Παρασκευή 4 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Επιχείρηση εξαργύρωσης της «επιτυχίας»

Να εξαργυρώσει την «εθνική επιτυχία» στο Βουκουρέστι επιχείρησε με απροσχημάτιστο τρόπο ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος τόλμησε να εκστομίσει τη λέξη βέτο μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ!

Σε «διάγγελμα» που φρόντισε να εκφωνήσει σε ζωντανή σύνδεση κατά τη διάρκεια των βραδινών τηλεοπτικών δελτίων, ο πρωθυπουργός προσέδωσε σχεδόν ηρωική διάσταση στη «δύσκολη και επιτυχημένη μάχη» που έδωσε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, δηλώνοντας περήφανος για τα αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, προσπάθησε να αξιοποιήσει την επιτυχία στο Βουκουρέστι για να ενισχύσει την αντιδραστική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και να δημιουργήσει κλίμα ανοχής από τις λαϊκές μάζες. Χαρακτήρισε «εξέλιξη υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων» την απόφαση για την αναβολή ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας με περισσή περηφάνια ότι «με βέτο της Ελλάδας, η FYROM δεν μπαίνει στο ΝΑΤΟ». Σημειώνεται ότι ο Κ. Καραμανλής ποτέ μέχρι χτες δεν είχε χρησιμοποιήσει τη λέξη βέτο... «Είχα πει, σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι μη λύση του προβλήματος με το όνομα θα σήμαινε και μη πρόσκλησή τους στη συμμαχία. Αυτό και έπραξα», διευκρίνισε. Ερμηνεύοντας την απόφαση της συνόδου είπε ότι «τα Σκόπια θα μπορέσουν να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ, μόνον εφ' όσον προηγουμένως λυθεί η διαφορά με το όνομα», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «εξέλιξη σημαντική στη μακρόχρονη πορεία του θέματος».

Εμφάνισε την κυβέρνηση να ασκεί εξωτερική πολιτική «με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα», ενώ έσπευσε να υποστηρίξει ότι «δεν απομονωθήκαμε, όπως ίσως κάποιοι φοβόντουσαν. Αντιθέτως, βρήκαμε συμπαραστάτες και άλλους ηγέτες της συμμαχίας».

Σε ό,τι αφορά την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας διαπίστωσε ότι «είμαστε στη μέση ενός δύσκολου δρόμου» και απευθυνόμενος «στους γείτονές μας» τόνισε ότι «στόχος της Ελλάδας δεν είναι να τους ταπεινώσει, αλλά να τους ενισχύσει, ως νέα χώρα που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της». Παράλληλα, κάλεσε την ηγεσία της ΠΓΔΜ «να συνεχίσουμε, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, τη συζήτηση για εξεύρεση λύσης, για το συμφέρον όλων στην περιοχή».

Καταλήγοντας δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα προς το εσωτερικό ζητώντας «ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων» και ανοχή από το λαό. «Ξέρω ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας και ο καθένας από εσάς στην καθημερινή του ζωή είναι πολλές», είπε μεγαλόψυχα, ζητώντας «πολλή δουλειά και συστηματική προσπάθεια» για να λύσουμε μικρά και μεγάλα προβλήματα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ