Παρασκευή 4 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Χρειάζεται να πολλαπλασιαστούν οι δομές προστασίας του παιδιού

Επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Παπάφειο Ιδρυμα Θεσσαλονίκης

Στο Παπάφειο Ιδρυμα Θεσσαλονίκης, αλλά και στο «Φιλοξενείο» που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του, περιόδευσε χτες το απόγευμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συνεχίζοντας την προσπάθεια που ξεκίνησε το Κόμμα, προκειμένου να ενημερωθεί και να δράσει, να παρέμβει και αγωνιστικά για το θέμα της προστασίας, της φροντίδας και των δικαιωμάτων του παιδιού, κυρίως του εγκαταλειμμένου, του κακοποιημένου παιδιού, των παιδιών των μεταναστών και προσφύγων, και όλων όσα ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης.

Στη διάρκεια της επίσκεψής της η Αλ. Παπαρήγα ενημερώθηκε από τον διευθυντή του Ιδρύματος, Απόστολο Κατσούκη, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τόσο για τις δράσεις που αναπτύσσει, όσο και για τα προβλήματα, κυρίως έλλειψης προσωπικού, που αυτό αντιμετωπίζει. Στη συνέχεια μίλησε με τα παιδιά που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του αλλά και με το προσωπικό που εργάζεται στο «Παπάφειο» και στο «Φιλοξενείο» κάτω από αντίξοες συνθήκες, ακόμη και απλήρωτο για 7 μήνες, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης από το υπουργείο Υγείας.

Το «Παπάφειο», ΝΠΔΔ, σήμερα φιλοξενεί και περιθάλπει περίπου 70 παιδιά, ηλικίας από 5,5 χρόνων και πάνω, τα οποία φοιτούν σε διάφορα σχολεία της πόλης, σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Φιλοξενεί παιδιά ορφανά, από ασθενείς οικονομικά οικογένειες, κακοποιημένα, κλπ. Το ημερήσιο χαρτζιλίκι για τα μικρά παιδιά ανέρχεται στα 2 ευρώ και για τους μεγάλους στα 3 ευρώ. Απότοκο κι αυτό της υποχρηματοδότησης από το κράτος.

Εχει 30 άτομα προσωπικό, αν και οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις είναι 54. Αντιμετωπίζει ελλείψεις κυρίως σε ειδικευμένο προσωπικό, όπως, π.χ., παιδοψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, αλλά και σε βοηθητικό προσωπικό.

Χρηματοδοτείται από το υπουργείο Υγείας με 400.000 ευρώ και εξασφαλίζει περίπου άλλα 200.000 ευρώ από δωρεές και εισφορές, από την ενοικίαση των κληροδοτημάτων του.

Στις εγκαταστάσεις του «Παπάφειου» φιλοξενείται και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Φιλοξενία» που δημιουργήθηκε από το Ιδρυμα, το Σύλλογο Γονέων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και το Ιδρυμα «Αγιος Παντελεήμων». Αρχικός σκοπός της «Φιλοξενίας» ήταν η ολιγόωρη φιλοξενία παιδιών με ειδικές ανάγκες, με σκοπό τη διευκόλυνση των γονέων προκειμένου να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις τους. Στη συνέχεια του ανατέθηκε πρόγραμμα φιλοξενίας των «παιδιών των φαναριών». Συνολικά φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις του 2.480 «παιδιά του δρόμου». Σήμερα φιλοξενεί 22 παιδιά, αριθμός που αλλάζει κάθε μέρα. Οι 9 εργαζόμενοι που απασχολούνται, είναι απλήρωτοι εδώ και 7 μήνες. Σημαντικό υποστηρικτικό έργο προσφέρουν και οι Ερυθροσταυρίτες εθελοντές.

Ανύπαρκτη η πολιτική προστασίας

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: «Είναι η δεύτερη μέρα της προσπάθειας που έχουμε ξεκινήσει να συγκεντρώσουμε επί τόπου γνώμες, απόψεις και στοιχεία για το πώς προστατεύεται το παιδί, το ορφανό, το κακοποιημένο, το εγκαταλειμμένο, το παιδί που ζει σε προβληματική οικογένεια.

Οι δυο μέρες, θα σας το πω καθαρά, μας έχουν σοκάρει. Δεν περιμέναμε ότι δεν υπάρχουν δομές, δεν υπάρχει κεντρική πολιτική, ότι υπάρχουν άνθρωποι 7 μήνες απλήρωτοι σε αυτή τη δύσκολη δουλειά, γιατί δεν υπάρχει χρηματοδότηση».

Και πρόσθεσε: «Αυτό που χτυπάμε σαν καμπανάκι είναι η ανάθεση της κύριας πρωτοβουλίας σε αυτό τον τομέα σε ιδιωτικούς φορείς, ή σε κυρίες και κυρίους φιλανθρώπους. Είμαστε ριζικά αντίθετοι. Πρέπει να ενισχυθούν οι δομές που υπάρχουν, να πολλαπλασιαστούν, να στελεχωθούν με κατάλληλο προσωπικό διότι ζούμε και μια περίοδο όπου αυξάνονται τα προβλήματα των κακοποιημένων παιδιών, των εγκαταλειμμένων παιδιών, των παιδιών που υποφέρουν εξαιτίας της αυξανόμενης φτώχειας. Και δίνουμε ιδιαίτερη επίσης προσοχή στα παιδιά των μεταναστών και των πολιτικών προσφύγων». Τέλος, ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ της λειτουργίας όλων αυτών των δομών κάτω από έναν ενιαίο κρατικό φορέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ