ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 2008
Σελ. /32
Τόσο δύσκολη μια απλή παραδοχή

Του Τάσου Αναστασίου από τα ΝΕΑ
Του Τάσου Αναστασίου από τα ΝΕΑ
Ο πλούτος τόσος ώστε να ζήσει χίλιες φορές καλύτερα όλη η ανθρωπότητα. Η ποσότητα των βασικών τροφίμων στα πιο ψηλά επίπεδα από ποτέ. Και την ίδια ώρα οι τιμές στα πιο ψηλά επίπεδα από το 1845!

Τα ίδια πάνω κάτω νούμερα - αριθμούς διαθέτουν όλοι οι αναλυτές, από τις ίδιες πάνω κάτω πηγές. Ε, ανάλογα τι θέλει να κρύψει, ή σε ποιο συμπέρασμα θέλει να καταλήξει, με αυτόν το συνδυασμό τα παρουσιάζει ο καθένας.

Θεμιτό; Θεμιτότατο, αν συμφωνήσουμε ότι ο καθένας μιλάει για λογαριασμό μιας τάξης. Οτι δε διεκδικεί το «ανεξάρτητο», «ουδέτερο» κι άλλα τέτοια που στοχεύουν να καλύψουν την ταξική τοποθέτηση...

Ετσι, όταν βλέπεις έναν «αριστερό» να σου λέει πως το πρόβλημα είναι η ανισοκατανομή του πλούτου και ο υπερβολικός πλουτισμός ορισμένων, δηλαδή ένα ηθικής τάξης πρόβλημα, ε, ξέρεις - πρέπει να ξέρεις - πως αυτός δε μιλάει από τη σκοπιά της εργατικής τάξης.

Γιατί, πολύ απλά θα έβλεπε πως το πρόβλημα είναι η ίδια η καπιταλιστική πραγματικότητα, η ατομική ιδιοποίηση, δηλαδή, του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου και όχι ένα από τα ηθικής τάξης αποτελέσματά της. Οταν μιλάς για δίκαιη αναδιανομή, ήδη θεωρείς αυτονόητη τη διατήρηση του καπιταλισμού και ζητάς απλά η ταξική διαφορά να έχει ανθρώπινο πρόσωπο, ό,τι ακριβώς δηλώνει και το σύνθημα «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη».

Τι δε θέλει να δει - ή σκόπιμα αποκρύπτει - ο αναλυτής μας; Το στοιχείο για τις τιμές. Σε μια φυσιολογικά αναπτυσσόμενη κοινωνία - οικονομία, με την πρόοδο της τεχνικής να επιτρέπει και μεγαλύτερη και οικονομικότερη παραγωγή, οι τιμές δε θα έπρεπε να αυξάνονται. Σε μια κανονική κοινωνία - οικονομία, εκεί, δηλαδή, όπου η κοινωνική παραγωγή ξεκινά και επιστρέφει στις ανάγκες των ανθρώπων, δε θα έπρεπε να υπάρχουν καθόλου τιμές! Οι τιμές στα προϊόντα δηλώνουν ήδη εμπόριο. Αυτό, δηλαδή, που πρέπει να καταργηθεί. Ε, σ' αυτό ακριβώς το συμπέρασμα δε θέλει να φτάσει ο αναλυτής μας και γι' αυτό χρησιμοποιεί από τα νούμερα αυτά μόνο που του επιτρέπουν να κρατάει το συμπέρασμα στο αίτημα για δικαιότερη αναδιανομή.

Σ' αυτό το πεδίο, της αναδιανομής, ακόμα και ο τελευταίος λογιστής μιας καπιταλιστικής επιχείρησης μπορεί να αποδείξει εύκολα πως οι καπιταλιστές όχι μόνο δεν είναι άδικοι, αλλά και ότι προσφέρουν από το έχει τους στο κοινωνικό σύνολο. Μετέχουν, δηλαδή, και μάλιστα με δική τους πρωτοβουλία, στη δίκαια αναδιανομή. Δες την Βαρδινογιάνναινα και τις άλλες κυρίες που προσφέρουν φιλανθρωπικό έργο και θα καταλάβεις.

Το πρόβλημα αρχίζει όταν πας απέναντι: Στο δημόσιο νοσοκομείο που δεν κάνει ακτινοθεραπεία στα παιδιά, γιατί το χρήμα το έχει πάρει ήδη η κυρία που προσφέρει φιλανθρωπία.

Οσο οι καπιταλιστές αναγκαστικά - δεν μπορούν να υπάρχουν αλλιώς - θα κυνηγούν το κέρδος, άρα θα παίζουν με τις τιμές των προϊόντων (συμπιέζοντας όσο τους παίρνει την τιμή του προϊόντος εργατική δύναμη, αυξάνοντας όσο τους επιτρέπει ο ανταγωνισμός τις τιμές των άλλων προϊόντων) τόσο περισσότερο η μόνη ανάγκη που προβάλλει από τη σκοπιά της εργατικής τάξης είναι η κατάργηση της συνθήκης που οδηγεί στο κέρδος, δηλαδή του ίδιου του καπιταλισμού.

Ασχετο: Πλήθος τα σχόλια στον χτεσινό Τύπο για τη λεκτική επίθεση που έγινε στην Λούκα Κατσέλη του ΠΑΣΟΚ όταν πήγε να μιλήσει στο Πάντειο. Παραδόξως (;) λέξη (ούτε στην ΑΥΓΗ!) δε γράφεται για το γεγονός ότι την ίδια ώρα ο Τσίπρας ήταν στην ΑΣΟΟΕ. Σα να μην πήγε καν. Κι όμως και ήταν εκεί. Και μίλησε. Ρωτάνε, μάλιστα, κάποιοι που ήταν μπροστά: Για τη σιωπή φταίει αυτό καθαυτό το γιαούρτι που έπεσε (η μάρκα του δηλαδή); ΄Η ότι κάτι τέτοιο δημιουργεί πρόσθετο πρόβλημα στα ήδη προβληματικά δημοσκοπικά ευρήματα; Τι να σας πούμε; Μόνο η διαφημιστική του εταιρεία μπορεί να απαντήσει σ' αυτό.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΟ «ΟΧΙ»: «Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ηγήθηκε του ευρωπαϊκού "Οχι"» (η εκτίμηση στο ΒΗΜΑ).

ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ: «Η μόνη επιτυχία των ΗΠΑ ήταν η υποστήριξη στο σχέδιο για την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη» (η εκτίμηση στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ... «Η πλειοψηφία των συμμάχων δεν είχε αντίρρηση να ενταχθεί τώρα η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, να κλείσει το "μέτωπο των Δυτικών Βαλκανίων" ώστε να "προστατευθεί" καλύτερα το "ανεξάρτητο Κόσοβο". Ομως η πλειοψηφία των συμμάχων εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα κατανοώντας τους λόγους οι οποίοι εξαναγκάζουν την Αθήνα να προχωρήσει στο ΒΕΤΟ» (η Κύρα Αδάμ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ: «Η λύση προς το παρόν δε βρέθηκε. Δεν έχουμε λοιπόν κανένα λόγο να πανηγυρίζουμε ως θρίαμβο το γεγονός ότι υποχρεωθήκαμε να ξοδέψουμε το διπλωματικό μας όπλο χωρίς να επιτευχθεί ο στόχος για τον οποίο το προορίζαμε. Θέλαμε λύση. Πανηγυρίζουμε τη μη λύση;» (ο Π. Τσίμας στα ΝΕΑ).

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα "πανηγυρίσει" όταν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας, ξεκαθάρισε ο Αλέκος Αλαβάνος» (στην ΑΥΓΗ).

ΦΙΡΦΙΡΙΚΟΙ; «Ακουγα χθες διάφορους φιρφιρίκους να ισχυρίζονται ότι το Βουκουρέστι δεν ήταν ελληνική επιτυχία, διότι δεν έλυσε το πρόβλημα. Ε, λοιπόν, τους πληροφορώ ότι ήταν τεράστια επιτυχία» (ο Γ. Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ).

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΚΗΡΥΞΟΥΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ: «Κάμψη του ΣΥΝ και μικρή άνοδο του ΠΑΣΟΚ καταγράφουν δημοσκοπήσεις που "τρέχουν" αυτήν την περίοδο» (στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΕΙΘΗΝΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ σε όλες τις ΝΑΤΟικές αποφάσεις

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διπλό μήνυμα Καραμανλή μετά το βέτο

ΤΑ ΝΕΑ: Επίθεση φιλίας στα Σκόπια μετά το βέτο

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πώς έχασε ο Μπους

Η ΑΥΓΗ: Σύνοδος αποτυχίας του Μπους

ΕΘΝΟΣ: ΒΕΡΤΙΓΚΟ στα Σκόπια μετά το βέτο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διπλό μήνυμα μετά το βέτο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τρία φράγματα για τα Σκόπια

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Με την Ελλάδα οι Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης

Η ΧΩΡΑ: Η Ελλάδα μπορεί να λέει ΟΧΙ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ πολεμικό υλικό από τις ΗΠΑ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αξιος της πατρίδας και του λαού

Ο ΛΟΓΟΣ: ΝΕΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ για διάλογο στα Σκόπια

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αλλαγή τοπίου σε ΔΕΗ - ΟΤΕ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
«Πάμε να φύγουμε μαμά»

«"Δεν μπορούμε να ακτινοβολήσουμε το παιδί, πρέπει να πάτε αλλού". Η κυρία Κατερίνα Γκίκα δεν θα ξεχάσει ποτέ τη σκηνή έξω από το τμήμα ακτινοθεραπείας δημόσιου νοσοκομείου, όπου το μηχάνημα δεν ήταν κατάλληλο για τις ακτινοβολίες του παιδιού της. Η κόρη της - που δεν ζει πια - ήταν τότε 15 χρόνων με μεταστάσεις στον εγκέφαλο. "Κοίταξε τη γιατρό με ένα βλέμμα απογοήτευσης και μου είπε: "Πάμε να φύγουμε μαμά"...» (το σπάραγμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Πιο πολλή τροφή, πιο ψηλές τιμές

«Οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων όπως καταγράφονται στον κατάλογο που συντάσσει το περιοδικό "Economist" έφτασαν στο πιο υψηλό επίπεδο από το 1845. Οι αυξήσεις αυτές δεν οφείλονται στο γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα λιγότερα τρόφιμα (το 2007 παρήχθησαν παγκοσμίως περισσότερα δημητριακά από ποτέ)» (το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).

Σκάνδαλο είναι το ίδιο το σύστημα

«Σήμερα, για πρώτη φορά, η ανθρωπότητα έχει 1.000 φορές μεγαλύτερο πλούτο απ' ό,τι χρειάζεται για να ζήσει όλη η ανθρωπότητα καλά, αλλά η άνιση κατανομή του εισοδήματος και ο σκανδαλώδης πλουτισμός ορισμένων επιβάλλει τη διατήρηση της φτώχειας για το μισό της ανθρωπότητας» (ο Ιγν. Ραμονέ / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Επεσαν πάνω στα γκλομπ

«Οι εξοπλισμένοι με γκλομπ, ασπίδες, κράνη και αντιασφυξιογόνους μάσκες χτύπησαν αλύπητα ανθρώπους του μεροκάματου (...) μάλιστα ο ένας υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να σταματήσει η εκτεταμένη αιμορραγία στο κεφάλι» (το ρεπορτάζ στην ΑΥΡΙΑΝΗ).

Αλλο χρειάζεται...

«Στην εποχή του Ιντερνέτ οι πάντες παρακολουθούν τους πάντες. Γιατί όχι και τους μπάτσους; Αλλωστε, όπως έχουν πει, τη στιγμή που βάζει τις χειροπέδες σε έναν ύποπτο, ο αστυνομικός είναι ο ισχυρότερος άνθρωπος του κράτους» (η ερώτηση από τον Ρ. Βρανά στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ