ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάρτη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΛΟΣ
«Οχι» στη ΝΑΤΟική παρουσία

Μαχητικό το αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο κατά της παρουσίας ΝΑΤΟικών πλοίων στο λιμάνι

«Βόλος λιμάνι ειρηνικό, όχι ορμητήριο ΝΑΤΟικό». Με αυτό το σύνθημα διαδήλωσαν εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές απ' όλη τη Θεσσαλία ενάντια στην παρουσία 8 πολεμικών πλοίων της ΝΑΤΟικής Δύναμης Μεσογείου στο λιμάνι του Βόλου, απ' τις 22 έως τις 26 Μάρτη. Το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι, μετά από κάλεσμα των Επιτροπών Ειρήνης της Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε ένα μαζικό συλλαλητήριο, με το οποίο εκφράστηκαν τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού της περιοχής.

Ανθρωποι κάθε ηλικίας απαίτησαν την αποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων από το Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία και το Αφγανιστάν και είπαν ένα ηχηρό «όχι» στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, για να καταδικάσουν - όπως τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου, Ρ. Ασλαμπαντζίδου - «μια εχθρική και ανεπιθύμητη ενέργεια». Με τα πανό και τις σημαίες στα χέρια, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν δυναμικά μέχρι το λιμάνι του Βόλου φωνάζοντας συνθήματα: «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «Αγώνας, ρήξη ανατροπή, η ιστορία γράφεται με ανυπακοή».

Η πορεία συνεχίστηκε και κατέληξε στην Παραλία του Βόλου. Ακολούθησε η ομιλία του αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ Νίκου Φωτιάδη, ο οποίος ανέλυσε τους σκοπούς και τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας: «Εάν προσέξει κανείς το χάρτη θα διαπιστώσει ότι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ακολουθούν με συνέπεια τους δρόμους του πετρελαίου, της ενέργειας. Οι συγκρούσεις στην περιοχή πήραν μεγάλες διαστάσεις, με στόχο τον έλεγχο κοιτασμάτων, αλλά και των δρόμων μεταφοράς πετρελαίου στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ».

Αμέσως μετά, το λόγο πήραν τα αντιπολεμικά τραγούδια και τα θεατρικά δρώμενα. Νέοι και νέες έστειλαν και με αυτόν τον τρόπο μήνυμα ανυποταγής. Τέλος, διαβάστηκε ψήφισμα των Επιτροπών Ειρήνης Θεσσαλίας.

Μεταξύ των παρευρισκομένων στο συλλαλητήριο ήταν και οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής. Οπως δήλωσε ο δεύτερος στον «Ρ», «η Θεσσαλία και ο Βόλος ειδικά έχουν μια μακρά αγωνιστική και δημοκρατική παράδοση. Η είσοδος και παραμονή ΝΑΤΟικού στόλου στο λιμάνι του Βόλου είναι μεγάλη προσβολή για το δημοκρατικό αίσθημα του λαού μας. Το συλλαλητήριο αυτό διατρανώνει: Θέλουμε λιμάνι ειρήνης και φιλίας των λαών και όχι μια ακόμα αμερικανοΝΑΤΟική βάση. Απαιτούμε να φύγουν αμέσως».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Επετειακές ... πιέσεις

Κάτω από απαίτηση και εποπτεία πραγματοποιείται σήμερα στις ΗΠΑ, ανήμερα της ελληνικής εθνικής επετείου, συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται μετά από τη δέσμευση των δύο υπουργών Εξωτερικών - στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή στην οικία της Αμερικανίδας πρέσβειρας στο ΝΑΤΟ και υπό την αιγίδα του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών - να επιλύσουν το πρόβλημα της ονομασίας.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής δημόσιες τοποθετήσεις των δύο πλευρών, η απόσταση που τις χωρίζει φαντάζει αγεφύρωτη.

Η ηγεσία της ΠΓΔΜ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι δε δέχεται την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας. Η μόνη παραχώρηση που η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δέχεται είναι η υιοθέτηση μιας ονομασίας, μόνο, όμως, για χρήση της Ελλάδας.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση συμβιβάζεται, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, σε μια σύνθετη ονομασία, η οποία θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, αρκεί αυτή η ονομασία να είναι για όλες τις χρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διαπραγμάτευσης που έχουν γίνει γνωστά, οι δύο πλευρές εμφανίζονται να συμφωνούν σε μια σύνθετη ονομασία. Η πιθανότερη εκδοχή γι' αυτήν την ονομασία είναι «Νέα Μακεδονία». Ωστόσο, παρά τη συμφωνία γι' αυτό το θέμα, εξακολουθεί να υπάρχει απόσταση. Η ΠΓΔΜ εξακολουθεί να ζητά αυτή η ονομασία να αφορά μόνο στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Η, δε, Ελλάδα δηλώνει πως η ονομασία που θα συμφωνηθεί πρέπει να αποτελέσει τη νέα συνταγματική ονομασία της χώρας.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ήδη θεωρείται ότι ο χρόνος μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ όπου θα αποφασιστεί αν η ΠΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση ένταξης, δεν επαρκεί για την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας, ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία περί αυτού. Υπό αυτήν την έννοια, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η τρέχουσα διαπραγμάτευση αποσκοπεί στην αναζήτηση μιας διεξόδου, που θα επιτρέψει την πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ υπό την αίρεση της τακτοποίησης της εκκρεμότητας της ονομασίας, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σενάριο περί προώθησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ υπό το καθεστώς της προσκεκλημένης χώρας, η οποία θα ενταχθεί πλήρως στη συμμαχία όταν τακτοποιήσει την εκκρεμότητα της ονομασίας, είναι κάτι που επιθυμεί να αποφύγει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς είναι γνωστό πως «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού». Παρ' όλα αυτά, έμπειροι διπλωμάτες δεν αποκλείουν να «τρέξει» αυτό το σενάριο, καθώς η αμερικανική πίεση είναι ασφυκτική.

  • Επιστρέφει στην κυβέρνηση των Σκοπίων το «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) που είχε αποχωρήσει προ ημερών από τον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Νικόλα Γκρούεφσκι. H εξέλιξη δρομολογήθηκε με απόφαση που πήρε το βράδυ της Κυριακής η Κεντρική Επιτροπή του «DPA» έπειτα από συμφωνία που έκανε με το πρωθυπουργικό κόμμα, «VMRO-DPMNE», αφού αμφότερες οι πλευρές έδωσαν «προτεραιότητα» στο σχέδιο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στο Βουκουρέστι.
Λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Λαχειοφόρο αγορά πραγματοποιεί η ΕΕΔΥΕ το τρίμηνο Μάρτης - Απρίλης - Μάης για να στηρίξει τις πολύμορφες δραστηριότητές της στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας Ειρήνης 2008. Θα κληρωθεί ένα αυτοκίνητο «Volkswagen FOX» 1.200 κυβικών. Η τιμή κάθε λαχνού είναι 5 ευρώ. Η κλήρωση θα γίνει στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ παρουσία συμβολαιογράφου την Τετάρτη 25 Ιούνη (Θεμιστοκλέους 48, Αθήνα τηλ. 210.3844.853-4). Λαχνοί διατίθενται από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης.

Ειρηνοδρομία στη Νίκαια

Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς, αντιστασιακές οργανώνεις και μαζικοί φορείς της πόλης, υπό την αιγίδα του Δήμου Νίκαιας, την Κυριακή 30 του Μάρτη διοργανώνουν τη 18η Ειρηνοδρομία - Λαϊκό Αγώνα δρόμου «Μίμης Σεϊτανίδης», που θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. από το χώρο του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης (Μάνδρα Μπλόκου, Ηλιουπόλεως και Κιλικίας).

Στην Οργανωτική Επιτροπή συμμετέχουν οι παρακάτω μαζικοί φορείς της πόλης: Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ, Σωματείο Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο ΦΟΙΝΙΞ», Πανελλήνιος Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων και Απογόνων ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ, Νεανική Δράση για την Ειρήνη, Δημοκρατική Ενότητα Νίκαιας, Μουσικός Ομιλος Νίκαιας, Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας, Σύλλογος Κατοίκων Ασπρων Χωμάτων «Η ΜΕΡΙΜΝΑ», Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας - Κορυδαλλού, Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Νίκαιας -Κορυδαλλού, Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Τριάδος Νίκαιας, ΑΦΜΟ (ΑΦΟΑΝ), ΟΦΟΝ, Ενωση Συλλόγων Γονέων Νίκαιας, ΑΠΣ «ΑΠΟΛΛΩΝ» Δυτικής Αττικής, Σύνδεσμος Βετεράνων Ποδοσφαιριστών ΑΟ Ιωνικός Νίκαιας, ΤΕ Προσκόπων Νίκαιας - Κορυδαλλού, Ενωση Ποντίων Νίκαιας - Κορυδαλλού, Εμπορικός Σύλλογος Νίκαιας, Γυμναστικός Σύλλογος Νίκαιας - Κορυδαλλού «Ο ΛΟΥΗΣ», ΑΦΜΟ «Κώστας Βάρναλης».

Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι αθλητές θα είναι σε δρόμους της πόλης, με αφετηρία και τερματισμό το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 210.4278.256 και στο φαξ 210.4252.027.

ΠΡΕΒΕΖΑ
Εκδήλωση για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια

Εκδήλωση για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια πραγματοποιεί η Επιτροπή Ειρήνης Πρέβεζας το Σάββατο 29 Μάρτη και ώρα 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Πρέβεζα city». Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Νίκος Παπαναστάσης, συνταγματάρχης εν αποστρατεία και μέλος της ΚΕΘΑ.

  • Εξάλλου, αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις διοργανώνονται στην Ελευσίνα την Τετάρτη 26 Μάρτη και στη Λευκάδα, την Κυριακή 30 Μάρτη.
Εγκαίνια στη Σύγχρονη Εποχή

Τα εγκαίνια του ανακαινισμένου, όμορφου και λειτουργικού χώρου του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής» στην Αθήνα (Μαυροκορδάτου 3), πραγματοποιούνται τη Τετάρτη, 2 Απρίλη 2008, στις 7.30 το απόγευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ