ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Βασόρα

Από διαδήλωση (στη διάρκεια κηδείας) στη Βασόρα ενάντια στη δοσίλογη κυβέρνηση του Μάλικι

Associated Press

Από διαδήλωση (στη διάρκεια κηδείας) στη Βασόρα ενάντια στη δοσίλογη κυβέρνηση του Μάλικι
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Σκληρότατες μάχες μαίνονταν και χτες μεταξύ σιιτών ενόπλων και ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας στη Βασόρα, ενώ σφοδρότατες συγκρούσεις σημειώνονταν και σε άλλες πόλεις, όπως η Κουτ και η επαρχία της Βαβυλώνας. Από την Τρίτη έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 105 άνθρωποι, κυρίως ένοπλοι, ενώ σε εκατοντάδες καταμετρούνται οι τραυματίες. Ο τελικός απολογισμός αναμένεται πολύ μεγαλύτερος αν υπολογίσει κανείς ότι στην Κουτ, σ' ένα βράδυ, σκοτώθηκαν 44 άνθρωποι.

Ο πρωθυπουργός Μάλικι, ενώ σε δύο ημέρες εκπνέει το τελεσίγραφο παράδοσης που διατύπωσε, προειδοποίησε ότι θα «επιμείνει μέχρι τέλους κατά των συμμοριών αυτών», τις οποίες απέφυγε να συνδέσει με το «στρατό του Μεχντί», που πρόσκειται στον Μουκτάντα Σαντρ, κατηγορώντας τον, όμως, ότι «προσπαθεί να εξασφαλίσει όφελος από την κατάσταση». Οι οπαδοί του Σαντρ, από την άλλη, άρχισαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από το Σαντρ Σίτι, στη Βαγδάτη, που είναι αποκλεισμένο από το στρατό. Τα κύρια συνθήματα στράφηκαν κατά του Μάλικι, που χαρακτηρίστηκε «προδότης, δικτάτορας και πράκτορας των Αμερικανών».

Παράλληλα, βροχή όλμων έπληξε, και πάλι, την «Πράσινη Ζώνη» στη Βαγδάτη, προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά και σκοτώνοντας έναν Αμερικανό (αγνώστου ιδιότητας), έναν Ιρακινό πολίτη και τραυματίζοντας 14 άλλους. Επίσης, στο νότο, ανατινάχτηκε ένας από τους δύο μεγαλύτερους πετρελαιαγωγούς της περιοχής, με αποτέλεσμα να μειωθούν, για το επόμενο 72ωρο, κατά 1/3 οι εξαγωγές ιρακινού πετρελαίου και η τιμή του αργού να εκτοξευτεί στα 107 δολάρια το βαρέλι.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, πάντως, χαρακτήρισε «βήμα προόδου» το ότι ιρακινή ηγεσία «ανέλαβε μόνη της ν' αντιμετωπίσει τους ενόπλους στη Βασόρα» και «προέβλεψε» ότι «θα χρειαστεί χρόνος, αλλά στο τέλος θα επικρατήσει ηρεμία». Ο Μπους κατηγόρησε Ιράν και Συρία ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία στο Ιράκ, ενώ συμπλήρωσε ότι σύντομα η ιρακινή ηγεσία θα είναι σε θέση ν' αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μην εκδοθεί στην Τουρκία η Αϊφέρ Καγιά

Υπόμνημα που ζητά να μην εκδοθεί από τις Γερμανικές Αρχές στην Τουρκία η Αϊφέρ Καγιά, πρώην γραμματέας του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, κατέθεσε το ΚΚΕ, χτες, στον πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κατόπιν διαβήματος της Ε' αντιπροέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου Βέρας Νικολαΐδου και της βουλευτή Λίλας Καφαντάρη.

Στο υπόμνημα, που υπογράφουν 13 βουλευτές του Κόμματος και απευθύνεται στον υπουργό Δικαιοσύνης, στις Δικαστικές Αρχές και την Εισαγγελία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η «πρόσφατα συλληφθείσα στο Μόναχο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κατόπιν εντάλματος της Τουρκίας, κυρία Αϊφέρ Καγιά, είναι αναγνωρισμένη Πολιτική Πρόσφυγας από την Ελληνική Δημοκρατία και κάτοχος ταξιδιωτικών εγγράφων Laisser Passe, που ισχύουν σε όλη την ΕΕ». Σημειώνεται, επίσης, ότι έζησε στην Ελλάδα επί σειρά ετών, ασχολούμενη με τα προβλήματα των συμπατριωτών της πολιτικών προσφύγων στη χώρα και είναι πρώην γραμματέας του προέδρου του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, γεγονός που καθιστά επικίνδυνη τυχόν έκδοσή της στην Τουρκία, τόσο για τη ζωή και την υγεία της, όσο και για την ανθρώπινη αξιοπρέπειά της, δεδομένου του καθεστώτος παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επικρατεί στη συγκεκριμένη χώρα.

Κλείνοντας, οι υπογράφοντες το υπόμνημα βουλευτές του ΚΚΕ «διαμαρτύρονται έντονα για τη σύλληψη της Αϊφέρ Καγιά και ζητούν από τις γερμανικές αρχές να μην εκδοθεί στην Τουρκία και να αφεθεί άμεσα ελεύθερη».

Το υπόμνημα υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ: Βέρα Νικολαΐδου, Νίκος Γκατζής, Κώστας Καζάκος, Σοφία Καλαντίδου, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Δήμος Κουμπούρης, Λίλα Καφαντάρη, Γιώργος Μαυρίκος, Εύα Μελά, Ελπίδα Παντελάκη, Σταύρος Σκοπελίτης, Χαράλαμπος Χαραλάμπους.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Οξύνονται οι τόνοι μεταξύ Ισραήλ και «Χεζμπολάχ». Χτες, η ισραηλινή κυβέρνηση υποστήριξε ότι η σιιτική λιβανική οργάνωση έχει αποκτήσει, με ιρανική βοήθεια, χιλιάδες πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν ν' απειλήσουν όλο το Ισραήλ. Ο επικεφαλής της «Χεζμπολάχ», από την άλλη, Σέικ Νασράλαχ, επανέλαβε ότι θα υπάρξει εκδίκηση «σε βάρος των ισραηλινών δολοφόνων».

ΠΑΡΙΣΙ.-- Απεργία πείνας πραγματοποιούν, τις τελευταίες ημέρες, τρεις Ελληνες εργάτες στο ναυπηγείο της πόλης Σεν Ναζέρ, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, που από το 2006 ανήκει στη νορβηγική εταιρεία «Aker Yards». Το ναυπηγείο, που έχει καταγγελθεί και από τη γαλλική επιθεώρηση εργασίας για δεκάδες παραβάσεις, δουλεύει με τη μέθοδο των «πολλαπλών επιπέδων υπεργολαβίας». Οι τρεις Ελληνες, που ζητούν να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα μηνών με τη συμπαράσταση των κατοίκων και των συναδέλφων τους, εργάζονταν για τη γερμανική «Freeze» στον τομέα των βαφών.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Επιστολή με την οποία ζητά από τα Ηνωμένα Εθνη αποζημίωση για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της απέστειλε η ιρανική ηγεσία στην έδρα του Οργανισμού.

ΤΟΚΙΟ.-- Και αεροσκάφη τζετ θα παράγει σύντομα ο βιομηχανικός κολοσσός «Μιτσουμπίσι». Χτες, δέχτηκε την πρώτη παραγγελία απ' την ιαπωνική αεροπορική εταιρεία «All Nippon Airways» για την κατασκευή 15 τζετ ως το 2013 (ύψους 600 εκατ. δολαρίων).

ΓΕΝΕΥΗ.-- Γρίπη πτηνών σε μία αγριόπαπια που βρέθηκε νεκρή στη λίμνη Σέμπας της κεντρικής Ελβετίας διέγνωσαν χτες οι ελβετικές αρχές. Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της γρίπης απ' το Μάρτη του 2006.

ΜΟΡΟΝΙ.-- Η κυβέρνηση του αφρικανικού νησιωτικού κρατιδίου Κομόρες ζήτησε χτες από τη Γαλλία να παραδώσει τον Μοχάμεντ Μπακάρ, αρχηγό των αυτονομιστών στη νήσο Αντουζάν, την οποία ανακατέλαβε προχτές ο στρατός της χώρας σε συνεργασία με αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης. Ο Μπακάρ ζήτησε και πήρε άσυλο στη Γαλλία.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Διαδηλώσεις και αποκλεισμοί από τα μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Βιομηχανιών (FAA) αλλά και αντιδιαδηλώσεις από εργαζόμενους και αγρότες με επικεφαλής τον πρώην Πρόεδρο Νέστορ Κίρσνερ, χαρακτηρίζουν τη σημερινή αντιπαράθεση στην Αργεντινή. Αφορμή η αύξηση των δασμών στις εξαγωγές που επέβαλε στους αγροτοβιομήχανους η σημερινή κυβέρνηση.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αμερικανικό ομοσπονδιακό εφετείο ακύρωσε την καταδίκη σε θάνατο του Μουμία Αμπού-Τζαμάλ, πρώην δημοσιογράφου αγωνιστή της οργάνωση «Μαύροι Πάνθηρες», και σήμερα πολιτικού κρατούμενου αλλά επικύρωσε την καταδίκη του για το θάνατο ενός αστυνομικού το 1981.

Κάμερα και στις τουαλέτες

Η γερμανική αλυσίδα καταστημάτων «Lidl» με έδρα τη Βάδη Βιτεμβέργη σε ρόλο ....«Μεγάλου Αδελφού». Αρθρο του περιοδικού «Στερν», αποκαλύπτει «πολλές εκατοντάδες σελίδες» από καταγραφές των κινήσεων και της συμπεριφοράς των υπαλλήλων, που παρακολουθούνται από μισθωμένη για αυτή τη δουλειά εταιρεία, μέσα στα καταστήματα. Καταγράφονται και αξιολογούνται τα πάντα. Οι επισκέψεις των εργαζομένων στις τουαλέτες, οι ιδιωτικές τους συζητήσεις κατά τα διαλείμματα, ή στους διαδρόμους. Ολα για να έχουν στο χέρι και να εκβιάζουν τους εργαζόμενους. Οι δικαιολογίες της εταιρείας ότι οι κάμερες είναι για την «ασφάλεια»... μόνο γέλια προκαλούν. Ο πραγματικός λόγος είναι για να ελέγχουν οι καπιταλιστές ακόμα και τη σκέψη των ανθρώπων. Οι εργαζόμενοι της «Lidl» αντέδρασαν μετά από αυτή την άθλια κατάσταση, που δεν είναι παρά ένα μέρος από την εκμετάλλευση που υφίστανται από το κεφάλαιο.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επιδρομές ΗΠΑ στη μεθόριο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ξεπερνούν τους 40 οι νεκροί από τις συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει στην πακιστανική βορειοδυτική μεθοριακή επαρχία. Η βία φαίνεται να ακολουθεί την ένταση που αναπτύσσεται μεταξύ της σουνιτικής φυλής Οκαρζάι και της σιιτικής Κατσάι, ενώ σύμφωνα με αναφορές κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων χρησιμοποιήθηκαν βαρέα όπλα, με αποτέλεσμα μαζικές καταστροφές.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», έχουν αυξήσει κατά πολύ τις αεροπορικές επιδρομές τους εναντίον των ένοπλων ισλαμιστών στις περιοχές των φυλών του Πακιστάν, με αφορμή την «ανασφάλεια» του πολιτικού μέλλοντος του Προέδρου της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ. Επικαλούμενη αμερικανικές στρατιωτικές πηγές η εφημερίδα αναφέρει ότι «κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών, αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποίησαν τουλάχιστον τρεις επιδρομές εναντίον θέσεων της "Αλ Κάιντα" στη μεθόριο ανάμεσα στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν σκοτώνοντας 45 Αραβες, Αφγανούς και άλλους ξένους μαχητές κατ' εφαρμογή της άτυπης συμφωνίας της Ουάσιγκτον με τον Π. Μουσάραφ», που επιτρέπει στις ΗΠΑ «να πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον ξένων ενόπλων στο Πακιστάν, αλλά όχι και εναντίον των Πακιστανών Ταλιμπάν».

ΓΑΛΛΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σειρά οικονομικών και στρατιωτικών συμφωνιών

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η «νέα εποχή» στις σχέσεις των δύο χωρών που ευαγγελίζονται ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν συμπυκνώνεται τρόπον τινά στις συμφωνίες που κατέληξαν για κοινά στρατιωτικά προγράμματα, για μια εκστρατεία αναμόρφωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με πιθανή αύξηση της αντιπροσώπευσης και για παροχή εκπαιδευτικής βοήθειας στην Αφρική.

Παράλληλα, δηλώνουν ότι θα μελετήσουν την επέκταση της Ομάδας των Οκτώ-G8, κάλεσαν να υπάρξει διαφάνεια στις αγορές, ζήτησαν αλλαγές στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν τη δημιουργία ενός κοινού αερομεταφορέα που θα είναι διαθέσιμος για τις αποστολές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, η ευρωπαϊκή EADS - μητρική της Airbus - έκλεισε συμβόλαιο 16,7 δισ. ευρώ με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας για την κατασκευή αεροσκαφών ανεφοδιασμού.

Τέλος, οι δύο χώρες συμφώνησαν να έχουν διμερείς συναντήσεις κορυφής δύο φορές το χρόνο, ενώ αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία τους σε θέματα μετανάστευσης, άμυνας ενώ ο Γκόρντον Μπράουν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου δήλωσε ότι θα υπάρξει κοινή στάση και στους τομείς της κλιματικής αλλαγής, του Νταρφούρ, της Βιρμανίας και του Αφγανιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ