ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
«Αισιοδοξία» και σκοπιμότητες

Δεν υπάρχει χρόνος για συμφωνία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, υποστηρίζουν κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ

«Ατμόσφαιρα αισιοδοξίας» για άρση του αδιεξόδου στην υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ώστε να κληθεί αυτή η χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας (2-4 Απρίλη στο Βουκουρέστι) επιχειρούν να δημιουργήσουν Αμερικανοί διαμεσολαβητές και η πολιτική ηγεσία του ελληνικού ΥΠΕΞ με υπεραισιόδοξες «διαρροές» στον Τύπο. Αυτή η «υπεραισιοδοξία» ενδεχομένως καλλιεργείται και για να δικαιολογήσει τη σημερινή συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον ομόλογό της της ΠΓΔΜ που απαίτησαν οι Αμερικανοί.

Παρ' όλα αυτά, παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας υποστηρίζουν ότι, ακόμη κι αν οι δύο πλευρές κατορθώσουν να συμφωνήσουν και να αποδεχτούν μια συμβιβαστική λύση στο θέμα της ονομασίας, δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ερχόμενου μήνα.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι, παρά το «θετικό κλίμα», που σκόπιμα τονίζεται σε δημοσιεύματα, δεν έχει υπάρξει ακόμη ουσιαστική προσέγγιση στην ουσία του προβλήματος, που δεν έχει να κάνει με την ονομασία αυτής της χώρας. Οπως υπογραμμίζουν στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σε αυτήν τη φάση η διαφορά μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων αφορά στη χρήση της σύνθετης ονομασίας, η οποία, όπως λένε, έχει βρεθεί και είναι μια από τις: «Ανω Δημοκρατία της Μακεδονίας» ή «Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας». Από το σημείο αυτό, όμως, εμφανίζεται ένα πρόβλημα το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει ξεπεραστεί, καθώς οι θέσεις των δύο πλευρών είναι εκ διαμέτρου αντίθετες:

  • Η ελληνική κυβέρνηση, με δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, έχει σημειώσει ότι δέχεται μια ονομασία σύνθετη που να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, αρκεί αυτή η ονομασία να είναι για όλες τις χρήσεις.

Με άλλα λόγια, η Αθήνα απαιτεί μία συμφωνία, η οποία προϋποθέτει την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, κάτι το οποίο δεν είναι δυνατόν να γίνει μέσα σε δύο βδομάδες.

  • Από την άλλη, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δηλώνει ότι δε συζητά την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας και πως η κοινά αποδεκτή ονομασία που πιθανώς θα συμφωνηθεί θα αφορά μόνο τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.

Με δεδομένα αυτά τα στοιχεία, κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούν ότι οι τελευταίες κινήσεις (συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών και συναντήσεις των διαπραγματευτών υπό τον Μάθιου Νίμιτς) αποσκοπούν στο να διατηρηθεί «ζωντανή» η διαπραγματευτική διαδικασία, η οποία θα συνεχιστεί και μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ενδεχομένως, αυτή η κινητικότητα αποσκοπεί και στην εξάντληση των ορίων της αμερικανικής προσπάθειας, για την προώθηση ενός «διπλωματικού τρικ», το οποίο θα επιτρέψει την κλήση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ως «προσκεκλημένης χώρας», έστω κι αν μέχρι τις 2 Απρίλη δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σήμερα η συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Συναντάται σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προκειμένου να διερευνηθούν οι προθέσεις των δύο πλευρών, αναφορικά με το Κυπριακό και τη στασιμότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, με την ελληνοκυπριακή πλευρά να συνιστά ψυχραιμία αποφεύγοντας τα σχόλια και τις προκλητικές δηλώσεις.

Σε συνέντευξη Τύπου, για τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έθεσε ως αφετηρία διαπραγμάτευσης τη συμφωνία της 8ης Ιούλη, δηλώνοντας ετοιμότητα να ακουστούν «με προσοχή ποια είναι τα εμπόδια και τα προβλήματα που, κατά τον κ. Ταλάτ, δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα την υλοποίησή της», τονίζοντας ότι για λύση «επιβάλλεται η συνεργασία και η καλή θέληση και των δύο πλευρών».

Ως βάση της λύσης του Κυπριακού, ο Δ. Χριστόφιας επισήμανε ότι πρέπει να είναι οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου, που προνοούν για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου, καθώς προσκόλληση σε θέσεις που δε συνάδουν μ' αυτή τη βάση δε βοηθούν στη δημιουργία του απαραίτητου πολιτικού κλίματος ενόψει της πρώτης συνάντησης μεταξύ των ηγετών των δύο κυπριακών κοινοτήτων. Ζήτησε να μην επιστρέφει καμία πλευρά σε θέσεις του παρελθόντος που δεν είναι εποικοδομητικές και παραγωγικές.

Ο Κύπριος Πρόεδρος επανέλαβε ότι η λύση πρέπει να μεταφράζεται σε μετεξέλιξη του «ενιαίου δικοινοτικού κυπριακού κράτους σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, στο οποίο τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, θα γίνονται σεβαστά και θα είναι κατοχυρωμένα», με πολιτική ισότητα και απαλλαγή από την κηδεμονία των ξένων δυνάμεων και των «μητέρων πατρίδων».

Χτες ο Δ. Χριστόφιας έστειλε επιστολή στους 26 ηγέτες της ΕΕ, ενημερώνοντάς τους για τις θέσεις του στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και προτίθεται να τηρήσει.

Ωστόσο, η τουρκική πλευρά, σύμφωνα και με επιστολή του Ρ. Ερντογάν προς το ΓΓ του ΟΗΕ και τους 26 της ΕΕ, επιμένει στο απορριφθέν κατά το δημοψήφισμα του 2004 σχέδιο Αναν, ισχυριζόμενος ότι «οι νέες διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι πραγματικές διαπραγματεύσεις που θα βασίζονται στο σχέδιο Αναν».

ΠΑΣΟΚική υποκρισία

Το 1999 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παραδίδοντας γην και ύδωρ στους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους, συμμετείχε στο έγκλημα των βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας. Λίγους μήνες αργότερα ελληνικό στρατιωτικό σώμα με απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη συμμετείχε στις δυνάμεις κατοχής της... «ειρηνευτικής δύναμης» KFOR στο Κοσσυφοπέδιο. Το «ειρηνευτικό» έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ το συνέχισε με περίσσιο «ζήλο» και η κυβέρνηση της ΝΔ, με τις ευλογίες και τις ευχές και της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Κι όμως! Χτες ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών και Αμυνας του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ, Π. Μπεγλίτης, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο Κόσσοβο και αναφερόμενος στις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις... ανακάλυψε ότι: «Η παρουσία του ελληνικού τάγματος, υπό γαλλική διοίκηση, στην περιοχή της Μιτρόβιτσα, όπου εξελίσσονται οι συγκρούσεις και η κατάσταση εκφεύγει κάθε ελέγχου, δημιουργεί σοβαρούς προβληματισμούς για την ασφάλεια των Ελλήνων στρατιωτών, πολύ περισσότερο μάλιστα, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι έχουν, ήδη, εμπλακεί στην αποτροπή των συγκρούσεων».

Ο κ. Μπεγλίτης αποδεικνύοντας ότι η ΠΑΣΟΚική υποκρισία δεν έχει όρια... θυμήθηκε τους κινδύνους που διατρέχει το ελληνικό τάγμα. Βέβαια το ΠΑΣΟΚ δε διαφοροποιεί επί της ουσίας τη θέση του για τη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Π. Μπεγλίτης και το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν - όψιμα - ότι το πρόβλημα είναι η «μονομερής ανατροπή της απόφασης 1244/99 του ΟΗΕ» που «καθιστά μετέωρη, πολιτικά και νομικά, την παρουσία στο έδαφος του Κοσσόβου, της ειρηνευτικής δύναμης, στην οποία συμμετέχει και ελληνικό τάγμα 350 ανδρών»!

Αντί όμως ο Π. Μπεγλίτης να ζητήσει τη συνολική απόσυρση των Ελλήνων στρατιωτών από το Κόσσοβο καλεί τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας «να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό για το ρόλο και την αποστολή του ελληνικού τάγματος στη Μιτρόβιτσα (...). Οφείλουν να ζητήσουν, αμέσως, την απόσυρση των στρατιωτικών μας από την περιοχή των συγκρούσεων για να μη νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους, μια παράνομη κατάσταση».

Η διατύπωση της δήλωσης του κ. Μπεγλίτη είναι «εξαιρετική», άξια ενός «νεοταξικού» κόμματος με... «σοσιαλιστική» ταμπέλα. «Απόσυρση των στρατιωτικών μας από την περιοχή των συγκρούσεων», δηλαδή τη Μιτρόβιτσα, όχι συνολικά από το Κοσσυφοπέδιο, εκεί πρέπει να παραμείνουμε. Προκειμένου να «υπερασπίσουμε» τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας που θέλει ενεργή συμμετοχή της χώρας στα σχέδια των ιμπεριαλιστών για να πάρει κομμάτι από τη λεία... Συμφέροντα τα οποία υπερασπίστηκε και υπερασπίζεται με τον καλύτερο τρόπο το ΠΑΣΟΚ.


Π. Θ.

ΑΧΤΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Στο Παλιοζογλώπι Καρδίτσας

Στον Αϊ - Λιά, στο Παλιοζογλώπι Καρδίτσας, εκεί στο άγναντο, στο μνήμα του σ. Χαρίλαου Φλωράκη, θα ακουστεί το μήνυμα της επιτυχίας της Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος, την ερχόμενη Κυριακή 23 Μάρτη στις 2μ.μ., σε εκδήλωση που διοργανώνει η Αχτιδική Επιτροπή Κοκκινιάς για την απονομή των βραβείων στην άμιλλά των ΚΟΒ της.

Στην εκδήλωση, που εντάσσεται στο πλαίσιο των πολύμορφων δράσεων για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, θα τιμηθούν η ΚΟΒ Αγ. Τριάδας Κοκκινιάς που ήρθε πρώτη στην υπερκάλυψη των πλάνων των ΚΟΒ και η Τομεακή Οργάνωση Κοκκινιάς της ΚΝΕ που ήρθε πρώτη μεταξύ των ΤΟ του Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ