Παρασκευή 4 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα ... σπουδαία του χρόνου

Τον Απρίλη του 2009 στο Στρασβούργο και στο Κελ η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ

Τα «σπουδαία» για το ΝΑΤΟ παραπέμπονται στην επόμενη «εορταστική» 60ή Σύνοδο Κορυφής.

Η Σύνοδος Κορυφής του Βουκουρεστίου προσκαλεί επισήμως στους κόλπους της Συμμαχίας την Αλβανία και την Κροατία. Γάλλοι και Γερμανοί κατάφεραν να αφήσουν «μέχρι νεωτέρας» εκτός ΝΑΤΟ Ουκρανία και Γεωργία. «Σήμερα, η χώρα μου υπογράφει την πλέον σημαντική συνθήκη στην ιστορία της. Είμαστε περήφανοι» ήταν η δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού Μπαμίρ Τόπι.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ έδωσαν από το Βουκουρέστι υπόσχεση μελλοντικής ένταξης σε Ουκρανία και Γεωργία, αρνούμενοι προς το παρόν να κινήσουν επίσημες διαδικασίες. «Το ΝΑΤΟ χαιρετίζει τις ευρω-ατλαντικές φιλοδοξίες της Ουκρανίας και της Γεωργίας και οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν ότι αυτές οι δύο χώρες θα γίνουν μία μέρα μέλη της Συμμαχίας» δήλωσε ο Σέφερ. Το ΝΑΤΟ θα επιδιώξει να έχει με το Κίεβο και την Τιφλίδα έναν εντατικό διάλογο για να παρακολουθήσει την εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων και η κατάσταση θα επανεξεταστεί το Δεκέμβρη από τους υπουργούς Εξωτερικών της Συμμαχίας.

Από την πλευρά της Ρωσίας τονίστηκε εκ νέου ότι θα αποτελούσε «τεράστιο στρατηγικό λάθος με τις σοβαρότερες συνέπειες για την πανευρωπαϊκή ασφάλεια» η εισδοχή Ουκρανίας και Γεωργίας στη Συμμαχία. Στη σχετική δήλωση προέβη ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρούσκο στο περιθώριο της ΝΑΤΟικής Συνόδου Κορυφής.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας παρακάθισε χτες στο Βουκουρέστι στο δείπνο των ηγετών και σήμερα θα εκφωνήσει ομιλία κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον διπλωματικό του σύμβουλο αναμένεται στην ομιλία του να αναφερθεί σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα - «αγκάθια» στις σχέσεις με την Ατλαντική Συμμαχία και ειδικότερα στην «αντιπυραυλική ασπίδα», στη συνθήκη ελέγχου των συμβατικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στο Κόσσοβο και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

Η επόμενη Σύνοδος

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε χτες από το Βουκουρέστι ότι η Γαλλία μπορεί να επιστρέψει στο στρατιωτικό σκέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2009, αν επιτευχθεί πρόοδος για την Ευρώπη της Αμυνας. Η Γαλλία αποσύρθηκε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1966 με απόφαση του Σαρλ Ντε Γκολ. «Ας αφήσουμε να προωθηθεί η Ευρώπη της Αμυνας και θα συνεχίσουμε να οδεύουμε προς το ΝΑΤΟ. Το ξαναλέω, και τα δύο ταυτοχρόνως, όχι το ένα ή το άλλο, ας αναμένουμε τη Σύνοδο Κορυφής» του 2009, πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε παράλληλα διευκρινίσει νωρίτερα από το Βουκουρέστι ότι το γαλλικό τάγμα που θα σταλεί ως ενίσχυση στο Αφγανιστάν θα αναπτυχθεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας και θα απαρτίζεται από 700 στρατιώτες.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν ότι η προσεχής Σύνοδος Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλη του 2009 στο Στρασβούργο και στο Κελ, στα γαλλογερμανικά σύνορα. «Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θέλουν κατ' αυτόν τον τρόπο, 60 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, να δώσουν έμφαση στη γαλλο-γερμανική φιλία και στη σημασία της Ατλαντικής Συμμαχίας για την ειρήνη στην Ευρώπη», υπογραμμίζει εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ