινός για να πείσει πως οι απεργοί είναι αντικοινωνικοί ανακοίνωσε ότι συγκρούστηκαν δύο τραμ γιατί κόπηκε από την απεργία το ρεύμα. Του διέφυγε μια λεπτομέρεια. Εκεί που τράκαραν τα τραμ έχουν σκοτωθεί και άνθρωποι χωρίς να υπάρχει καμιά απεργία της ΔΕΗ. Γιατί; Μα γιατί έχει πρόβλημα το σύστημα σήμανσης. Την εταιρεία καλύπτει ο υπουργός όταν ρίχνει τα βάρη στην απεργία. Κοντά ποδάρια το ψέμα.

Λίγοι και προνομιούχοι κατά Καραμανλή όσοι διαμαρτύρονται για το Ασφαλιστικό. Βρίσκει και κάνει ο πρωθυπουργός όπως και οι πριν απ' αυτόν.

Με δεμένο ένα σημαντικό τμήμα εργαζομένων στο άρμα του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, πιστεύει πως θα μείνει για πολύ κρυφό τι ακριβώς είναι αυτό που συμβαίνει: Μια γιγαντιαία επιχείρηση ακόμα μεγαλύτερης μείωσης της τιμής πώλησης του προϊόντος «εργατική δύναμη». Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης.

Εχει δουλέψει χρόνια η αστική τάξη μαζί με τους εργατοπατέρες, για να μπορεί να περάσει μια τέτοια εξέλιξη και νομίζουν πως θα περάσει ανάμεσα σε κάτι τουφεκιές δήθεν αντίδρασης.

Μετράνε λάθος. Τα νέα παιδιά καταλαβαίνουν μαζί με τους παλιότερους ότι η εξέλιξη δεν αφορά σημερινούς συνταξιούχους, αλλά σημερινούς εργάτες. Σημαίνει αυτό πως όσους Παναγόπουλους κι αν διαθέτει η αστική τάξη απέναντί της θα βρει ένα δυναμικό ταξικό κίνημα, όπου θα μετέχει και η αυριανή βάρδια των εργατών.

Ασχετο: Σοβαρό πρόβλημα μετά το «βέτο». Δεκάδες Ελληνες βιομήχανοι που έκλεισαν τα εδώ εργοστάσια και πήγαν εκεί για ακόμα πιο φτηνούς εργάτες, δεν ξέρουν τι να κάνουν; Σε ποιο πατριωτισμό να ανταποκριθούν; Στου Κύρκου που μας καλούσε στα συλλαλητήρια ή του Τσίπρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Ασε τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που δεν ξέρουν τι να κάνουν με τους αγωγούς τους. Θα τους προστατεύει η KFOR ή κατευθείαν το ΝΑΤΟ;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΠΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΧΝΗ ΚΟΣΚΙΝΟ

ΤΟ ΚΑΡΜΠΟΝ: «"Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος δε θα σταματήσει γιατί λίγοι και προνομιούχοι λειτουργούν ως κατεστημένο" ξεκαθάρισε χθες ο Κ. Καραμανλής» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Η ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ: «Φρένο στις συντεχνίες που ταλαιπωρούν το σύνολο» (τίτλος στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Η ΠΑΛΙΑ ΚΑΡΑΒΑΝΑ: «Εχουμε να κάνουμε με άλλα λόγια για οργανωμένη επίθεση της "εργατικής αριστοκρατίας" του Δημοσίου (ΔΕΚΟ και τραπεζικό σύστημα) με στόχο την ίδια την υποδομή της χώρας, οπότε ανάλογη πρέπει να είναι και η αντίδραση της ίδιας της κοινωνίας» (από το κύριο άρθρο στην ΑΥΡΙΑΝΗ).

ΕΧΕΙ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ: «Πρέπει να διαθέτεις περίσσιο θράσος για να ισχυριστείς πως οι ασφαλιστικές ρυθμίσεις που προωθούνται είναι κοινωνικά δίκαιες και ότι υπηρετούν τα συμφέροντα όλης της κοινωνίας. Και αυτό το πολιτικό θράσος το διαθέτει κατά πώς φαίνεται ο πρωθυπουργός (...) το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αγγίζει αρνητικά περισσότερο από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους σήμερα και φυσικά επιφέρει δυσμενείς όρους ασφάλισης και για όσους πρόκειται να μπουν στην αγορά εργασίας (...) το ασφαλιστικό νομοσχέδιο εξυπηρετεί τους οικονομικά ισχυρούς, έχει τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου του ΣΕΒ άλλωστε. Πρόκειται για ένα ταξικό νομοσχέδιο και μόνο αν οι εργαζόμενοι σηκωθούν από τους καναπέδες, θ' ανατραπεί η ψήφισή του» (ο Γ. Παντελάκης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σήμερα με το ΠΑΜΕ η πρώτη ΑΜΕΣΗ ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ηπιες αλλαγές, οξείες αντιδράσεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΣΕΚΟΥΡΙ για το καλό μας

ΤΑ ΝΕΑ: Νωρίτερα 3 χρόνια το μαχαίρι στις συντάξεις

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Τι αλλάζει σε συντάξεις, όρια ηλικίας, εισφορές

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ασφαλιστικό μητέρα όλων των μαχών

ΕΘΝΟΣ: ΜΠΛΟΚΟ στο σχέδιο ανατροπών

Η ΑΥΓΗ: Στο στόχαστρο γυναίκες και νέοι

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στο έλεος των χαρταετών και της ΔΕΗ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Οργή για το λουκέτο στο ΧΑ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΜΑΥΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ

Η ΧΩΡΑ: Υπονομεύουν την οικονομία

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΧΡΗΣΙΜΟΣ παρά αρεστός»

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Σωσίβιο στις κάλπες

ΤΟ ΒΗΜΑ: Στα πρόθυρα της διάλυσης

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΒΡΥΚΟΛΑΚΑΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Παράδειγμα ο νόμος Ρέππα

«Σπέρνει ανέμους η κυβέρνηση με την έως τώρα πρακτική και το νομοσχέδιό της. Και φυσικά θα θερίσει τη θύελλα που έρχεται με τη μορφή μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων. Η πείρα - πρόσφατη όσο και απώτερη - δεν έχει διδάξει τη Δεξιά ότι "μεταρρυθμίσεις" χωρίς λαϊκή συναίνεση ή ανοχή είναι καταδικασμένες σε αποτυχία» (από το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

Το δούλεμα

«Να κάνει η ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ μια και δυο και τρεις γενικές απεργίες (...) το φαινόμενο όμως μέρα με τη μέρα, ο ένας κλάδος εργαζομένων να στρέφεται εναντίον όλων των υπολοίπων, δείχνει πως το συνδικαλιστικό κίνημα πάσχει - και πάσχει σοβαρότατα» (ο Θ. Οικονομόπουλος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Να πάρει αμέσως το βούρδουλα

«Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας κ. Ν. Γκαργκάνας (...) φέρει ευθύνη μεγάλη για την πολυήμερη αποδιοργάνωση των συστημάτων πληρωμών και τον διασυρμό της χώρας στο εξωτερικό. Και οφείλει να την αναλάβει» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).

Ούτε εμείς

«Διέξοδος από την κρίση διακυβέρνησης, χωρίς τον κίνδυνο να γίνει της κακομοίρας και χωρίς να υποστούν τις συνέπειες όσοι επιχειρήσουν μια συγκυβέρνηση, δε διαφαίνεται. Αν λοιπόν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις επόμενες (ίσως και δύο) εκλογές, ετοιμαστείτε για μεγάλο πανηγύρι. Νιώθει κάποιος από εσάς ανασφαλής, ή λυπημένος από ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Εμείς πάντως όχι...» (στο ΠΟΝΤΙΚΙ).

Αυτά έχει ο ανταγωνισμός...

«Πρόσβαση τουλάχιστον στο 40% των εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων λιγνίτη ζήτησε με χθεσινή της απόφαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δοθεί στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ, προκειμένου να εξασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως υποστήριξε» (η είδηση στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ