ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Καταψηφίστηκε ο απολογισμός δράσης

Μήνυμα καταδίκης της ταξικής συνεργασίας και του συμβιβασμού έστειλαν οι αντιπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας στην ετήσια Γενική Συνέλευση, όπου καταψηφίστηκε ο απολογισμός δράσης της διοίκησης, την οποία απαρτίζουν οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, με την ενεργό στήριξη του ΣΥΝ. Σε σύνολο 47 παρόντων αντιπροσώπων 23 καταψήφισαν τον απολογισμό δράσης της διοίκησης και 22 τάχθηκαν υπέρ(υπήρχαν και δύο λευκά), αποδοκιμάζοντας τη γραμμή υπεράσπισης της «επιχειρηματικότητας» και της «ανταγωνιστικότητας» που προωθεί η συμβιβασμένη πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας.

Αυτή η συνειδητή τακτική της συμβιβασμένης πλειοψηφίας να ρίχνει νερό στο μύλο της αντεργατικής πολιτικής (αποδοχή των αξιώσεων του μεγαλοβιομήχανου Αργυρού που οδήγησε τελικά στο κλείσιμο των «Κλωστηρίων», πετώντας στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους, υιοθέτηση της μερικής απασχόλησης, των προγραμμάτων Stage, κ.ά.) αναδείχτηκε από τις τοποθετήσεις εκπροσώπων του ΠΑΜΕ, που καταψήφισαν τον απολογισμό δράσης. Η συσσωρευμένη αγανάκτηση των εργαζομένων της περιοχής είχε ως αποτέλεσμα ακόμη και αντιπρόσωποι που στηρίχτηκαν και εκλέχθηκαν από τις δυνάμεις της συμβιβασμένης πλειοψηφίας να απόσχουν από τη Γενική Συνέλευση.

Η καταψήφιση του απολογισμού δράσης της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου αναδεικνύει ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται το ρόλο του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού. Αποτυπώνει παράλληλα τις δυνατότητες που υπάρχουν, αλλά και την ανάγκη να ενισχυθεί παραπέρα, με κάθε τρόπο, ο ταξικός πόλος συσπείρωσης των εργαζομένων, το ΠΑΜΕ.

ΜΑΘΗΤΕΣ - ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΕΚ ΑμΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Απαίτησαν δουλειά και δικαιώματα

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Απασχόλησης χτες, με συμπαραστάτες τη Συντονιστική Επιτροπή των Αναπήρων, το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας
«Τέρμα πια στην κοροϊδία, θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία», βροντοφώναξαν χτες έξω από το υπουργείο Απασχόλησης οι μαθητές και οι καθηγητές του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚΕΚ ΑμΕΑ) Γαλατσίου. Απαίτησαν δουλειά για όλους τους απόφοιτους, δημόσιο χαρακτήρα της σχολής και αναβάθμισή της, χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, επίλυση του κτιριακού, αλλά και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων και μονιμοποίησή τους. Ακόμα, πολιτική πρόληψης της αναπηρίας, ίδρυση δημόσιου δικτύου προστατευόμενων εργαστηρίων, δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, ενιαία δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους τομείς.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους αντιπροσωπείες της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και Υγείας - Πρόνοιας και του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι σπουδαστές και καθηγητές κατήγγειλαν την κυβέρνηση που προκαλεί καλώντας τους νέους ανάπηρους να ενταχθούν στην «ανοιχτή αγορά εργασίας». Τόνισαν ότι η ανεργία κυριολεκτικά ρημάζει ιδιαίτερα τους νέους ανάπηρους και τις οικογένειές τους - τα ποσοστά που αναγνωρίζει το ίδιο το κράτος φτάνουν στο 85%. Κατήγγειλαν ακόμα ότι οι εργαζόμενοι, που είναι ωρομίσθιοι, ακόμα και αν δουλεύουν για 15 χρόνια στη σχολή, παραμένουν απλήρωτοι από το Νοέμβρη του 2007. Αλλά και τη Διεύθυνση της σχολής που απέναντι στις κινητοποιήσεις των σπουδαστών επιστράτευσε την τρομοκρατία, τα τηλεφωνήματα στα σπίτια των σπουδαστών και τις «παραινέσεις» προκειμένου να μη συμμετέχουν στη χτεσινή κινητοποίηση.

Σε συνάντηση που είχαν με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημήτρη Κοντό, ο τελευταίος είπε ότι το εργασιακό καθεστώς των καθηγητών δεν μπορεί να αλλάξει για «νομικούς» λόγους, αλλά υποσχέθηκε ότι σύντομα θα πληρωθούν. Κάτω από την πίεση του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος, ο γενικός γραμματέας είπε ότι θα γίνει μελέτη με τον ΟΑΕΔ για τη δημιουργία προστατευόμενων εργαστηρίων, χωρίς βέβαια να διευκρινίσει τι μορφή θα έχουν αυτά, ενώ εξήγγειλε και 1.000 προσλήψεις αναπήρων το Μάη μέσω του Ν. 2643/98.

ΒΑΕ ΣΤΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Αναδρομικά χαράτσια στη διαδοχική ασφάλιση

Αποκαλυπτική εγκύκλιος του ΙΚΑ σε εφαρμογή του «νόμου Ρέππα»

Στη μέχρι κεραίας εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ, αποκαλύπτοντας έτσι τη σύμπνοια των κομμάτων του δικομματισμού για το σφαγιασμό των δικαιωμάτων των απόμαχων της δουλειάς, αλλά και την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αποκαλυπτική είναι η εγκύκλιος του ΙΚΑ για την εξαγορά για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ) από «παλιούς ασφαλισμένους» - δηλαδή τους πριν την 1.1.1993 - στο Επικουρικό ταμείο, στην περίπτωση που το ΙΚΑ «είναι συμμετέχων φορέας της διαδοχικής ασφάλισης». Δηλαδή το ΙΚΑ είναι ένα ενδιάμεσο και όχι το τελικό ταμείο απονομής της σύνταξης.

Ετσι ένας «παλιός ασφαλισμένος» που πρόκειται τώρα να πάρει κύρια σύνταξη από κάποιον άλλο - εκτός του ΙΚΑ - φορέα και ο οποίος παλιότερα δεν πλήρωσε εισφορές για την επικουρική ασφάλιση - η οποία μπορεί να ήταν και στο ΕΤΕΑΜ - τώρα καλείται να πληρώσει άγρια χαράτσια σε εφαρμογή του διαβόητου νόμου Ρέππα, ώστε να μπορέσει να συμπληρώσει την κύρια σύνταξη πείνας.

Ο νόμος Ρέππα αντιμετωπίζει τον ασφαλισμένο σαν να ήταν εργοδότης καθώς προβλέπει (άρθρο 20 του νόμου 3232/2004) τα εξής για την αναδρομική εξόφληση των εισφορών:

  • Η εξαγορά γίνεται με την καταβολή από τον ασφαλισμένο εισφοράς 2% επί των αποδοχών του, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατά το μήνα υποβολής της αίτησης και οι οποίες δεν είναι δυνατόν να είναι μικρότερες του 25πλασίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη κατά το μήνα αυτό.
  • Ο ασφαλισμένος έχει την ευχέρεια να επιλέξει ή την εφάπαξ καταβολή του προκύπτοντος ποσού με την προβλεπόμενη έκπτωση 15% ή την εξόφλησή του σε εξήντα (60) ισόποσες και άτοκες μηνιαίες δόσεις.
  • Σε περίπτωση υποβολής της αίτησης εξαγοράς κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης το 1/3 του ποσού καταβάλλεται εφάπαξ και το υπόλοιπο εξοφλείται σε σαράντα (40) μηνιαίες ισόποσες δόσεις που θα παρακρατούνται από τη σύνταξη. Στις περιπτώσεις ασφαλισμένων που θα επιλέξουν την τμηματική εξόφληση της οφειλής σε εξήντα (60) δόσεις, εάν συνταξιοδοτηθούν πριν από την πλήρη εξόφληση των δόσεων αυτών, θα εξοφλήσουν το υπόλοιπο ποσό σε σαράντα (40) μηνιαίες ισόποσες δόσεις που θα παρακρατούνται από τη σύνταξη. Σε περίπτωση όμως που κατά τη συνταξιοδότηση συνυπολογιζομένων των ήδη καταβληθεισών δόσεων δεν έχει εξοφληθεί το 1/3 του συνόλου της οφειλής, εξοφλείται το υπόλοιπο του 1/3 εφάπαξ και το υπόλοιπο του συνόλου της οφειλής πλέον θα εξοφληθεί σε σαράντα (40) μηνιαίες ισόποσες δόσεις που θα παρακρατούνται από τη σύνταξη.
Στα δικαστήρια οι τεχνικοί

Για τις 3 Απρίλη (Δικαστήρια Ευελπίδων, κτίριο 11, αίθουσα 201) ορίστηκε να εκδικαστεί ετεροχρονισμένα η προσφυγή των μεγαλοκαναλαρχών σε βάρος της απεργίας των τεχνικών την περασμένη εβδομάδα. Οι εργαζόμενοι καλούν κάθε συνδικάτο και εργαζόμενο να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του και να συμμετάσχει στη συγκέντρωση που καλεί η ΕΤΙΤΑ (Ενωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής) στις 9 π.μ. στο χώρο της δίκης.

ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ
Η τρομοκρατία δε θα περάσει!

Συγκέντρωση χτες, πανοικοδομική απεργία στο νομό την Τετάρτη

Με μια δυναμική συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους του Πύργου απάντησαν χτες οι εργαζόμενοι και ο λαός της Ηλείας στη δολοφονική επίθεση σε βάρος του Γιώργου Ηλιόπουλου, στελέχους του ΚΚΕ και προέδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηλείας από τραμπούκους μεγαλοεργολάβου της περιοχής, που ανησύχησε από την παρουσία της απεργιακής φρουράς του συνδικάτου στο εργοτάξιό του.

Με κεντρικό σύνθημα «Η τρομοκρατία δε θα περάσει», οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν πως κάθε απόπειρα εκφοβισμού του κινήματος θα παίρνει αποφασιστική απάντηση και θα πέφτει στο κενό. Ενώ από τη διαδήλωση δεν έλειψαν και συνθήματα καταδίκης της νέας κατάπτυστης Συλλογικής Σύμβασης, όπως «Ενα ευρώ μας 'δωσαν γι' αυξήσεις και οι ξεπουλημένοι, σου λεν μ' αυτά να ζήσεις».

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση μίλησαν ο Τάκης Στρούζας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, μέλος της Γραμματείας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και ο Γιώργος Ηλιόπουλος. Οι κινητοποιήσεις ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία συνεχίζονται την ερχόμενη Τετάρτη 2 Απρίλη με πανηλειακή πανοικοδομική απεργία και συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία του ΟΤΕ στον Πύργο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ