ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κατά των εργαζομένων και υπέρ της καρκινογόνας καύσης

Προωθεί τη δημιουργία Συνδέσμου των Δήμων του Πειραιά που θα αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων με τη «νέα τεχνολογία»

Τις πραγματικές του προθέσεις για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω της καρκινογόνας και πανάκριβης καύσης, έδειξε και ο εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ δήμαρχος Πειραιά Παν. Φασούλας. Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε να βάλει και αυτός τη δική του «πλάτη» σε όσους επιβουλεύονται τα εργασιακά, ασφαλιστικά και απεργιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Ειδικότερα, με πρόσκλησή του, καλεί αύριο σε σύσκεψη τους δημάρχους των γύρω δήμων με αντικείμενο τη δημιουργία Συνδέσμου των Δήμων του Πειραιά που θα έχει ως αποστολή την αποκομιδή των απορριμμάτων με την κατασκευή νέας τεχνολογίας εργοστασίου επεξεργασίας. Δηλαδή με την κατασκευή εργοστασίου καρκινογόνας καύσης, που θα βάλει από το παράθυρο τους ιδιώτες στη διαχείριση στερεών αποβλήτων, καταργεί ουσιαστικά κάθε έννοια ανακύκλωσης, ενώ είναι πανάκριβη μέθοδος και θα προσθέσει νέα «χαράτσια» στους δημότες.

Την ίδια στιγμή σε δηλώσεις του ο Π. Φασούλας κάνει λόγο για διεκδίκηση των εργαζομένων «δυσανάλογη με τις επιπτώσεις που έχουν τα μέσα που χρησιμοποιούνται από τους απεργούς», για «μονοπώλιο σκληρό, αντιδραστικό και απαρχαιωμένο στο χώρο της καθαριότητας» και ζητά από την κυβέρνηση να θέσει τέρμα στο απαράδεκτο, όπως το χαρακτηρίζει, μονοπώλιο. Είναι ο ίδιος που, όταν εκλέχθηκε, ανέθεσε, και μάλιστα χωρίς διαγωνισμό, σε ιδιωτική εταιρεία το τμήμα της καθαριότητας που αφορούσε τα βαρέα αντικείμενα.

Σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή Νίκαιας και ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος κάνει σαφές ότι δε θα συμμετάσχει στη σύσκεψη, καθώς η Τετάρτη είναι ημέρα κλιμάκωσης της πάλης των εργαζομένων με τη μεγάλη πανεργατική απεργία, σημειώνοντας πως γεννά ερωτήματα αυτή η πρωτοβουλία για δημιουργία Συνδέσμου από τους Δήμους του Πειραιά από τη στιγμή που υπάρχει ο ΕΣΔΚΝΑ και μια τέτοια κίνηση οδηγεί στη διάσπαση του ενιαίου φορέα.

Αφού επισημαίνει πως η Δημοτική Αρχή της Νίκαιας είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την καύση των απορριμμάτων, με την αποκομιδή και διαχείρισή τους από την ιδιωτική πρωτοβουλία, τονίζει πως σήμερα είναι ορατή η ανάγκη για αποτελεσματική εφαρμογή άμεσης ανακύκλωσης με αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα και σ' αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Συκοφαντεί και επιτίθεται στους απεργούς

Παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο, που αναβλήθηκε με απόφαση της πλειοψηφίας

Δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας κατά τη χτεσινή διαμαρτυρία
Δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας κατά τη χτεσινή διαμαρτυρία
Αλλο ένα επεισόδιο στην επιχείρηση συκοφάντησης του αγώνα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εκτυλίχτηκε αυτές τις μέρες, τόσο με τις προκλητικές δηλώσεις του δημάρχου Αθήνας Νικ. Κακλαμάνη, όσο και με τη συνολική στάση της διοίκησης του δήμου, αρνούμενη να προχωρήσει στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με το πρόσχημα ότι το δημαρχείο τελεί υπό κατάληψη, επειδή στην αίθουσα συνεδριάσεων παραβρίσκονταν απεργοί εργαζόμενοι.

Οι απεργοί πραγματοποίησαν χτες δυναμική συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο, απαιτώντας να διαλυθεί ο απεργοσπαστικός μηχανισμός που έστησε η διοίκηση του δήμου και να σταματήσει η λειτουργία της παράνομης χωματερής στον Ελαιώνα. Την ίδια στιγμή, το Συντονιστικό Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, στην είσοδο του δημαρχείου, καλούσαν τους εργαζόμενους όχι μόνο με μεγαλύτερο πείσμα να περιφρουρήσουν τους χώρους των γκαράζ και τα δημαρχεία, αλλά επιπλέον να παραβρεθούν μαζικά και στη σημερινή συγκέντρωση του Συντονιστικού, στην Ομόνοια.

Η διοίκηση του δήμου ανέβαλε τη συνεδρίαση, προκαλώντας την αντίδραση και της «Συμπαράταξης για την Αθήνα». Ο Στ. Λάμπρου, επικεφαλής της παράταξης, μιλώντας στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για το αν θα γίνει ή όχι η συνεδρίαση, κατήγγειλε τις πρακτικές διάσπασης του αγώνα των εργαζόμενων, που ακολουθεί η διοίκηση του δήμου.

Ενδεικτική είναι η απαράδεκτη προχτεσινή δήλωση του Νικ. Κακλαμάνη, ότι «όποιοι είτε για προσωπικούς είτε για άλλους λόγους θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, θέτουν τον εαυτό τους απέναντι στο σύνολο της κοινωνίας»! Παράλληλα, η διοίκηση έθεσε σε «λειτουργία» παράνομη χωματερή στον Ελαιώνα, προκειμένου να συνεχιστεί η αποκομιδή των απορριμμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι, χτες, σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, στην οδό Αθηνάς, απορριμματοφόρο όχημα της εταιρείας «Περιβαλλοντική» (ο αριθμός των πινακίδων είναι στη διάθεση της εφημερίδας) προχωρούσε σε αποκομιδή, με πλήρωμα - όπως καταγγέλλουν - Πακιστανούς εργάτες.

Την απόφαση για αναβολή του δημοτικού συμβουλίου αποδοκίμασαν οι εργαζόμενοι, μερίδα των οποίων προχώρησε σε κατάληψη της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου, μέχρι αργά χτες το βράδυ. Κατά την έξοδό τους, έγιναν μικροεπεισόδια με δυνάμεις της αστυνομίας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χέρι χέρι δήμαρχος και εισαγγελέας

Στελέχη του ΠΑΜΕ καλούνται σήμερα στην Εισαγγελία

Αμέσως μετά την απαίτηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης να υπάρξει παρέμβαση του εισαγγελέα για να σπάσει η απεργία στην καθαριότητα, η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης ανέλαβε δράση. Αξιωματικός της Αστυνομίας, χτες το πρωί, κάλεσε, τηλεφωνικά, τέσσερα στελέχη του ΠΑΜΕ να παρουσιαστούν σήμερα το πρωί στον εισαγγελέα. Πρόκειται για τρεις συνδικαλιστές - μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης και ένα συνδικαλιστή - μέλος του ΓΣ της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Ο Β. Παπαγεωργόπουλος κάλεσε και τους πολίτες να βάλουν τις φόρμες τους και να καθαρίσουν την πόλη από τα σκουπίδια. Στο ίδιο σταθερό πλαίσιο που στόχο έχει την ενεργοποίηση ανακλαστικών «κοινωνικού αυτοματισμού» κινήθηκε ο δήμαρχος και στην τοποθέτησή του στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε το μεσημέρι, όπου χαρακτήρισε υποκινούμενη την απεργία. Ο Αγάπιος Σαχίνης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα», κατήγγειλε την επιχείρηση απεργοσπασίας της διοίκησης του δήμου που εκδηλώνεται με μοχλό τους εργασιακά και πολιτικά ομήρους συμβασιούχους εργαζομένους στην καθαριότητα (οι 1.400 από τους 1.700 είναι συμβασιούχοι).

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τον πρωταγωνιστή της απεργοσπασίας, δήμαρχο Θεσσαλονίκης, και την τρομοκρατία των ΜΑΤ και της Εισαγγελίας. Καταγγέλλει τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, «που πρωτοστατεί - σε κοινή ρότα με άλλους δημάρχους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - στην προσπάθεια ενεργοποίησης ανακλαστικών "κοινωνικού αυτοματισμού"» και καλεί σε καθολικό αγώνα ώστε να σπάσει κάθε προσπάθεια απεργοσπασίας.

Συνεχίζουν στη ΔΕΗ

Συνεχίζουν και σήμερα τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, που βρίσκονται στην τρίτη βδομάδα απεργίας. Το περασμένο Σαββατοκύριακο εξελίχθηκε ένας δικαστικός μαραθώνιος, καθώς η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ τους έσυρε στα δικαστήρια - για δεύτερη φορά στη διάρκεια της απεργίας τους - ζητώντας η απεργία να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική. Η συνεδρίαση ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου για να λήξει αργά το βράδυ. Η απόφαση βγήκε το βράδυ της Κυριακής και προβλέπει ότι κάθε απεργία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που θα γίνει από εδώ και πέρα, με τα ίδια αιτήματα - και όχι όσες έγιναν μέχρι τώρα - θα είναι παράνομη και καταχρηστική σε περίπτωση που δεν τηρηθούν όσα προβλέπει ο νόμος. Στα δικαστήρια συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι, στελέχη του ΠΑΜΕ και παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δ. Κουμπούρης. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν κανονικά την απεργία τους με απόφαση των Σωματείων και της Ομοσπονδίας. Το μεσημέρι της Κυριακής εργαζόμενοι της ΔΕΗ προχώρησαν σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας στο σταθμό παραγωγής στο Κερατσίνι όπου και ανήρτησαν γιγαντοπανό στην καμινάδα. Στο πλάι τους βρέθηκε μεταξύ άλλων και η βουλευτής του ΚΚΕ, Β. Νικολαΐδου και αντιπροσωπεία της δημοτικής παράταξης «Δημοτική Κίνηση Κερατσινίου».

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Αυξήθηκαν οι έδρες των ταξικών δυνάμεων

Την αύξηση των εδρών που καταλαμβάνουν οι ταξικές δυνάμεις στο Διοικητικό Συμβούλιο από 10 σε 11, κατέγραψαν τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών στο πλαίσιο του 24ου Συνεδρίου του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή. Στο φετινό συνέδριο ψήφισαν 44 (από 46 το 2005). Η Ενωτική Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) έλαβε 37 ψήφους (37 είχε πάρει και το 2005) και εκλέγει τα 11 (από 10) από τα 13 συνολικά μέλη της διοίκησης. Η ΠΑΣΚΕ έλαβε 5 ψήφους (το 2005 είχε πάρει 9) και εκλέγει 2 έδρες στο ΔΣ (από 3). Ακόμα, 2 ψήφους έλαβε ένας ανεξάρτητος υποψήφιος. Τέλος, ο ένας αντιπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου για το συνέδριο της ΓΣΕΕ εκλέγεται από την ΕΤΑΣ. Εκ μέρους του ΠΑΜΕ, τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ