ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ ΑΕ
Εγκρίθηκε η «συνεργασία» με τη «Χαλυβουργική»

Ενα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της πολυδιάσπασης του παραγωγικού δυναμικού, αλλά και της εταιρικής δομής της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς, έγινε χτες με την έγκριση του μνημονίου συνεργασίας ΔΕΗ - «Χαλυβουργικής ΑΕ» από 7 μέλη του ΔΣ της επιχείρησης, το οποίο συνεδρίασε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ώστε να αποφύγει τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Το πρώτο «δώρο» κυβέρνησης - διοίκησης ΔΕΗ προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες, αφορά στην:

  • κατασκευή και εκμετάλλευση δύο μονάδων φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 880 MW στις εγκαταστάσεις της «Χαλυβουργικής»
  • μετατροπή δύο υφιστάμενων μικρών μονάδων για καύση φυσικού αερίου, ενόψει καλοκαιριού

Οι μονάδες θα ανήκουν σε ξεχωριστή εταιρία, όπου η ΔΕΗ θα έχει το 49% και η «Χαλυβουργική» το 51%. Συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ απέκλεισαν από το πρωί χτες τις δύο κεντρικές εισόδους του ξενοδοχείου στο Σύνταγμα, ωστόσο πέντε μέλη του ΔΣ μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλος βρίσκονταν ήδη μέσα και ακόμη δύο «τρύπωσαν» μέσα από την πίσω πόρτα! Ακολούθησε συμβολική κατάληψη του γραφείου του προέδρου της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη ΔΕΗ συμμετείχαν στην κινητοποίηση κάνοντας ξεκάθαρο, όπως δήλωσε και το στέλεχος του ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Η. Σταμέλος, ότι παλεύουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, για ενιαίο φορέα ενέργειας ο οποίος θα λειτουργεί υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, σε αντιδιαστολή με την οπτική του «υγιούς ανταγωνισμού», που προβάλλεται έντονα από τις άλλες παρατάξεις στη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.

«Παραπληροφόρηση» χαρακτηρίστηκε από τα 7 μέλη του ΔΣ της ΔΕΗ η καταγγελία για παραχώρηση δραστηριοτήτων της σε ιδιώτες, ενώ απορούν για τις αντιδράσεις των εργαζομένων! Για παράνομη συνεδρίαση και αγνόηση των αντιδράσεων των κατοίκων του Θριασίου κάνει λόγο η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, η οποία επικρίνει τον Τ. Αθανασόπουλο, αλλά δεν αναφέρεται στην κυβέρνηση.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμπαίζει προκλητικά τους καπνοπαραγωγούς

Απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ, ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε πως το εισόδημα των αγροτών ...βελτιώνεται!

Μόνον ως μια (ακόμη) προσπάθεια κοροϊδίας των καπνοπαραγωγών μπορεί να εκληφθεί η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας στην Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη, σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού 864/2004 που περιορίζει - όπως επισήμανε ο βουλευτής του Κόμματος - το εισόδημα των καπνοπαραγωγών. Προκαλώντας την κοινή νοημοσύνη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντός ισχυρίστηκε πως «τα τελευταία χρόνια το εισόδημα των καπνοπαραγωγών στηρίχτηκε και βελτιώθηκε», επειδή - σύμφωνα με τον ίδιο - «αυξήθηκαν οι τιμές των καπνών στη χώρα μας, γιατί μειώθηκε το κόστος παραγωγής»! Επίσης υποστήριξε πως «δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις ενισχύσεις των καπνοπαραγωγών, αλλά απεναντίας αν δοθούν μέσω του 2ου πυλώνα, τότε θα είναι αυξημένες κατά 25%».

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, ο Νίκος Μωραΐτης ζήτησε «να μην εφαρμοστεί ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ο κανονισμός αυτός, είπε, «φέρνει το ξεκλήρισμα στους καπνοπαραγωγούς. Εμείς ζητάμε να συνδεθούν οι επιδοτήσεις με τις ελάχιστες εγγυημένες τιμές του προϊόντος. Ζητάμε να υπάρξει καπνοκαλλιέργεια στη χώρα μας». Περιγράφοντας την κατάσταση των καπνοπαραγωγών, επισήμανε πως «όχι μόνο μειώθηκαν οι τιμές, αλλά αφανίστηκε η καπνοκαλλιέργεια. Δεν υπάρχει καπνοκαλλιέργεια στη χώρα μας και είναι μειωμένη κατά 75%. Και δυστυχώς σε κάποιες περιοχές, όπως είναι η Αιτωλοακαρνανία, έχουμε αφανισμό της καλλιέργειας».

Αναφορικά, δε, με τις περίφημες επιδοτήσεις, επισήμανε ότι το προβλεπόμενο ποσοστό «δε θα πάει μόνο στους καπνοπαραγωγούς. Θα πάει στους επιχειρηματίες, όπως έγιναν χρόνια τώρα αναπτυξιακοί νόμοι για την ύπαιθρο». Συνολικά, επισήμανε ότι ο αφανισμός των καπνοπαραγωγών γίνεται «στα πλαίσια μιας δήθεν αντικαπνιστικής εκστρατείας, που είναι αντικαπνική, η οποία περιορίζει την παραγωγή καπνού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στη χώρα μας. Και πίσω από όλα αυτά βρίσκονται οι πολυεθνικές των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ελλειμματική πάνω από 70%. Δίνει περίπου ένα τρισεκατομμύριο για την εισαγωγή καπνών και ειδικότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΕΒΕ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Ο αγώνας για το Ασφαλιστικό συνεχίζεται!

Τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων τους, εκδήλωσαν έμπρακτα χτες το πρωί οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι της Καλλιθέας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» των ΕΒΕ Καλλιθέας συμμετέχοντας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΤΕΒΕ της περιοχής.

Με το πανό τους να καλεί σε αγώνα κόντρα στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος, οι συγκεντρωμένοι από τις 7.30 το πρωί μοίραζαν ανακοινώσεις στους ΕΒΕ που προσέρχονταν στο Ταμείο και τους κάλεσαν να συμπορευτούν στον αγώνα που συνεχίζεται. Στο στόχαστρό τους βρέθηκε και η διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), που πρόσφατα αύξησε υπέρογκα τις ασφαλιστικές εισφορές. Ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν ιδιαίτερη αξία αυτή τη στιγμή που η διοίκηση του ΟΑΕΕ δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε νέα ρευστοποίηση των αποθεματικών του Ταμείου, καθώς έλλειμμα τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ θέτει σε κίνδυνο την καταβολή των συντάξεων των επόμενων μηνών. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείονται ακόμη και αποφάσεις για μείωση συντάξεων, όπως εξάλλου επιτρέπει το διαβόητο ΠΔ 258 περί της ενοποίησης των ΤΑΕ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ, του οποίου ορισμένες μόνο διατάξεις δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη.

Στη βάση αυτή, η «Αγωνιστική Συσπείρωση» των ΕΒΕ Καλλιθέας απαιτεί - μεταξύ άλλων - κρατική χρηματοδότηση κατά τα 2/3 των εσόδων του ΟΑΕΕ, ενώ ασκεί σκληρή κριτική στη στάση των «συμβιβασμένων και υποταγμένων» συνδικαλιστικών ηγεσιών σε ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΟΕΒΕΑ, καθώς και στην πλειοψηφία του ΔΣ των ΕΒΕ Καλλιθέας για πλήρη ευθυγράμμιση με την αντιασφαλιστική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των ΕΒΕ για το Ασφαλιστικό.

Σκάνδαλο σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει, για το μνημόνιο συνεργασίας της ΔΕΗ με τη «Χαλυβουργική»:

«Αποτελεί σκάνδαλο η απόφαση του ΔΣ της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ που εγκρίνει την κατασκευή εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής στο Θριάσιο Πεδίο από τη "Χαλυβουργική". Είναι απόφαση υπέρ των συμφερόντων των συγκεκριμένων μεγάλων επιχειρηματιών και σε βάρος συνολικά των λαϊκών συμφερόντων και του βεβαρημένου περιβαλλοντικά Θριασίου.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της απελευθέρωσης του τομέα της ενέργειας που καθορίζουν οι αποφάσεις της ΕΕ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες. Μεγάλες ευθύνες έχει και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα άλλα κόμματα του "ευρωμονόδρομου", που έχουν στηρίξει την πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και απελευθέρωσης του τομέα ενέργειας. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, για να έχουν φτηνή, ασφαλή ενέργεια, με προστατευμένο το περιβάλλον, πρέπει να απορρίψουν την πολιτική της ΕΕ που παραδίδει τον τομέα της ενέργειας στην εκμετάλλευση του κεφαλαίου. Με την πάλη τους να διεκδικήσουν ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο φορέα ενέργειας, που θα λειτουργεί στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας».

ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΕΚΟΦΙΝ
Στην ατζέντα η «αναταραχή» στις αγορές...

Με κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα ρυθμίσεις τα επιτελεία της ΕΕ επιχειρούν να ελέγξουν την «αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές» και τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται για τη «σταθερότητα» του συστήματος. Το θέμα μπαίνει προς συζήτηση στη σημερινή και αυριανή σύνοδο του συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (Eurogroup και Ecofin). Στην έκθεση που θα παρουσιαστεί στους υπουργούς σημειώνεται πως η «αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές συνεχίζεται με αυξημένο ρυθμό σε παγκόσμιο επίπεδο» αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους «οι περισσότερες τράπεζες στην ΕΕ έχουν αντεπεξέλθει ικανοποιητικά». Οι υπουργοί Οικονομίας θα συζητήσουν και για την «πρόοδο» πάνω στα μέτρα, που ήδη έχουν αποφασίσει, για την προστασία των μεγαλομετόχων και τη λεγόμενη εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος («διαφάνεια για επενδυτές», «βελτίωση μεθόδων αποτίμησης σύνθετων τραπεζικών προϊόντων», τεχνικές διαχείρισης κινδύνων).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ