ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Κλιμάκωση συγκρούσεων με εμπλοκή και κατοχικών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Κλιμακώνονται οι μάχες μεταξύ ιρακινού στρατού και σιιτών ενόπλων μετά την επέκτασή τους σε αρκετές πόλεις και την εμπλοκή, πλέον, και των κατοχικών δυνάμεων. Με αεροπορικές επιδρομές στη Βασόρα, αλλά και στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης ανταποκρίθηκαν στο «αίτημα» υποστήριξης οι αμερικανικές δυνάμεις.

Οι πρώτες πηγές αναφέρουν τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς στο Σαντρ Σίτι (ένοπλοι για τους κατοχικούς, πολίτες για τους κατοίκους), ενώ ο συνολικός απολογισμός παραμένει απροσδιόριστος. Ιατρικές πηγές υποστηρίζουν ότι είχαν καταμετρήσει 130 νεκρούς και περισσότερους από 400 τραυματίες από την Τρίτη.

Στη Βαγδάτη επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας μέχρι την Κυριακή, ενώ μερική απαγόρευση επιβλήθηκε και σε άλλες πόλεις. Συγκρούσεις αναφέρθηκαν και σε Νασιρίγια, Μαχμουντίγια, Κουτ, ενώ νέο μπαράζ όλμων έπληξε την «Πράσινη Ζώνη» και το γραφείο του σουνίτη αντιπροέδρου, σκοτώνοντας ένα φρουρό. Το κοινοβούλιο προχώρησε στη σύσταση «διαμεσολαβητικής επιτροπής», παρά τη διαφωνία της μεγαλύτερης σιιτικής παράταξης που υποστηρίζεται από το ισχυρότατο «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ». Για «διάλογο» έκανε έκκληση και ο Μουκτάντα Σαντρ, του οποίου ο «στρατός του Μεχντί» φέρεται να είναι ο κύριος κορμός των ενόπλων, αποφεύγοντας, όμως, να ζητήσει ρητά κατάπαυση του πυρός.

Ο πρωθυπουργός Μάλικι, που παραμένει στη Βασόρα, παρέτεινε μέχρι τις 8 Απρίλη το τελεσίγραφο προς τους ενόπλους να παραδώσουν τον οπλισμό και ν' αποκηρύξουν τη βία, λαμβάνοντας σε αντάλλαγμα εγγυήσεις αμνηστίας και χρηματικά ποσά. Ο Πρόεδρος Μπους επανέλαβε την υποστήριξή του στην ιρακινή κυβέρνηση μιλώντας για «σκληρή δοκιμασία» και για «καθοριστική στιγμή στη διαδρομή του Ιράκ προς την ελευθερία».

Από την πλευρά τους, πάντως, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, η Διεθνής Οργάνωση Μετανάστευσης και η UNICEF προειδοποίησαν ότι οι μάχες έχουν επιδεινώσει τραγικά την κατάσταση, αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες χωρίς πόσιμο νερό, τρόφιμα, φάρμακα και χωρίς δυνατότητα πρόσβασης σε ιατρικό προσωπικό, ενώ παρατηρούνται νέες μετακινήσεις πληθυσμών.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Διαφορετικές» τάσεις για την ένταξη της Σερβίας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Βέλγιο και Ολλανδία αντιτίθενται στη «γρήγορη» ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ επιμένοντας πως το Βελιγράδι θα πρέπει πρώτα να «συνεργαστεί πλήρως» με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και να συλλάβει τους πρώην ηγέτες των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς. Στον αντίποδα παραμένουν Σουηδία και Γαλλία, που εξακολουθούν να επιδιώκουν τη γρήγορη ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ ως «αντίτιμο» για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου. Οι τάσεις αυτές καταγράφηκαν χτες στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Μπρντο Πρι Κράνγιου της Σλοβενίας. Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ σήμερα θα προσπαθήσουν να βάλουν στο ίδιο τραπέζι τον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι, και τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς, αν και είναι αμφίβολο ότι θα τα καταφέρουν...

Το ίδιο 24ωρο, η Νορβηγία αναγνώρισε το «ανεξάρτητο» Κοσσυφοπέδιο. Η Ελβετίδα υπουργός Εξωτερικών, που πραγματοποίησε επίσκεψη στην Πρίστινα, ανήγγειλε ότι θα ανοίξει εκεί σύντομα πρεσβεία της χώρας της και ότι η Βέρνη θα χορηγήσει στο Κοσσυφοπέδιο «οικονομική βοήθεια» 50 εκατ. δολαρίων.

Τέλος, ο Τζ. Ου. Μπους δίνοντας συνέντευξη σε κροατικό κανάλι ισχυρίστηκε πως το Κοσσυφοπέδιο θα είναι «το τελευταίο κεφάλαιο μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και το τέλος μίας πολύ δύσκολης περιόδου»...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Χάρη στους έξι Γάλλους μέλη της οργάνωσης «Κιβωτός Ζωής» δίνει εντός 48ωρου ο Τσαντιανός πρόεδρος Ιντρίς Ντεμπί. Οι έξι καταδικάστηκαν το Δεκέμβρη σε οκταετή κάθειρξη για τις απαγωγές 103 παιδιών.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Δοκιμές πυραύλων μικρού βεληνεκούς πραγματοποίησε χτες πρωί η ΛΔ Κορέας, προειδοποιώντας ότι μπορεί να αναβάλει την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποπυρηνικοποίησης, αν οι ΗΠΑ καθυστερήσουν κι άλλο την επίλυση διένεξης για τα πυρηνικά. Οι ΗΠΑ ανταπάντησαν εκφράζοντας «ανησυχία», χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «μη εποικοδομητική»...

ΧΑΡΑΡΕ.-- Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας τέθηκαν οι δυνάμεις στρατού και αστυνομίας στη Ζιμπάμπουε, ενώ τεθωρακισμένα του στρατού και υδροφόρες της πυροσβεστικής «παρήλασαν» χτες στους δρόμους της πρωτεύουσας, Χαράρε, παραμονή των σημερινών γενικών εκλογών. Αφορμή; Εντονες φήμες για επανάληψη στη Ζιμπάμπουε των αιματηρών μετεκλογικών επεισοδίων που συντάραξαν έως και πριν ένα μήνα την Κένυα...

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Δύο μυστικοί πράκτορες των πακιστανικών αρχών, με αποστολή των υπόπτων για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα, πυροβολήθηκαν χτες στο Καράτσι, ενώ οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ που επισκέφτηκαν τη χώρα δήλωσαν την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στο Πακιστάν και τον Πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ.

ΡΩΜΗ.-- Νέα πρόταση κατέθεσε η «Air France - KLM» στα ιταλικά σωματεία σχετικά με την εξαγορά της «Alitalia», όπου προβλέπονται 2.100 απολύσεις και κατάργηση 37 επιβατικών πτήσεων, προκαλώντας την αντίδραση των ιταλικών εργαζομένων στην «Alitalia».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
«Παιχνίδια» με την κοινή γνώμη

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Σε έναν ακόμη ελιγμό για να παραπλανήσει την εγχώρια και διεθνή κοινή γνώμη προχωρά η κυβέρνηση του προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε με την πρότασή της για «υπό όρους αποφυλάκιση» ανταρτών των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση της Γαλλοκολομβιανής Ινγκριντ Μπετανκούρ.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία πρόταση που έχει ξανατεθεί στο τραπέζι και έχει απορριφθεί, καθώς η κατά την κυβέρνηση υπό όρους απελευθέρωση, ουσιαστικά είναι δήλωση μετανοίας, καθώς η πρόταση θέτει ως βασική προϋπόθεση για την απελευθέρωση «να μην επιστρέψουν στη ζούγκλα της Κολομβίας», με άλλα λόγια να μην επιστρέψουν πίσω στις FARC.

Η εξέλιξη έρχεται την ώρα που πληθαίνουν οι αναφορές σχετικά με την πολύ κακή κατάσταση της υγείας της Μπετανκούρ και κυρίως τις πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση Ουρίμπε για την επίτευξη μίας πιθανής συμφωνίας ανθρωπιστικής ανταλλαγής. Από την πλευρά τους οι FARC που έχουν δηλώσει ότι παραμένουν δεσμευμένοι στην προσπάθεια προώθησης της συμφωνίας ανθρωπιστικής ανταλλαγής που το επανέλαβαν και την Πέμπτη με ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι προϋπόθεση για τις συνομιλίες είναι η αποστρατιωτικοποίηση για 45 ημέρες, της Φλόριδα και της Πραδέρα, ώστε να γίνει η ανταλλαγή.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
«Μοχλός» της αντίδρασης η βάση της Μάντα

ΚΙΤΟ.--

Η πρόταση που κατατέθηκε στη Συντακτική Συνέλευση του Εκουαδόρ για να συμπεριληφθεί στο νέο Σύνταγμα άρθρο που θα απαγορεύει την παρουσία όλων των ξένων βάσεων στη χώρα γίνεται από κύκλους της αντιπολίτευσης αντικείμενο για την υποκίνηση αποσχιστικών κινήσεων.

Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης που εκπροσωπούνται στη Συντακτική Συνέλευση, οι Σοσιαλδημοκράτες και η «Πατριωτική Κοινωνία», μετά την κατάθεση του άρθρου επισκέφτηκαν την επαρχία Μάντα, στα δυτικά του Εκουαδόρ, όπου βρίσκεται και η αμερικανική βάση, και ζήτησαν από τον δήμαρχο Χόρχε Σαμπράνο να αγνοήσει την κυβέρνηση και να προχωρήσει σε τοπικό δημοψήφισμα για την παραμονή των Αμερικανών και την ανανέωση της συμφωνίας χρήσης της βάσης - λήγει το 2009 - την οποία έχει απορρίψει κατηγορηματικά η κυβέρνηση του Προέδρου Ραφαέλ Κορέα.

Οι κινήσεις της αντιπολίτευσης αποκτούν ειδική σημασία καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της κυβέρνησης για την ανάμειξη των αμερικανικών δυνάμεων στη Μάντα, στη στρατιωτική εισβολή και το βομβαρδισμό εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, την 1η του Μάρτη, εντός της εδαφικής επικράτειας του Εκουαδόρ, με στόχο τις Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), που είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του Ραούλ Ρέγιες και 19 ανταρτών, 4 Μεξικανών φοιτητών και ενός πολίτη του Εκουαδόρ.

ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Διχασμένη σύνοδος λόγω αμερικανικών «πιέσεων»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Μέσα σε κλίμα διχασμού και αντιπαράθεσης συνέρχεται, σήμερα, στη συριακή πρωτεύουσα άλλη μια Σύνοδος Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου. Τελευταία στιγμή ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε υψηλόβαθμο επίπεδο η Ιορδανία και το Ιράκ. Οι δύο χώρες αποστέλλουν χαμηλόβαθμους διπλωμάτες, ούτε καν τους υπουργούς Εξωτερικών, ως είθισται στην περίπτωση που δεν παραβρίσκονται οι αρχηγοί κρατών, ακολουθώντας το παράδειγμα της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας που, στις αρχές της βδομάδας, είχαν προχωρήσει σε ανάλογες ανακοινώσεις. Στη Δαμασκό, τελικά, δε θα μεταβεί ούτε ο Πρόεδρος της Υεμένης, ο οποίος, όμως, θα αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρο.

Οι απουσίες δεν είναι τυχαίες. Είναι χώρες «καλοί σύμμαχοι» της Ουάσιγκτον και εκτιμάται ότι ο Λευκός Οίκος άσκησε έντονες πιέσεις προκειμένου να «σταλεί ένα μήνυμα στη Συρία για το ρόλο της στην εμπλοκή της διαδικασίας εκλογής Προέδρου στο Λίβανο», ο οποίος θα είναι και η πρώτη χώρα στην ιστορία του Αραβικού Συνδέσμου που δε θα εκπροσωπηθεί καθόλου σε σύνοδο. Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν ματαίως να διχάσουν τον αραβικό κόσμο. Αναλυτές, πάντως, εκτιμούσαν ότι οι «ηχηρές» αυτές απουσίες βαθαίνουν το ρήγμα στους κόλπους του αραβικού κόσμου, αποδυναμώνοντας, ουσιαστικά, την όποια πρωτοβουλία του.

ΚΟΥΒΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Υπογραφή συμφωνιών σε πολλούς τομείς

ΑΒΑΝΑ.--

Με την υπογραφή της συμφωνίας του τελικού πρωτοκόλλου έληξε την Πέμπτη στην Αβάνα η 7η Διακυβερνητική Επιτροπή ανάμεσα στην Κούβα και τη Λευκορωσία. Η συγκεκριμένη συμφωνία προβλέπει τη συνεργασία των δύο χωρών σε διάφορους τομείς όπως στην πληροφορική, την επικοινωνία, τις συγκοινωνίες, τις κατασκευές, τις βιομηχανίες σιδήρου και χάλυβα και τη βιοτεχνολογία.

Οι εκπρόσωποι των δύο χωρών εξέφρασαν την πεποίθηση για παραπέρα δημιουργία προϋποθέσεων για την ενίσχυση και ενδυνάμωση των σχέσεων - τόσο των πολιτικών όσο και των οικονομικών - ανάμεσα στην Κούβα και τη Λευκορωσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ