ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
«Τα αδικήματα πολέμου δεν παραγράφονται»

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με το «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα»

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Η ανάγκη, οι ελληνικές κυβερνήσεις να διεκδικήσουν ουσιαστικά τις γερμανικές αποζημιώσεις και ως προς τα χιλιάδες θύματα των χιτλερικών κατακτητών και για το κατοχικό δάνειο, ήταν το κύριο στοιχείο της συνάντησης που είχε το προηγούμενο Σάββατο, η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με το «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό.

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, η Αλ. Παπαρήγα, τόνισε: «H επίσκεψη της επιτροπής για τις Γερμανικές αποζημιώσεις είναι επίκαιρη. Εμείς υποσχόμαστε ότι θα ανταποκριθούμε στο αίτημά τους, το ζήτημα αυτό να βρίσκεται στην επικαιρότητα, αλλά κυρίως να τεθεί ζήτημα στην ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει επιτέλους αυτά που χρωστάει η γερμανική κυβέρνηση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Και συνέχισε: «Τα χρωστάει στο λαό. Αναφερόμαστε και στο δάνειο της Κατοχής και στις αποζημιώσεις και στην επιστροφή αρχαίων που πήραν οι Γερμανοί παράνομα και τα μετέφεραν στη Γερμανία».

«Εμείς δε θεωρούμε - κατέληξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - ότι με το χρόνο μπορεί παραγραφεί το αδίκημα, τα αδικήματα πολέμου δεν παραγράφονται. Θα ζητήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει με σαφήνεια θέση μπροστά στον ελληνικό λαό και στην ίδια την επιτροπή, που έχει το φορτίο να κρατά το ζήτημα ζωντανό».

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Μαχαίρας, γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Συμβουλίου τόνισε ότι «η υπόθεση των αποζημιώσεων της Γερμανίας προς τις κατεχόμενες χώρες, είχε πάρει μια μεγάλη αναστολή». Υπενθύμισε ότι η ελληνική πλευρά - δηλαδή οι κυβερνήσεις - αποφεύγουν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τη Γερμανία, όχι μόνο για τις αποζημιώσεις των θυμάτων, αλλά ούτε καν για το κατοχικό δάνειο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ευ. Μαχαίρας, οι γερμανικές επανορθώσεις προς το Δημόσιο φτάνουν σε ύψος 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το κατοχικό δάνειο είναι ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Οπως τόνισε - ενδεικτικό της πολιτικής που ακολουθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - «τα δύο κυβερνητικά κόμματα, δε μας έχουν δεχτεί ποτέ».

Τέλος, ο Βασίλης Πριόβολος, πρόεδρος Πανελλαδικού Συλλόγου Μνήμης «Αρη Βελουχιώτη», σημείωσε από την πλευρά του ότι «από τα πολιτικά κόμματα, μόνο το ΚΚΕ δέχεται ανεπιφύλακτα να στηρίξει το Εθνικό Συμβούλιο. Πιστεύω ότι θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για τα άλλα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να έχει απήχηση, αυτή η απαίτηση του Συμβουλίου».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ναι σε κυβέρνηση «όχι αμιγούς αριστεράς»

«Πλώρη» για ανάληψη και κυβερνητικών ευθυνών χαράζει ο ΣΥΝ έχοντας στα «πανιά» του «αέρα» δημοσκοπήσεων. Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση του Αλ. Αλαβάνου, μετά τη συνάντησή του την περασμένη βδομάδα με τον Δ. Χριστόφια, την οποία επανέλαβε και προχτές μιλώντας στη ΝΕΤ, «ρωτήσαμε τον πρόεδρο Χριστόφια για την εμπειρία του στην Κύπρο από την αριστερή διακυβέρνηση, διότι αυτή η εμπειρία μπορεί πολύ σύντομα να μας χρειαστεί κι εδώ».

Στη ΝΕΤ ο Αλ. Αλαβάνος ήταν περισσότερο σαφής και σε ό,τι αφορά στο με ποιους θα πορευτεί το κόμμα του, καθώς ερωτώμενος για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, τόνισε «συμφωνώ απόλυτα με τη συνεργασία. Παίρνω αυτό το μήνυμα. Και το παίρνω και με ευχάριστο τρόπο». Παρακάτω συμπλήρωσε «πιστεύω ότι το μεγάλο εγχείρημα της Αριστεράς στην Ευρώπη θα γίνει στην Ελλάδα». Οταν, δε, κλήθηκε να διευκρινίσει αν αναφέρεται σε «κυβέρνηση αμιγούς αριστεράς», απάντησε: «Οχι αμιγούς».

Ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» ευχήθηκε γόνιμες διεργασίες για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο ο ίδιος θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Χωρίς ωστόσο να έχει πλήρως αποσαφηνιστεί σε τι απαντά αυτή η Σύσκεψη και ποια ζητήματα θα λύσει. Η «ανανεωτική πτέρυγα» του ΣΥΝ έχει ήδη καταθέσει ορισμένες ενστάσεις που αφορούν στο ποιοι και πώς θα συμμετέχουν, ποιο θα είναι το περιεχόμενο των εργασιών κ.ά. Ενώ έχει διαμηνύσει την κατηγορηματική της αντίθεση σε κάθε απόπειρα μετεξέλιξης του σχήματος σε ενιαίο πολιτικό φορέα, κάτι που φαίνεται να επιθυμούν αρκετοί απ' τους συμμετέχοντες στον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλωτικό αυτού είναι τα όσα είπε στην κυριακάτικη «Αυγή» ο Γ. Μπανιάς. Ερωτώμενος, λοιπόν, αν βλέπει θετικά τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, απάντησε: «Θα θέσω το ερώτημα με ένα διαφορετικό τρόπο. Ως ΣΥΡΙΖΑ θέτουμε από κοινού αιτήματα, συμμετέχουμε σε ενιαία ψηφοδέλτια, έχουμε ενιαίες ομάδες δημοτικών συμβούλων και ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα. Είναι αναξιόπιστο έπειτα απ' όλα αυτά να μην αναζητήσουμε νέες πιο δημιουργικές και αποτελεσματικές μορφές συσπείρωσης. Να μην επιχειρούμε την εμβάθυνση της προγραμματικής μας συνεργασίας, να μην αποκτούμε νέες μορφές και διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων, ανάδειξη εκπροσώπων».

Θα το διαπιστώσουν

Ονομάζεται Παναγιώτης Τσούτσιας, εργάζεται στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» και στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και ισχυρίζεται ότι είναι δημοσιογράφος. Δεν ακριβολογεί. Θα έπρεπε να υπογράφει ως δημοσιογράφος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που κατέληξε εκεί όντας πρώην κομμουνιστής. Ετσι, θα έδινε το ακριβές στίγμα του. Το γεγονός, ότι τα γραπτά του σε προϊδεάζουν για τις παραπάνω ιδιότητές του, δεν επαρκεί. Και δεν επαρκεί, διότι είναι τελείως ασαφή τα όρια ανάμεσα στους πρώην κομμουνιστές και νυν του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με εκείνα των ΠΑΣΟΚΩΝ ή και των νεοδημοκρατών δημοσιογράφων που γράφουν για το ΚΚΕ και που είναι ή δεν είναι πρώην. Το ακριβές, λοιπόν, πρέπει να αποδίδεται ακριβώς. Εχει τη σημασία του...

Ο Π. Τσούτσιας, λοιπόν, έδρασε για άλλη μια φορά, όπως δρουν και άλλοι συνάδελφοί του διαφόρων Μέσων. Εδρασε στο «ΕΘΝΟΣ», της Κυριακής που πέρασε, με βάση το γνωστό κοινό μοτίβο όλων ανεξαιρέτως των δημοσιογράφων του αστικού Τύπου, το οποίο συμπυκνώνεται στο εξής: Το ΚΚΕ δεν κερδίζει από τη φθορά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει. Τι φταίει γι' αυτό; Η σεχταριστική πολιτική του. Αρα πρέπει ν' αλλάξει ηγεσία και μαζί με αυτή και πολιτική, για να καρπωθεί από τη φθορά του δικομματισμού! Δηλαδή, νοιάζονται για την προκοπή του ΚΚΕ!...

Αψογος!... Αψογος και με τη γραμμή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και με τη γραμμή του Μπόμπολα, που έχει πάρει τον ΣΥΡΙΖΑ υπό την προστασία του. Δηλαδή και «αριστερός» και σύμφωνος με την εργοδοσία. Δεν υπάρχει πιο σύγχρονο μείγμα...

Βέβαια, ο περί ου ο λόγος δημοσιογράφος, δε θα συμφωνήσει ότι παίζει αυτό το ρόλο. Οχι! Αυτός, είναι αντικειμενικός! Οπως όλοι και όλες του σιναφιού του, που έχουν αναλάβει να «ενημερώνουν» τον κόσμο για το ΚΚΕ, γράφοντας εκείνα που οι ίδιοι θεωρούν ότι πρέπει να κάνει το ΚΚΕ, δηλαδή να γίνει σαν τα κόμματά τους!... Επίθεση με τα όλα της!

Καμία έκπληξη. Ετσι είναι η ταξική πάλη, έτσι και ο οπορτουνισμός. Ετσι και οι πρώην. Με τη διαφορά, ότι ονειρεύονται καρβέλια. Με τη διαφορά, ότι θα σπάσουν τα μούτρα τους. Ακόμα δεν κατάλαβαν τι σημαίνει ΚΚΕ; Ούτε οι ίδιοι, ούτε τα κόμματά τους και οι εργοδότες τους; Αν όχι, θα το διαπιστώσουν άλλη μια φορά. Το ΚΚΕ προχωρεί.


Μ.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Ανυποληψία για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Βαθαίνει η κρίση του δικομματισμού, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει πάψει να περιμένει από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λύσεις που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες του.

Οπως προκύπτει από το «Βαρόμετρο» του «Σκάι» και της «Public Issue» για το μήνα Μάρτη, το 57% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν είναι ικανό να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας. Ταυτόχρονα, υποχωρεί το ποσοστό τους στην πρόθεση ψήφου, με το ΠΑΣΟΚ να «βουλιάζει» περισσότερο. Ειδικότερα, η ΝΔ υποχωρεί κατά μία μονάδα σε σύγκριση με το Φλεβάρη και φτάνει στο 37,5%, το ΠΑΣΟΚ 31%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17%, το ΚΚΕ 7,5% και ο ΛΑ.Ο.Σ. 4%.

Στο ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, το 25% τάσσεται υπέρ του σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, το 20% υπέρ της επανάληψης των εκλογών, ενώ υπέρ της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται το 21%. Η πλειοψηφία θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα σήμερα είναι η οικονομία (57%), ενώ το 55% των ερωτηθέντων διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και το 84% θεωρεί ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ακριβό ή μάλλον ακριβό. Το 84% των ψηφοφόρων εκτιμά ότι τους επόμενους 2-3 μήνες θα υπάρξουν αρκετές απεργιακές κινητοποιήσεις και μόλις το 10% πιστεύει ότι οι κοινωνικές συγκρούσεις θα είναι λίγες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ