Παρασκευή 21 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σήμερα η συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Συναντάται σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προκειμένου να διερευνηθούν οι προθέσεις των δύο πλευρών, αναφορικά με το Κυπριακό και τη στασιμότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, με την ελληνοκυπριακή πλευρά να συνιστά ψυχραιμία αποφεύγοντας τα σχόλια και τις προκλητικές δηλώσεις.

Σε συνέντευξη Τύπου, για τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έθεσε ως αφετηρία διαπραγμάτευσης τη συμφωνία της 8ης Ιούλη, δηλώνοντας ετοιμότητα να ακουστούν «με προσοχή ποια είναι τα εμπόδια και τα προβλήματα που, κατά τον κ. Ταλάτ, δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα την υλοποίησή της», τονίζοντας ότι για λύση «επιβάλλεται η συνεργασία και η καλή θέληση και των δύο πλευρών».

Ως βάση της λύσης του Κυπριακού, ο Δ. Χριστόφιας επισήμανε ότι πρέπει να είναι οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου, που προνοούν για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου, καθώς προσκόλληση σε θέσεις που δε συνάδουν μ' αυτή τη βάση δε βοηθούν στη δημιουργία του απαραίτητου πολιτικού κλίματος ενόψει της πρώτης συνάντησης μεταξύ των ηγετών των δύο κυπριακών κοινοτήτων. Ζήτησε να μην επιστρέφει καμία πλευρά σε θέσεις του παρελθόντος που δεν είναι εποικοδομητικές και παραγωγικές.

Ο Κύπριος Πρόεδρος επανέλαβε ότι η λύση πρέπει να μεταφράζεται σε μετεξέλιξη του «ενιαίου δικοινοτικού κυπριακού κράτους σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, στο οποίο τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, θα γίνονται σεβαστά και θα είναι κατοχυρωμένα», με πολιτική ισότητα και απαλλαγή από την κηδεμονία των ξένων δυνάμεων και των «μητέρων πατρίδων».

Χτες ο Δ. Χριστόφιας έστειλε επιστολή στους 26 ηγέτες της ΕΕ, ενημερώνοντάς τους για τις θέσεις του στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και προτίθεται να τηρήσει.

Ωστόσο, η τουρκική πλευρά, σύμφωνα και με επιστολή του Ρ. Ερντογάν προς το ΓΓ του ΟΗΕ και τους 26 της ΕΕ, επιμένει στο απορριφθέν κατά το δημοψήφισμα του 2004 σχέδιο Αναν, ισχυριζόμενος ότι «οι νέες διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι πραγματικές διαπραγματεύσεις που θα βασίζονται στο σχέδιο Αναν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ