ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κάμερες παρακολούθησης στις συγκοινωνίες

Την επέκταση του μέτρου της ηλεκτρονικής παρακολούθησης με κάμερες και στο εσωτερικό των συγκοινωνιακών μέσων, προωθούν Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβέρνηση, στο πλαίσιο της «Πράσινης Βίβλου για την Αστική Κινητικότητα».

Αυτό προκύπτει από τις προτάσεις που απέστειλαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ηγεσίες των υπουργείων Μεταφορών - Επικοινωνιών και ΠΕΧΩΔΕ σε θέματα «Αστικής Κινητικότητας». Ειδικότερα, στην ερώτηση της Κομισιόν εάν «η βιντεοσκόπηση είναι καλό μέσο για την ασφάλεια των αστικών μεταφορών», η ελληνική πλευρά απαντά - προτείνει: «Η βιντεοεπισκόπηση σαφώς και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο προς την κατεύθυνση προαγωγής τόσο της οδικής όσο και της προσωπικής ασφάλειας. Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται ούτως ώστε η χρήση εποπτικών μέσων με καταγραφή εικόνας να σέβεται και να προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών με βάση την κοινοτική και εθνική νομοθεσία». Εκτός από την εγκατάσταση «ηλεκτρονικών χαφιέδων» και στο εσωτερικό των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία, τρόλεϊ, συρμούς ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, μετρό κλπ.), η κυβέρνηση συμφωνεί ουσιαστικά και με την επιβολή αστικών διοδίων στις μεγαλουπόλεις «σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», καθώς και στην περιβαλλοντική τιμολόγηση των ΙΧ στη βάση της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», με την επιβολή «τσουχτερών» αυξήσεων σε τέλη κυκλοφορίας, τέλη στάθμευσης κλπ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολομέτωπη επίθεση κατά των απεργών

Αδιαλλαξία, κινδυνολογία, δικαστική απαγόρευση απεργιών, απεργοσπαστικοί μηχανισμοί και ΜΑΤ, αλλά και προσωπείο «διαλόγου», για να χτυπήσει το απεργιακό μέτωπο

Με κάθε μέσο, από τη δικαστική απαγόρευση των απεργιών και τη χρήση αστυνομικής βίας μέχρι τη δημιουργία απεργοσπαστικών μηχανισμών, επιχειρεί η κυβέρνηση να πλήξει τους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, δίχως όμως να πετυχαίνει το στόχο της.

Βασικός στόχος της κυβερνητικής τακτικής είναι να αποτρέψει την ταξική ενότητα και αντεπίθεση των εργαζομένων, καθώς διαπιστώνει ότι σχεδόν στο σύνολό τους βρίσκονται απέναντι από το αντιασφαλιστικό έκτρωμα και αγωνίζονται «μέχρι τέλους» για την απόσυρσή του.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση επιμένει στην επίδειξη της αδιάλλακτης στάσης προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις της ηττοπάθειας και του συμβιβασμού, αλλά την ίδια στιγμή φροντίζει να μην «πυροδοτεί» το κλίμα με φραστικές επιθέσεις κατά των απεργών που θα υποβοηθούσαν τη συσπείρωση των εργαζομένων. Αντίθετα, υποκρίνεται ότι σέβεται το «ιερό δικαίωμα» της απεργίας, αλλά την ίδια στιγμή στην πράξη και με κάθε πρόσφορο μέσο προσπαθεί να το υπονομεύσει. Παράλληλα, και αφού άφησε επί μέρες να αιωρείται πάνω από τα κεφάλια των απεργών, «αποσύρει», μάλλον εκ του ασφαλούς, την απειλή της επιστράτευσης, ενώ την ίδια στιγμή διαδίδει εντέχνως ότι υπάρχει περίπτωση να κάνει δεκτές κάποιες τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής, εφόσον βέβαια «είναι εποικοδομητικές» στις αντιασφαλιστικές διατάξεις του νομοσχεδίου, συνεχίζοντας να φορά τη μάσκα του «διαλόγου». Αποφεύγει ακόμα να μιλά για «προνομιούχους» και «συντεχνίες» και επιλέγει τη συστηματική κινδυνολογία, την επανάληψη δηλαδή του γνωστού ανυπόστατου ισχυρισμού ότι αν δε ληφθούν μέτρα θα καταρρεύσουν τα Ταμεία και το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Στη δημιουργία σύγχυσης πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που υποστήριξε ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι «να μη βουλιάξει το ασφαλιστικό σύστημα» και «οι γενιές που μπαίνουν σήμερα στη δουλειά ή αυτές που μπήκαν τα τελευταία χρόνια, να είναι σίγουρες ότι θα έχουν τις ίδιες ασφαλιστικές καλύψεις που είχαν και οι προηγούμενες γενιές».

Δίχως δικαιώματα οι «απασχολήσιμοι»!

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το εξοργιστικό «επιχείρημα» που επικαλέστηκε ο Θ. Ρουσόπουλος για να δικαιολογήσει την κατάργηση του δικαιώματος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε εκατοντάδες χιλιάδες μερικώς απασχολούμενους εργαζόμενους μέσω του διπλασιασμού (από 50 σε 100) των ελάχιστων ενσήμων. «Είναι λογικό ένας που δουλεύει ενάμιση μήνα το χρόνο να έχει την ίδια ασφάλιση με κάποιον που δουλεύει 12 μήνες το χρόνο;», αναρωτήθηκε δήθεν αφελώς ο εκπρόσωπος, παριστάνοντας τον ανήξερο για το σύγχρονο δουλεμπόριο. Και συνέχισε απτόητος: «Ο αριθμός των 50 ενσήμων ήταν ιδιαίτερα χαμηλός και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, ουσιαστικά, να ωφελούνται ή να επωφελούνται αυτής της ρυθμίσεως πρόσωπα τα οποία δεν έχουν συνεισφέρει έτσι όπως έχουν συνεισφέρει στην πλειονότητά τους οι Ελληνες πολίτες. Ηταν λοιπόν ένα άδικο μέτρο αυτό»...

Ο εκπρόσωπος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δε σκέφτεται την επιστράτευση των απεργών στην καθαριότητα, καθώς όπως είπε «το πρόβλημα που δημιουργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα έχει λυθεί σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό». Τώρα, «η προσπάθεια που γίνεται είναι για να λυθεί οριστικά» (σ.σ. το πρόβλημα), συνέχισε. Επέμεινε επίσης στον αναπόδεικτο ισχυρισμό του ότι για τις διακοπές του ρεύματος ευθύνονται οι απεργοί στη ΔΕΗ.

Την άποψη ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο «πρέπει να προχωρήσει ως έχει» εξέφρασε ο Β. Μεϊμαράκης, μετά από συνεργασία που είχε χτες με τον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «πάρα πολύ θετικό»...

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
«Οχι» στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

Αντίθετη στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο παραμένει η συντριπτική πλειοψηφία της «κοινής γνώμης», σε πείσμα των κυβερνητικών ισχυρισμών και της απλόχερης στήριξης των καναλιών που συκοφαντούν τους αγώνες των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή, με δεδομένη την «κρίση» του δικομματισμού δοκιμάζονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια, μεταξύ των οποίων και οι κυβερνήσεις συνεργασίας, με τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του «Ελεύθερου Τύπου» αξιολογεί αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης αλλά και του ΠΑΣΟΚ στο Ασφαλιστικό, ενώ την ίδια στιγμή απορρίπτει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, το 75,2% των ερωτηθέντων (μεταξύ των οποίων οι μισοί από τους ψηφοφόρους της ΝΔ) στέκεται αρνητικά απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς, το 74,7% αξιολογεί αρνητικά τη στάση του ΠΑΣΟΚ και το 62,6% αυτή των Μέσων Ενημέρωσης. Την ίδια στιγμή, το 58,3% διαφωνεί με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ το 37% συμφωνεί. Βέβαια, την ίδια στιγμή καταγράφονται και τα προβλήματα που προκαλούνται όχι από το νομοσχέδιο αλλά από τις απεργιακές κινητοποιήσεις... Γενικότερα ο δικομματισμός δεν αποτελεί λύση για το 62,4% των ερωτηθέντων, ενώ κερδίζει έδαφος η κυβέρνηση συνεργασίας με θετικές κρίσεις από το 65,9% της «κοινής γνώμης». Ως «πιο κατάλληλη» προβάλλεται μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, ιδέα που υποστηρίζεται από το 33,5%.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 5,1% και συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 28,8% των ερωτηθέντων, έναντι 23,7% που δηλώνει ότι θα ψήφιζε το ΠΑΣΟΚ αν γίνονταν αύριο οι εκλογές. Το ΚΚΕ θα ψήφιζε το 7%, τον ΣΥΝ το 17,9%, τον ΛΑ.Ο.Σ. το 4,7%, ενώ αδιευκρίνιστη είναι η ψήφος για το 14,2% των ερωτηθέντων. Σε ερώτηση για τους λόγους επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ το 25% απαντά λόγω αρχηγού, το 24% για λόγους διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση, 16% γιατί δεν τους εκφράζει πλέον το ΠΑΣΟΚ, 19% λόγω του προγράμματος και των θέσεων... Η δημοσκόπηση έγινε στο διάστημα 12-13 του μήνα σε δείγμα 1.000 ατόμων.

Αντιπροσωπεία του Κόμματος Εργατών Βελγίου στην Ελλάδα

Πολυμελής αντιπροσωπεία του Κόμματος Εργατών Βελγίου, αποτελούμενη από τους Πίτερ Μέρτενς πρόεδρο, Μποντουέν Ντέκερς μέλος του ΠΓ και υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων, Τζο Κοτενιέρ μέλος του ΠΓ και υπεύθυνο για τα κοινωνικά - οικονομικά ζητήματα, και Λύδια Νέουφκορτ μέλος του ΠΓ και υπεύθυνη για τα οργανωτικά, πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας από χτες Δευτέρα έως την Τετάρτη 19 Μάρτη, μετά από πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χτες η αντιπροσωπεία του Κόμματος Εργατών Βελγίου συναντήθηκε με το Εργατικό Συνδικαλιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Σκιαδιώτη, με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και το Τμήμα Παιδείας με επικεφαλής την Ελένη Μηλιαρονικολάκη.

Σήμερα θα γίνουν συναντήσεις με το Τμήμα Δημοκρατικών Δικαιωμάτων, την Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ, με τον «902», το «Ριζοσπάστη», ενώ αύριο η βέλγικη αντιπροσωπεία θα έχει συνομιλίες με την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Επίσης θα συναντηθεί με την ΚΝΕ και θα συμμετάσχει στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην Ομόνοια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ