Πέμπτη 13 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Συμφωνία για διευρυμένο φακέλωμα

Συμφωνία για τη σχεδόν απεριόριστη ανταλλαγή πληροφοριών για εκατομμύρια Γερμανούς πολίτες υπογράφηκε την Τρίτη 11 Μάρτη στο Βερολίνο από τους ομοσπονδιακούς υπουργούς Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Εσωτερικών) και Μπριγκίτε Ζίπρις (Δικαιοσύνης) της Γερμανίας και εκπροσώπους των ΗΠΑ.

Η συμφωνία προβλέπει την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων για άτομα που χαρακτηρίζονται ως «επικίνδυνοι» ή εν δυνάμει επικίνδυνοι, που σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες ενδέχεται να διαπράξουν αξιόποινες πράξεις. Προληπτικά, δε, θα μπορούσαν να ανταλλαγούν και προσωπικά δεδομένα όπως δακτυλικά αποτυπώματα.

Σύμφωνα με τη δεδηλωμένη πρόθεση των δύο κυβερνήσεων, η συμφωνία αποτελεί «μόνο το πρώτο βήμα, ενώ από το πρώτο της κεφάλαιο προβλέπει ότι όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα προσχωρήσουν στη συμφωνία».

Ο ομοσπονδιακός εντεταλμένος για την προστασία των δεδομένων, Πέτερ Σιάαρ, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ντόιτσλαντ Φουνκ» ότι η συμφωνία δεν αφορά μόνο «εγκληματίες, αλλά και σε όσους αιτούνται άσυλο, λαθρεπιβάτες - έως την εξακρίβωση της ταυτότητάς τους - διαδηλωτές εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων κλπ.». Δηλαδή, τα λεγόμενα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα προωθούνται βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως το λαϊκό κίνημα, ενώ παίρνονται προληπτικά ακόμα και δίκην ...προθέσεων.


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ