ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ιμπεριαλιστική θρασύτητα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Κάθε όριο θρασύτητας ξεπέρασε χτες ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Αλεξάντερ Ιβανκο. Απαίτησε από τη Σερβία να σταματήσει να αναμειγνύεται στις σερβοκατοικούμενες περιοχές της επαρχίας, να συνεργαστεί για την επαναλειτουργία των τελωνείων στο βόρειο τμήμα και να σταματήσει τη χρηματοδότηση υπηρεσιών Υγείας, Εκπαίδευσης, Διοίκησης και Δικαιοσύνης για τη σερβική κοινότητα...

Παράλληλα, ο επικεφαλής της επικείμενης αποστολής της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο Πίτερ Φιθ υποστήριξε ότι η αποστολή του στο προτεκτοράτο είναι «χωρίς ημερομηνία λήξης», ότι θα παραμείνει στην περιοχή «μέχρις ότου ενταχθεί το Κόσσοβο στην ΕΕ» και ότι θα έχει υπερεξουσίες έναντι της κυβέρνησης των Κοσσοβάρων Αλβανών στην Πρίστινα...

Στο μεταξύ, στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, Σερβία και Ρωσία απαίτησαν από τη διοίκηση του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο να σταματήσει την παράδοση των εξουσιών στην επικείμενη, παράνομη αποστολή της ΕΕ, EULEX, σημειώνοντας πως ποτέ δε θα αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου. Προσπάθησαν να προωθήσουν την έκδοση ψηφίσματος για τις επικίνδυνες συνέπειες από την «παράνομη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας» του Κοσσυφοπεδίου, αλλά απέτυχαν εξαιτίας των αντιδράσεων των πρέσβεων από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, που υπεραμύνθηκαν του δήθεν «νόμιμου» χαρακτήρα της EULEX στο Κοσσυφοπέδιο...

Το ίδιο 24ωρο, η κοσσοβάρικη Βουλή προκήρυξε 20ήμερο διαγωνισμό για τη σύνθεση του εθνικού ύμνου της «Δημοκρατίας Κοσσόβου», ο γγ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει στην περιοχή την Παρασκευή και οι υπουργοί Εξωτερικών Σουηδίας και Γαλλίας, με κοινό άρθρο τους σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, κάλεσαν την ΕΕ να αναγορεύσει τη Σερβία επίσημα υποψήφια προς ένταξη χώρα, ώστε «να ταξιδεύουν στις κοινοτικές χώρες χωρίς βίζα οι Σέρβοι πολίτες...».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες ισραηλινές επιθέσεις

Πρόταση εκεχειρίας από τη «Χαμάς»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Τους όρους της «Χαμάς» για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε, χθες, ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια από το ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας. Ο Χανίγια ζήτησε να τερματιστούν όλες οι ισραηλινές επιθέσεις κατά των παλαιστινιακών εδαφών, να ανοίξουν οι μεθοριακοί σταθμοί και να αρθεί ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας. Τόνισε ότι μια κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να είναι «αμοιβαία, συνολική και ταυτόχρονη» για το σύνολο των παλαιστινιακών εδαφών καταλήγοντας ότι πλέον το ζήτημα βρίσκεται στα «χέρια του Ισραήλ».

Η ισραηλινή ηγεσία δεν έκανε επισήμως κανένα σχόλιο για τις προτάσεις της «Χαμάς», που έρχονται μετά από περίπου δέκα μέρες εντατικών διαμεσολαβητικών προσπαθειών από την Αίγυπτο, οι οποίες συνεχίζονται. Εντούτοις, λίγο πριν την ομιλία Χανίγια, σε επιδρομή στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν ένοπλο της «Τζιχάντ», ενώ αργά χθες το απόγευμα, σε δεύτερη επιδρομή κοντά στη Βηθλεέμ, ο ισραηλινός στρατός έβαλε κατά αυτοκινήτου, σκοτώνοντας τέσσερις Παλαιστινίους, των οποίων η ιδιότητα δε διευκρινίστηκε.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, από την άλλη, με δηλώσεις του κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα στρατεύματα που βρίσκονται πέριξ της Λωρίδας της Γάζας, υπογράμμισε ότι η προσπάθεια τερματισμού των εκτοξεύσεων ρουκετών θα συνεχιστεί και αυτό μπορεί να προκαλέσει νέα κλιμάκωση. Ο Μπάρακ συμπλήρωσε, επίσης, ότι όσο εκτοξεύονται ρουκέτες, δεν υπάρχει εκεχειρία με τη «Χαμάς».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συμμαχικά «λάθη»

Μετά την επίθεση στην Κανταχάρ ακολούθησαν συλλήψεις υπόπτων από τον κατοχικό στρατό

Associated Press

Μετά την επίθεση στην Κανταχάρ ακολούθησαν συλλήψεις υπόπτων από τον κατοχικό στρατό
ΚΑΝΤΑΧΑΡ.--

Βομβιστική επίθεση δέχτηκε στρατιωτική αυτοκινητοπομπή των κατοχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, στην πόλη Κανταχάρ. Η ισχυρή έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα την ύπαρξη πολλών θυμάτων, των οποίων ο αριθμός δεν είχε ανακοινωθεί, μέχρι και χτες το βράδυ, από τις κατοχικές δυνάμεις, ωστόσο σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, στο σημείο της επίθεσης έσπευσαν πλήθος ασθενοφόρων και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που απέκλεισαν την περιοχή. Οι κατοχικές δυνάμεις και οι αφγανικές αρχές, ισχυρίζονται ότι επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας των Ταλιμπάν.

Ενα ακόμα «λάθος» των δυνάμεων κατοχής στο Αφγανιστάν, το βράδυ της Τρίτης, στοίχισε τη ζωή σε δύο παιδιά και δύο γυναίκες, όταν οι «συμμαχικές δυνάμεις έβαλαν εναντίον ενόπλων στασιαστών στο νότιο Αφγανιστάν»...

Στο μεταξύ, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο τη Δευτέρα, όπου συμμετείχαν πάνω από 600 στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Γερμανίας, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιάαπ Ντε Χόοπ Σέφερ, σύμφωνα με τοπικές εφημερίδες, ζήτησε την αύξηση της γερμανικής στρατιωτικής αποστολής στο Αφγανιστάν, ζητώντας μάλιστα τη συμμετοχή τους σε επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.

ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Παραίτηση με βλέμμα στην Τεχεράνη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Εντονες αντιπαραθέσεις και πολλή φημολογία συνοδεύει την αιφνιδιαστική παραίτηση του επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης στη Μέση Ανατολή (CENTCOM) και των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Ο ναύαρχος Ουίλιαμ Φάλον έβαλε, ο ίδιος, το φιτίλι, υποστηρίζοντας στη λιτή ανακοίνωση παραίτησής του, ότι «τα δημοσιεύματα που ανέφεραν διάσταση απόψεων μεταξύ της στρατιωτικής διοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας είχαν καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη την όποια συνεννόηση».

Εδώ και βδομάδες, ο αμερικανικός Τύπος, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το περιοδικό «Esquire», υποστηρίζει ότι ο Φάλον είχε ταχθεί ενάντια στην όποια στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν, με αποτέλεσμα και η παραίτησή του να ερμηνευτεί ως αποτέλεσμα σχετικής «κόντρας». Ο Λευκός Οίκος επέμενε ότι η αμερικανική ηγεσία παραμένει προσηλωμένη στη διπλωματία και ουδείς σχεδιάζει πόλεμο. Ο υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε «γελοία» τη φημολογία, υπογράμμισε ότι η αμερικανική θέση για το Ιράν δεν αλλάζει και έπλεξε το εγκώμιο του Φάλον. Αντίθετα, οι Δημοκρατικοί κατηγόρησαν την κυβέρνηση Μπους ότι «δεν αντέχει τις αντίθετες απόψεις».

ΙΡΑΚ
Απώλειες για τους κατοχικούς

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Το πλέον πολύνεκρο τριήμερο για τις κατοχικές δυνάμεις φαίνεται ότι ήταν τα τελευταία 24ωρα. Αλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν σε επίθεση κατά περιπόλου στην Ντουανίγια, ενώ τρεις κατοχικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση με ρουκέτα στη βάση τους έξω από τη Νασιρίγια. Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Ντες Μπράουν, πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βασόρα, για την οποία δε δόθηκε καμία περαιτέρω πληροφορία.

Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές δυνάμεις επιβεβαίωναν τις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν, την Τρίτη, στην Κουτ, υποστηρίζοντας ότι σκότωσαν «αρκετά μέλη εγκληματικής οργάνωσης». Σύμφωνα με τη δική τους εκδοχή, κλήθηκαν στην περιοχή ως ενισχύσεις από τις τοπικές ιρακινές δυνάμεις που δέχτηκαν επίθεση από ενόπλους. Ιατρικές πηγές της πόλης υποστήριζαν ότι σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι, μεταξύ αυτών πέντε παιδιά και μία φοιτήτρια. Τέλος, ο ειδικός ερευνητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Μάνφρεντ Νόουακ, κατήγγειλε, χθες, ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν του επέτρεψαν να συναντηθεί με κρατουμένους τους στο Ιράκ, με το ...επιχείρημα ότι «λόγω της φύσης της ένοπλης σύγκρουσης στο Ιράκ, δεν μπορεί να ελέγχεται ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καμία συμμετοχή στους στρατούς κατοχής

Οι φοιτητικοί σύλλογοι Τοπογράφων, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, Γεωλογικού, Φυσικού και η Ενωση Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ υιοθέτησαν ψήφισμα με αφορμή τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την «ανεξαρτητοποίηση» του Κοσσυφοπεδίου, με αιτήματα:

  • Να μην αναγνωρίσει η ελληνική κυβέρνηση την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ευρω-ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο στα Βαλκάνια.
  • Να γυρίσουν πίσω οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται ήδη στην περιοχή.
  • Καμιά ελληνική συμμετοχή στο νέο στρατό κατοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Συμφωνία για διευρυμένο φακέλωμα

Συμφωνία για τη σχεδόν απεριόριστη ανταλλαγή πληροφοριών για εκατομμύρια Γερμανούς πολίτες υπογράφηκε την Τρίτη 11 Μάρτη στο Βερολίνο από τους ομοσπονδιακούς υπουργούς Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Εσωτερικών) και Μπριγκίτε Ζίπρις (Δικαιοσύνης) της Γερμανίας και εκπροσώπους των ΗΠΑ.

Η συμφωνία προβλέπει την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων για άτομα που χαρακτηρίζονται ως «επικίνδυνοι» ή εν δυνάμει επικίνδυνοι, που σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες ενδέχεται να διαπράξουν αξιόποινες πράξεις. Προληπτικά, δε, θα μπορούσαν να ανταλλαγούν και προσωπικά δεδομένα όπως δακτυλικά αποτυπώματα.

Σύμφωνα με τη δεδηλωμένη πρόθεση των δύο κυβερνήσεων, η συμφωνία αποτελεί «μόνο το πρώτο βήμα, ενώ από το πρώτο της κεφάλαιο προβλέπει ότι όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα προσχωρήσουν στη συμφωνία».

Ο ομοσπονδιακός εντεταλμένος για την προστασία των δεδομένων, Πέτερ Σιάαρ, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ντόιτσλαντ Φουνκ» ότι η συμφωνία δεν αφορά μόνο «εγκληματίες, αλλά και σε όσους αιτούνται άσυλο, λαθρεπιβάτες - έως την εξακρίβωση της ταυτότητάς τους - διαδηλωτές εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων κλπ.». Δηλαδή, τα λεγόμενα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα προωθούνται βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως το λαϊκό κίνημα, ενώ παίρνονται προληπτικά ακόμα και δίκην ...προθέσεων.


Θ. Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ