ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ
Αγώνας για δάση - λαϊκή περιουσία

Το εμπόριο γης οδηγεί στην καταστροφή του δασικού πλούτου της χώρας

Eurokinissi

Το εμπόριο γης οδηγεί στην καταστροφή του δασικού πλούτου της χώρας
Φτωχότερο, κατά πολλές εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, βρίσκει η σημερινή Παγκόσμια Μέρα Δασοπονίας το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας, αφού την περασμένη χρονιά εκδηλώθηκαν οι καταστροφικότερες και φονικότερες πυρκαγιές των τελευταίων δεκαετιών. Στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στην Αττική, στο Γράμμο αλλά και αλλού, τα δασικά οικοσυστήματα δέχτηκαν τόσο ισχυρό πλήγμα από τις φωτιές, που, σύμφωνα και με τους επιστήμονες, θα χρειαστούν δεκαετίες για να επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση, αν ποτέ επανέλθουν...

Παράλληλα με την καταστροφή την οποία επέτειναν οι σοβαρές αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, τα ιδιωτικά συμφέροντα, «πατώντας» πάνω στην αντιπεριβαλλοντική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησαν από τις πρώτες κιόλας μέρες μετά την πυρκαγιά, τα «επενδυτικά» τους σχέδια πάνω στα αποκαΐδια προσπαθώντας με κάθε μέσο και σε βάρος του δημόσιου δασικού πλούτου να αυξήσουν τα κέρδη τους.

ΚΚΕ: Αγώνας για δάση - λαϊκή περιουσία

Σχετική ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Δασοπονίας εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία επισημαίνει:

«Οπως συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο έτσι και στη χώρα μας, η καταστροφή των δασικών οικοσυστημάτων και η εμπορευματοποίησή τους έχει προσλάβει επικίνδυνες διαστάσεις.

Η καταστροφή των τροπικών δασών, η υπερεκμετάλλευσή τους και για την παραγωγή βιοκαυσίμων, η ερημοποίηση των εδαφών, η όξινη βροχή, η μείωση των υδάτινων αποθεμάτων και η αλλαγή χρήσης γης είναι τα αποτελέσματα συνειδητών επιλογών που υπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Στη χώρα μας η πολιτική των κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οδηγεί στην εμπορευματοποίηση και την καταστροφή των δασικών συστημάτων με τις δασοκτόνες συνταγματικές και νομοθετικές ρυθμίσεις, με τη συνειδητή ολιγωρία στη σύνταξη του Δασολογίου - Κτηματολογίου, με την κατάργηση του τεκμηρίου της κυριότητας του Δημοσίου στις δασικές εκτάσεις, με τη διάλυση της Δασικής Υπηρεσίας και τις τεράστιες ελλείψεις της δασοπυρόσβεσης και των νομιμοποιήσεων των καταπατήσεων.

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό, τους επιστημονικούς φορείς, τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις, να αντιπαλέψουν την αντιδασική πολιτική της ΕΕ και τους νόμους των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αγωνιστικά να διεκδικήσουν:

  • Την κατάργηση όλων των δασοκτόνων νόμων και το σταμάτημα της αντιδασικής συνταγματικής αναθεώρησης.
  • Την άμεση υλοποίηση του Δασολογίου - Κτηματολογίου.
  • Τον ενιαίο δημόσιο φορέα πρόληψης, προστασίας και δασοπυρόσβεσης, στελεχωμένο με μόνιμο και εκπαιδευμένο προσωπικό με σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές.
  • Την αναδάσωση όλων των καμένων δασικών εκτάσεων.

Συσπείρωση γύρω από την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, για να σταματήσει η εμπορευματοποίηση των δασικών οικοσυστημάτων, για να γίνουν τα δάση λαϊκή περιουσία».

Οι δασολόγοι

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων (ΠΕΔΔΥ) απαιτεί από την κυβέρνηση την αναδιοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας και την άμεση στελέχωσή της, τη σύνταξη και την κύρωση των Δασικών Χαρτών και την προώθηση του Δασολογίου της Χώρας, την ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας με σύγχρονο εξοπλισμό, την κατεδάφιση όλων των αυθαίρετων κτισμάτων εντός των δασών και δασικών εκτάσεων, για τα οποία έχουν εκδοθεί αμετάκλητες εκτελεστές διοικητικές πράξεις κατεδάφισης, κ.ά.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Απέφυγε τη συζήτηση για το Ασφαλιστικό

Εντονη αντίδραση της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης Δικηγόρων»

Τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων της Αθήνας απαιτούν περαιτέρω κινητοποιήσεις ενάντια στο Ασφαλιστικό, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Παξινός χτες με μια πραξικοπηματική ενέργεια απαγόρευσε κάθε συζήτηση για το θέμα και διέκοψε τη συνεδρίαση. Μάλιστα, πριν τη διακοπή της συνεδρίασης του ΔΣ του ΔΣΑ, ο Δ. Παξινός με τους συμβούλους που τον υποστηρίζουν «πέρασε» εμβόλιμα και χωρίς προηγούμενη συζήτηση τροποποίηση για αύξηση του αριθμού των δικηγόρων που απαιτείται για τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης.

Η συνεδρίαση δεν ολοκληρώθηκε, ενώ έντονα αντέδρασε ο Μ. Κοκκινάκης, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ και επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης Δικηγόρων Αθήνας» που κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΔΣΑ ότι βάζει πλάτες στην κυβέρνηση για να περάσει τα αντιασφαλιστικά της σχέδια σε βάρος των δικηγόρων. Τις μεθοδεύσεις του Δ. Παξινού κατήγγειλαν και άλλα μέλη του ΔΣ.

Στην ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων» καταγγέλλει «την πραξικοπηματική διάλυση της συνεδρίασης του ΔΣ του ΔΣΑ από τον πρόεδρο Δ. Παξινό και τους συμβούλους των παρατάξεων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση». Στην ίδια ανακοίνωση η παράταξη αποδοκιμάζει έντονα και χαρακτηρίζει πραξικοπηματική την εκτός ημερήσιας διάταξης δήθεν συζήτηση για την τροποποίηση του Κώδικα περί Δικηγόρων, ώστε να καταστεί πιο δυσχερής η σύγκληση γενικών συνελεύσεων του ΔΣΑ.

Παράλληλα, αναφέρει ότι «οι αυθαίρετες και αντιδημοκρατικές αυτές ενέργειες, εντάσσονται στο πλαίσιο της πολιτικής που εδώ και χρόνια εφαρμόζουν οι κυρίαρχες συμβιβασμένες παρατάξεις της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής και του «ευρωμονόδρομου». Τέλος, η «Αγωνιστική Συμπαράταξη» καλεί τους δικηγόρους να ζητήσουν τη σύγκληση γενικής συνέλευσης στο ΔΣΑ.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ: Τακτική κατευνασμού των αντιδράσεων της Εκκλησίας ακολουθεί η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης μετά την αντιδραστική και σκοταδιστική θέση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ότι είναι πορνεία οποιαδήποτε άλλη σχέση εκτός του θρησκευτικού γάμου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντώντας - μάλλον σε απολογητικό ύφος - σε επιστολή του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου, αναφέρει ότι εκτός από τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας υπάρχουν αυτοτελώς και οι νόμοι της πολιτείας.

ΝΕΑ ΕΦΕΤΕΙΑ: Το «πράσινο φως» άναψε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για την ίδρυση τεσσάρων νέων Πολιτικών Εφετείων. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου γνωμοδότησε χτες με μεγάλη πλειοψηφία για την ίδρυση Εφετείων στο Αγρίνιο, στη Χαλκίδα, στη Μυτιλήνη και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

ΔΙΟΔΙΑ
Το χαράτσι στην τσέπη των μεγαλοκατασκευαστών

Ο ένας μετά τον άλλον, οι σταθμοί διοδίων των εθνικών οδικών αξόνων παραδίδονται στους ιδιωτικούς ομίλους - και μάλιστα πριν ακόμη ξεκινήσουν τα κατασκευαστικά έργα - ενώ οι οδηγοί μέχρι το Πάσχα θα αρχίσουν να πληρώνουν αυξημένα τέλη, σε πρώτη φάση, γύρω στο 25%. Προς το παρόν, οι πιο άτυχοι είναι οι οδηγοί διαξονικών φορτηγών, οι οποίοι λόγω συγχώνευσης με την κατηγορία των τριαξονικών που επέβαλαν οι ιδιώτες, πληρώνουν ήδη διόδια 4 ευρώ σε κάθε σταθμό, αντί 3,3 ευρώ που πλήρωναν.

Ηδη, από τις 7 Γενάρη οι εισπράξεις από τους σταθμούς διοδίων Αφιδνών, Σχηματαρίου και Τραγάνας, πηγαίνουν στις τσέπες του ομίλου που θα κατασκευάσει την Ιόνια Οδό.

Τη Δευτέρα παραδόθηκαν στην κοινοπραξία «Μορέας» (που θα διαχειρίζεται τον άξονα Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα - Σπάρτη) τα διόδια στο Σπαθοβούνι και στη Νεστάνη. Στο οδικό αυτό τμήμα όταν ολοκληρωθεί το έργο θα λειτουργήσουν άλλοι 4 μετωπικοί σταθμοί διοδίων (Ασέα, Λεύκτρο, Καλαμάτα και Λογκανίκο) και άλλα τρία ζεύγη πλευρικών σταθμών στις τοποθεσίες: Παραδείσια, Αρφαρά και Είσοδος Καλαμάτας).

Χτες, παραδόθηκαν στην ιδιωτική κοινοπραξία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» που θα διαχειρίζεται τον οδικό άξονα Μαλιακός - Κλειδί, οι σταθμοί διοδίων Πελασγίας, Μοσχοχωρίου, Τεμπών και Λεπτοκαρυάς. Σημειώνουμε ότι μέσα στο χρόνο η ίδια κοινοπραξία θα κατασκευάσει δύο επιπλέον μετωπικούς σταθμούς διοδίων στο Μακρυχώρι και στο Κλειδί, ενώ το 2009 ο υπάρχων σταθμός διοδίων των Τεμπών θα μεταφερθεί βορειότερα στην περιοχή Πυργετού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τις συμβάσεις παραχώρησης που ψήφισαν από κοινού ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ, στους σταθμούς διοδίων, όταν ολοκληρωθούν τα έργα (τέλος του 2011), ο λαός θα πληρώνει 5 έως 6,5 λεπτά το χιλιόμετρο, έναντι 1,7 λεπτά που πληρώνει τώρα για τα ΙΧ.

ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
«Λουκέτο» σε Κέντρο Πρόληψης

Χέρι χέρι οι συμβιβασμένες αρχές των Δήμων Αιγάλεω (ΝΔ), Αγίας Βαρβάρας (ΠΑΣΟΚ) και Χαϊδαρίου (ΝΔ), καθώς και η Νομαρχία Αθήνας (ΠΑΣΟΚ) βάζουν λουκέτο στο Κέντρο Πρόληψης «Αρηξις», το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της Δυτικής Αθήνας και απευθύνεται σε τουλάχιστον 200.000 κατοίκους.

Είναι το πρώτο κέντρο που κλείνει στη 10ετή λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, τα οποία βέβαια δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ για την κάλυψη όλου του πληθυσμού της χώρας. Την περασμένη Τρίτη συνεδρίασε το ΔΣ του Κέντρου Πρόληψης, στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι των τριών δήμων και της Νομαρχίας. Κινούμενο στη λογική «πονάει χέρι, κόβει χέρι», αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του Κέντρου, λόγω μη βιωσιμότητας!

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στο ΚΠ «Αρηξις» είναι απλήρωτοι από το Δεκέμβρη, οι εισφορές στο ΙΚΑ δεν έχουν καταβληθεί εδώ και 7 μήνες και την περασμένη Δευτέρα οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

Την ίδια στιγμή, ομάδα γονέων με επιστολή της αναδεικνύει την ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας του ΚΠ, καθώς «σε κάθε συνάντηση ήταν δίπλα μας, να μας καταλάβουν, να μας βοηθήσουν με τρόπους να αντιμετωπίσουμε και να ομορφύνουμε τη σημερινή απαιτητική και δύσκολη καθημερινότητα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ