ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θριαμβολογία για το «δειλό» βέτο

Η υιοθέτηση της θέσης της ελληνικής κυβέρνησης, «μη λύση - μη πρόσκληση», για την ΠΓΔΜ από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ δημιούργησε, όπως ήταν αναμενόμενο, κλίμα ευφορίας και θριαμβολογίας στο κυβερνών κόμμα.

Η θριαμβολογία έγινε ασυγκράτητη μετά τη δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων της συνόδου, που, όπως έσπευσε να πανηγυρίσει η Ντ. Μπακογιάννη, στέλνει καθαρό μήνυμα ότι η ΠΓΔΜ πρέπει να συμφωνήσει σε αμοιβαία αποδεκτή ονομασία «για να προσκληθεί στη συμμαχία».

Τα κυβερνητικά στελέχη απέδιδαν τα «απροσδόκητα καλά» αποτελέσματα στον «καλό συντονισμό»(!) της κυβερνητικής μηχανής και στη «σθεναρή» στάση που κράτησε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής.

Παράλληλα, ολοφάνερη ήταν η αγωνία των κυβερνητικών στελεχών να μη φανεί ότι «η Ελλάδα απομονώθηκε από τους συμμάχους» εξαιτίας του βέτο, «διαρρέοντας» για το σκοπό αυτό τι είπαν οι άλλοι ηγέτες κατά τη διάρκεια της συνόδου.

Για τη συνέχεια, η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα μπορέσει, έχοντας «στο χέρι» την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, να πιέσει την ηγεσία της γειτονικής χώρας ώστε να υποχρεωθεί σε μια συμβιβαστική ονομασία κοινής αποδοχής.

Πέτυχε τους στόχους...

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης εξέφρασε πρώτη η Ντ. Μπακογιάννη, καυχώμενη ότι «η Ελλάδα πέτυχε τους διπλωματικούς στόχους της» στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Εχοντας στα χέρια της το κείμενο των συμπερασμάτων η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν πως πρόσκληση για ένταξη της ΠΓΔΜ θα δοθεί όταν επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας της γείτονος, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν χρονικά όρια και χρονοδιαγράμματα για τη λύση του ζητήματος της ονομασίας, παρά μόνο η έκφραση ευχής για όσο το δυνατόν πιο σύντομη κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις υπό τον Νίμιτς, τονίζοντας ότι αυτή είναι η μόνη διαδικασία για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας.

Παράλληλα, φρόντισε να στείλει μήνυμα στο λαό της ΠΓΔΜ λέγοντας ότι «επιθυμούμε να δούμε τα Σκόπια να μπαίνουν στο ΝΑΤΟ, προϋπόθεση όμως είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας και η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας». Εξηγώντας γιατί η χώρα μας απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ για ένταξη της ΠΓΔΜ με την προσωρινή της ονομασία, η Ντ. Μπακογιάννη είπε ότι δεν ήταν μια πρόταση η οποία θα έλυνε το πρόβλημα, απλώς θα το κουκούλωνε. Σε ερώτηση εάν η χώρα μας ακολουθήσει την ίδια τακτική και το Σεπτέμβρη στην ΕΕ, απάντησε ότι η αποφασιστικότητα που έδειξε η κυβέρνηση έφερε αποτελέσματα και θα συνεχίσει με την ίδια επιμονή.

Συμπεράσματα και «φιλίες»

Στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου του ΝΑΤΟ, αφού αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας, καθώς και η συμβολή της στην επάνδρωση των ΝΑΤΟικών αποστολών, αναφέρεται ότι, παρά το γεγονός ότι πολλοί, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, εργάστηκαν σκληρά για την επίλυση του προβλήματος, αυτό - προς λύπη της Συμμαχίας - δε συνέβη.

Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι η Ατλαντική Συμμαχία δηλώνει πως ενθαρρύνει τη χωρίς καθυστέρηση επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια, ώστε να βρεθεί το ταχύτερο δυνατό αμοιβαίως αποδεκτή λύση, η οποία ευθύς αμέσως θα ανοίξει την πόρτα του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ.

Παράλληλα, γνωστοποιήθηκαν οι τοποθετήσεις των ηγετών του ΝΑΤΟ για το ζήτημα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ο Τζ. Μπους, για παράδειγμα, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη μη ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά δε θέλησε να επιρρίψει ευθύνες σε κανέναν ούτε «να μιλήσει άσχημα για φίλους». Εξέφρασε όμως την πίστη του στην πλήρη σταθερότητα των Βαλκανίων.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Ν. Σαρκοζί, ανέφερε ότι η Ελλάδα νομιμοποιείται να θέτει τις απαιτήσεις της στο ΝΑΤΟ, η Γαλλία είναι στο πλευρό της και κατέληξε διατυπώνοντας την ευχή να λυθεί σύντομα το πρόβλημα της οριστικής ονομασίας της ΠΓΔΜ. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Ζοζέ Σόκρατες.

Κατανόηση στις ελληνικές θέσεις επέδειξαν επίσης οι πρωθυπουργοί του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Βουλγαρίας, της Ισλανδίας, της Ουγγαρίας, του Καναδά, κ.ά., ενώ με τη θέση των ΗΠΑ τάχθηκαν οι αρχηγοί των κρατών της Βαλτικής.

Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, ο Α. Γκιουλ δήλωσε και αυτός ότι αντιλαμβάνεται τις ελληνικές θέσεις, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι θα μπορούσε να υπάρξει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ, αφού η πρόσκληση δε σημαίνει αυτόματη ένταξη.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Επιχείρηση εξαργύρωσης της «επιτυχίας»

Να εξαργυρώσει την «εθνική επιτυχία» στο Βουκουρέστι επιχείρησε με απροσχημάτιστο τρόπο ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος τόλμησε να εκστομίσει τη λέξη βέτο μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ!

Σε «διάγγελμα» που φρόντισε να εκφωνήσει σε ζωντανή σύνδεση κατά τη διάρκεια των βραδινών τηλεοπτικών δελτίων, ο πρωθυπουργός προσέδωσε σχεδόν ηρωική διάσταση στη «δύσκολη και επιτυχημένη μάχη» που έδωσε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, δηλώνοντας περήφανος για τα αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, προσπάθησε να αξιοποιήσει την επιτυχία στο Βουκουρέστι για να ενισχύσει την αντιδραστική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και να δημιουργήσει κλίμα ανοχής από τις λαϊκές μάζες. Χαρακτήρισε «εξέλιξη υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων» την απόφαση για την αναβολή ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας με περισσή περηφάνια ότι «με βέτο της Ελλάδας, η FYROM δεν μπαίνει στο ΝΑΤΟ». Σημειώνεται ότι ο Κ. Καραμανλής ποτέ μέχρι χτες δεν είχε χρησιμοποιήσει τη λέξη βέτο... «Είχα πει, σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι μη λύση του προβλήματος με το όνομα θα σήμαινε και μη πρόσκλησή τους στη συμμαχία. Αυτό και έπραξα», διευκρίνισε. Ερμηνεύοντας την απόφαση της συνόδου είπε ότι «τα Σκόπια θα μπορέσουν να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ, μόνον εφ' όσον προηγουμένως λυθεί η διαφορά με το όνομα», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «εξέλιξη σημαντική στη μακρόχρονη πορεία του θέματος».

Εμφάνισε την κυβέρνηση να ασκεί εξωτερική πολιτική «με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα», ενώ έσπευσε να υποστηρίξει ότι «δεν απομονωθήκαμε, όπως ίσως κάποιοι φοβόντουσαν. Αντιθέτως, βρήκαμε συμπαραστάτες και άλλους ηγέτες της συμμαχίας».

Σε ό,τι αφορά την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας διαπίστωσε ότι «είμαστε στη μέση ενός δύσκολου δρόμου» και απευθυνόμενος «στους γείτονές μας» τόνισε ότι «στόχος της Ελλάδας δεν είναι να τους ταπεινώσει, αλλά να τους ενισχύσει, ως νέα χώρα που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της». Παράλληλα, κάλεσε την ηγεσία της ΠΓΔΜ «να συνεχίσουμε, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, τη συζήτηση για εξεύρεση λύσης, για το συμφέρον όλων στην περιοχή».

Καταλήγοντας δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα προς το εσωτερικό ζητώντας «ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων» και ανοχή από το λαό. «Ξέρω ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας και ο καθένας από εσάς στην καθημερινή του ζωή είναι πολλές», είπε μεγαλόψυχα, ζητώντας «πολλή δουλειά και συστηματική προσπάθεια» για να λύσουμε μικρά και μεγάλα προβλήματα...

Απογοήτευση και οργή στην ΠΓΔΜ

Πλήρως απογοητευμένη από τα αποτελέσματα της συνόδου του ΝΑΤΟ δήλωσε η ηγεσία της ΠΓΔΜ, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στο βέτο της ελληνικής κυβέρνησης και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στον ΟΗΕ καθώς, όπως κατήγγειλαν, παραβιάστηκε η Ενδιάμεση Συμφωνία.

«Το μοναδικό εμπόδιο που σταμάτησε τη Μακεδονία από το να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι τα απωθημένα του νότιου γείτονά μας, της Ελλάδας, που έφτασε την παράλογη θέση της σε τέτοιο σημείο ώστε να κάνει κατάχρηση του δικαιώματός της για βέτο, ως μέλος της Συμμαχίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, μετά τη συνάντηση που είχε χτες το απόγευμα, στο Βουκουρέστι, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζ. Μπους. Ο ίδιος εκτίμησε ότι στο Βουκουρέστι «ξετυλίχτηκε» το χειρότερο δυνατό σενάριο για τη χώρα του.

Σε ερώτηση αν η χώρα του αναμένει ανάλογα «προβλήματα» στην πορεία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Τσερβένκοφσκι δήλωσε ότι ορισμένες πτυχές της στρατηγικής που ακολουθεί η χώρα θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν υπό το πρίσμα της νέας πραγματικότητας, χωρίς ωστόσο να αλλάξουν οι στόχοι - κλειδιά. Ο κ. Τσερβένκοφσκι, μαζί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, συναντήθηκαν με τον Τζ. Μπους, παρουσία της Κ. Ράις, του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ και της μονίμου αντιπροσώπου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Βικτόριας Νούλαντ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Α. Μιλόσοσκι, είχε προϊδεάσει για προσφυγή στον ΟΗΕ. Αναφερόμενος στο μέλλον των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, ο Μιλόσοσκι δήλωσε πως «δυστυχώς, η Ενδιάμεση Συμφωνία παραβιάστηκε, γι' αυτό και η κυβέρνηση (των Σκοπίων) θα πρέπει να επανεξετάσει αυτό το ζήτημα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ εξήρε τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και ιδιαίτερα του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως «αυτό είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο στις στρατηγικές σχέσεις μεταξύ της Μακεδονίας και των ΗΠΑ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ