Παρασκευή 4 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απογοήτευση και οργή στην ΠΓΔΜ

Πλήρως απογοητευμένη από τα αποτελέσματα της συνόδου του ΝΑΤΟ δήλωσε η ηγεσία της ΠΓΔΜ, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στο βέτο της ελληνικής κυβέρνησης και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στον ΟΗΕ καθώς, όπως κατήγγειλαν, παραβιάστηκε η Ενδιάμεση Συμφωνία.

«Το μοναδικό εμπόδιο που σταμάτησε τη Μακεδονία από το να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι τα απωθημένα του νότιου γείτονά μας, της Ελλάδας, που έφτασε την παράλογη θέση της σε τέτοιο σημείο ώστε να κάνει κατάχρηση του δικαιώματός της για βέτο, ως μέλος της Συμμαχίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, μετά τη συνάντηση που είχε χτες το απόγευμα, στο Βουκουρέστι, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζ. Μπους. Ο ίδιος εκτίμησε ότι στο Βουκουρέστι «ξετυλίχτηκε» το χειρότερο δυνατό σενάριο για τη χώρα του.

Σε ερώτηση αν η χώρα του αναμένει ανάλογα «προβλήματα» στην πορεία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Τσερβένκοφσκι δήλωσε ότι ορισμένες πτυχές της στρατηγικής που ακολουθεί η χώρα θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν υπό το πρίσμα της νέας πραγματικότητας, χωρίς ωστόσο να αλλάξουν οι στόχοι - κλειδιά. Ο κ. Τσερβένκοφσκι, μαζί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, συναντήθηκαν με τον Τζ. Μπους, παρουσία της Κ. Ράις, του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ και της μονίμου αντιπροσώπου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Βικτόριας Νούλαντ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Α. Μιλόσοσκι, είχε προϊδεάσει για προσφυγή στον ΟΗΕ. Αναφερόμενος στο μέλλον των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, ο Μιλόσοσκι δήλωσε πως «δυστυχώς, η Ενδιάμεση Συμφωνία παραβιάστηκε, γι' αυτό και η κυβέρνηση (των Σκοπίων) θα πρέπει να επανεξετάσει αυτό το ζήτημα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ εξήρε τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και ιδιαίτερα του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως «αυτό είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο στις στρατηγικές σχέσεις μεταξύ της Μακεδονίας και των ΗΠΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ