Παρασκευή 21 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ποντάρει στην «εκτόνωση» των κινητοποιήσεων

Ανοίγει το αμέσως επόμενο διάστημα νέα μέτωπα στο πλαίσιο των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, με αιχμή τις ιδιωτικοποιήσεις, τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και τον «Καποδίστρια 2»

Στην εκτόνωση των απεργιακών κινητοποιήσεων ποντάρει η κυβέρνηση για να εφαρμόσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα για να περιορίσει το σημαντικό πολιτικό κόστος.

Πίσω από την «επιδεικτικά αδιάφορη» στάση που τηρεί με επιμέλεια απέναντι στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, η κυβέρνηση επιδιώκει να κρύψει τη βαθιά ανησυχία που τη διακατέχει για το γεγονός ότι υπήρξε σχεδόν καθολική και έμπρακτη καταδίκη του αντιασφαλιστικού εκτρώματος. Προκειμένου να βγει από την εξαιρετικά δύσκολη θέση που έχει βρεθεί, θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να «ξεχαστεί» μετά την ψήφισή του το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, καθώς την έχει φέρει αντιμέτωπη με το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων και του λαού, που διεκδικεί την απόσυρση και μη εφαρμογή του νομοσχεδίου. Το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζει «αναμενόμενες» τις απεργιακές κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών, ενώ ταυτόχρονα προσδοκά ότι η επίδειξη «αποφασιστικότητας», στην οποία επιδίδεται συνειδητά, θα κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων. Επιδιώκει ταυτόχρονα να υποβαθμίσει την «ανοχή» και την αλληλεγγύη που δείχνει η «κοινή γνώμη» στις απεργιακές κινητοποιήσεις, παρά την υπερπροβολή «των οξυμένων προβλημάτων» που δημιουργούν από τα κανάλια.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ανοίγει το επόμενο διάστημα νέα μέτωπα στο πλαίσιο της προώθησης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που απορρέουν από τη στρατηγική της Λισαβόνας. Ηδη στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής την περασμένη Τρίτη αποφασίστηκαν συγκεκριμένες ενέργειες και χρονοδιαγράμματα για το ξεπούλημα των πρώην ΔΕΚΟ που υπάγονται στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών (ΟΤΕ, «Ολυμπιακή», ΟΣΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), ενώ την ίδια στιγμή προωθείται η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων (μέσω ΣΔΙΤ), παράλληλα με αυτή των λιμανιών.

Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες περιλαμβάνονται ακόμα οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στο πλαίσιο της «ευελφάλειας» (flexicurity), το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων, το εθνικό χωροταξικό σχέδιο, αλλά και ο «Καποδίστριας 2» που αναμένεται να μπει στην «τελική ευθεία» το φθινόπωρο. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στο 2008 να έχει «τελειώσει» με το μεγαλύτερο μέρος των «μεταρρυθμίσεων», ώστε με μεγαλύτερη «άνεση» να σταθμίσει το ενδεχόμενο της διπλής προσφυγής στις κάλπες το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Η κυβέρνηση συνέχισε και χτες να τηρεί «χαμηλούς τόνους» απέναντι στους απεργούς, αποφεύγοντας δηλώσεις που θα έριχναν λάδι στη φωτιά και θα προκαλούσαν την οργή των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό συγκρατημένη και προσεκτική ήταν η δήλωση που έκανε χτες ο Ευ. Αντώναρος, ο οποίος αφού σημείωσε ότι «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση φτάνει στο τέλος της», ζήτησε «υπευθυνότητα» από όλους ώστε «να συμπράξουμε και να συναποφασίσουμε αυτές τις απαραίτητες αλλαγές που θα εξασφαλίσουν σε βάθος χρόνου, για όλες τις γενιές, το δικαίωμα να έχουν μια αξιοπρεπή σύνταξη», αποσιωπώντας ότι πρόκειται για την κατώτατη σύνταξη πείνας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ