ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Υπό διωγμό οι νέοι αγρότες

Παρέμβαση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου

Τα αδιέξοδα που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ στην πλειοψηφία των νέων αγροτών έθεσε σε παρέμβασή της στην αγροτική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου στη διάρκεια συζήτησης έκθεσης πρωτοβουλίας για «το μέλλον των νέων αγροτών, στο πλαίσιο της σημερινής μεταρρύθμισης της ΚΑΠ».

Ο εισηγητής της σχετικής έκθεσης επισήμανε στην επιτροπή ότι το 50% των κοινοτικών εκμεταλλεύσεων διοικούνται από γεωργούς ηλικίας άνω των 55 ετών, ενώ το 25% των εκμεταλλεύσεων διοικείται από γεωργούς ηλικίας άνω των 65, ότι οι πλέον κρίσιμες καταστάσεις παρατηρούνται ιδιαίτερα στις νότιες χώρες της Ενωσης, ενώ οι Κοινοτικοί γεωργοί ηλικίας κάτω των 35 ετών αποτελούν το 7,6% μόλις των ιδιοκτητών και στις χώρες της Μεσογείου παρατηρείται το χαμηλότερο επίπεδο παρουσίας νέων, ιδιαίτερα στην Πορτογαλία με 3,7% και στην Ιταλία με 5,2%. Στη συνέχεια προτείνει να συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες υπέρ των επιχειρήσεων νέων και των νέων επιχειρηματιών. Ως πιο συγκεκριμένα μέτρα, ανέφερε την ενιαία πριμοδότηση, μέγιστου αποδεκτού ύψους 25.000 ευρώ, την επιδότηση επιτοκίου για τα δάνεια που συνήφθησαν με σκοπό την κάλυψη των δαπανών, οι οποίες προκύπτουν από την εγκατάσταση, και την ενίσχυση της πρόωρης συνταξιοδότησης με οικονομικά κίνητρα, δηλαδή μέτρα για τον επιχειρηματία - αγρότη.

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου, παίρνοντας το λόγο, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Τους νέους από τη γεωργία τους διώχνει η ΚΑΠ, γιατί θέλει μόνο αγρότες επιχειρηματίες. Οι νέοι που μένουν στη γεωργία είναι κυρίως αυτοί που κληρονομούν μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Τα παιδιά των μικρομεσαίων αγροτών δεν μπορούν να επιβιώσουν, διώχνονται με αυτή την αντιαγροτική πολιτική από τον τόπο τους. Εξάλλου, οι ποσοστώσεις, που ισχύουν για το σύνολο των προϊόντων και ήδη έχουν μοιραστεί στους υπάρχοντες αγρότες, δεν αφήνουν παρά κάτι ψίχουλα για τους νέους. Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ: Συγκέντρωση γης - παραγωγής - εμπορίας σε λίγους και συρρίκνωση των μικρομεσαίων αγροτών. Για ποιους νέους, λοιπόν, συζητάτε σήμερα; Μόνο για τους νέους επιχειρηματίες. Αυτοί θέλετε να έχουν ζωή, αυτούς ενισχύετε.

Γιατί το κύριο δεν είναι να ενισχυθεί η αρχική εγκατάσταση του νέου αγρότη, αλλά να του εξασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές εισόδημα για να μπορεί να ζήσει στον τόπο που γεννήθηκε. Τέτοιες δυνατότητες δε δίνει ούτε η ΚΑΠ, ούτε οι αποφάσεις της ΕΕ που έχει πάρει στα πλαίσια του ΠΟΕ.

Ουσιαστικά, προωθείται μια αντιαγροτική πολιτική που θέλει όχι γεωργική ανάπτυξη, αλλά γεωργική συρρίκνωση, που θα μείνουν λίγοι, οι πιο μεγάλοι σύγχρονοι μεγαλοτσιφλικάδες και βέβαια θα δυναμώσουν οι μεγαλοεισαγωγείς που θα φέρνουν φτηνότερα προϊόντα και τρόφιμα από τρίτες χώρες. Αυτές είναι πολιτικές που δυναμώνουν το κεφάλαιο, εντείνουν τη διατροφική εξάρτηση, καταδικάζουν σε φτώχεια και ανεργία εκατομμύρια μικρομεσαίους αγρότες. Γι' αυτό είναι απάνθρωπη και καταδικαστέα».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Ζητούν μεγαλύτερη ενίσχυση από την κυβέρνηση

Την ανησυχία των επιχειρηματιών του τουρισμού ότι στο μέλλον δε θα μπορούν να έχουν τα ανάλογα κέρδη που κατέγραψαν την τελευταία τριετία, μετά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, εξέφρασε χτες, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Σ. Ανδρεάδης σε συνέντευξη Τύπου, μιλώντας για «αβέβαιη χρονιά». Παρουσιάζοντας στατιστικά στοιχεία για την τάση μείωσης των πληροτήτων, των αφίξεων και των εσόδων, οι επιχειρηματίες του τουρισμού εμφάνισαν ως δικαιολογημένη την απαίτησή τους για την εφαρμογή μιας συνολικής δέσμης μέτρων από την κυβέρνηση, τα οποία θα ξεκινούν από τη νομιμοποίηση ξενοδοχειακών καταλυμάτων που έχουν προχωρήσει σε επεκτάσεις των εγκαταστάσεών τους, έως και την «προώθηση - ενίσχυση της επιχειρηματικότητας», καθώς και την «άρση των μονοπωλίων»» (ΚΤΕΛ, επίγεια εξυπηρέτηση αεροδρομίων), όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Με απλά λόγια, οι επιχειρηματίες του τουρισμού επαναλαμβάνουν τις αξιώσεις τους για φορολογικές διευκολύνσεις, μεγαλύτερες κρατικές επιδοτήσεις, μείωση των προϋποθέσεων άσκησης των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, επικαλούμενοι τη διεθνή οικονομική ύφεση, το πλήγμα που υφίστανται οι προορισμοί όπου χρησιμοποιείται το «ακριβό» ευρώ έναντι του «φτηνού» δολαρίου και μια σειρά άλλους παράγοντες. Σε αντίθεση με τη δική τους προσπάθεια αναπλήρωσης των οικονομικών απωλειών - που σαν πρωταγωνιστές έχει το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο και όχι ένα μεγάλο πλήθος μικρότερων επιχειρήσεων που πλήττονται πολύμορφα από την ασκούμενη πολιτική - πρόσφατα οι ξενοδόχοι κάλεσαν ακόμη και τους εργαζόμενους να συμβάλουν σε αυτοσυγκράτηση όσον αφορά τις αυξήσεις των μισθών τους!

Σε κάθε περίπτωση, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού θα συνεχίσουν να έχουν σημαντικά κέρδη - ακόμη και αν είναι μικρότερα από όσα επιθυμούν - καθώς έχουν σύμμαχό τους την κυβερνητική πολιτική, όπως εξάλλου επισημάνθηκε, με θετικές αναφορές για τις τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες σχετικά με την αναβάθμιση των αεροδρομίων και το σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού, για το οποίο όμως εκφράστηκε το παράπονο ότι δεν τους έχει γνωστοποιηθεί ακόμη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ
Ανησυχία για την τύχη του εργοστασίου

Το ΚΚΕ θα πιέσει με κάθε τρόπο για την άμεση λειτουργία του εργοστασίου, υπογράμμισε η βουλευτής του Κόμματος Σ. Καλαντίδου σε συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους στην ΕΛΒΙΖ

Την ανησυχία τους για το μέλλον του συνεταιριστικού εργοστασίου της ΕΛΒΙΖ (Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών) εξέφρασαν οι εργαζόμενοι και τα μέλη του σωματείου στην βουλευτή του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου, που επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος τους επισκέφθηκε για να εκφράσει την υποστήριξη του Κόμματος στην προσπάθεια για την επαναλειτουργία όλων των τμημάτων της επιχείρησης. Τέσσερις μήνες μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τα περισσότερα τμήματα του εργοστασίου, όχι μόνο οι εργασίες αποκατάστασης, αλλά ούτε οι μελέτες έχουν ξεκινήσει. Σημειώνεται ότι οι εργασίες αποκατάστασης μπορεί να καλυφθούν στο μεγαλύτερο μέρος από τα χρήματα της ασφάλειας, αλλά θα πρέπει και η Πολιτεία να φροντίσει για την εξεύρεση του υπόλοιπου ποσού. Αν συνεχίσει η αργοπορία για την επαναλειτουργία της, υπάρχουν φόβοι ότι θα χαθούν πελάτες. Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση, μια προσωρινή λύση θα είναι η ενοικίαση ενός κλειστού εργοστασίου που ανήκει σε ιδιώτη προκειμένου να «βγαίνει» η παραγωγή μέχρι να περατωθούν οι εργασίες στην ΕΛΒΙΖ.

«Με την αργοπορία που παρατηρείται απαξιώνεται το εργοστάσιο», δήλωσαν οι συνδικαλιστές, παρατηρώντας ότι μόνο λόγια ακούνε για συνέχιση της λειτουργίας, αλλά δε βλέπουν τίποτα το συγκεκριμένο. Αναφέρθηκαν επίσης στα σενάρια που θέλουν το εργοστάσιο της ΕΛΒΙΖ στα Ιωάννινα να πωλείται στη «Δωδώνη».

Μιλώντας σε συγκέντρωση των εργαζομένων, η Σοφία Καλαντίδου αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχουν τα συνεταιριστικά εργοστάσια για την οικονομία της τοπικής κοινωνίας, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά και τον παρεμβατικό τους ρόλο προκειμένου να μην κυριαρχήσουν στην αγορά οι ιδιώτες που θα καθορίζουν τις τιμές όπως αυτοί θέλουν. «Η περιοχή μας δεν αντέχει άλλα κουφάρια εργοστασίων», σημείωσε, κάνοντας λόγο για το κλείσιμο της ΚΥΔΕΠ και των Λιπασμάτων. «Είμαστε επιφυλακτικοί για το κατά πόσο θα τηρηθούν όσα υπόσχονται οι αρμόδιοι υπουργοί για την επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΕΛΒΙΖ, καθώς είναι γνωστή η πολιτική απαξίωσης των συνεταιριστικών επιχειρήσεων που ακολουθεί η ΑΤΕ. Αυτή την πολιτική που χαράζει η ΕΕ και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ενωμένοι. Από την πλευρά του το ΚΚΕ θα πιέσει με κάθε τρόπο για να λειτουργήσει το γρηγορότερο το εργοστάσιο, καθώς μετά από τέσσερις μήνες από την πυρκαγιά δεν υπάρχει ένας σχεδιασμός για τον τρόπο αποκατάστασης των ζημιών», υπογράμμισε η βουλευτής του ΚΚΕ.

ΕΦΕΤ
Πρόστιμα 45.000 ευρώ σε 10 επιχειρήσεις

Πρόστιμα συνολικού ύψους 45.500 ευρώ επέβαλε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε δέκα επιχειρήσεις τροφίμων για παραβίαση της νομοθεσίας σχετικά με την καταλληλότητα και την ασφάλεια των τροφίμων που διακινούσαν.

Πρόκειται για τις εξής επιχειρήσεις (στην παρένθεση το ύψος προστίμου και η αιτία):

  • «Μπασδέκης Ιωάννης», τυροκομείο στην Αιτωλοακαρνανία (3.500 ευρώ για κατοχή σκόνης γάλακτος και φυτικών λιπαρών χωρίς τη σχετική άδεια).
  • «Αμμουδιά», οβελιστήριο στην Παραλία Λούρου στην Αιτωλοακαρνανία (4.000 ευρώ για κατοχή μη ασφαλών τροφίμων).
  • «Ροδίνη - Νικόδημος ΑΕ», εστιατόριο ξενοδοχείου στο Ρίο (4.000 ευρώ για κατοχή τροφίμων ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση).
  • «Sakis Nuts Χαράλαμπος Διον. Μυλωνάς», επιχείρηση επεξεργασίας, διαλογής και τυποποίησης ξηρών καρπών στον Πύργο Ηλείας (2.000 ευρώ για κατοχή μη κανονικού δείγματος προϊόντος).
  • «Αφοί Βερόπουλοι ΑΕΒΕ», σούπερ μάρκετ στον Πύργο Ηλείας (5.000 ευρώ επειδή συντηρούσε τρόφιμα σε θερμοκρασίες διαφορετικές από αυτές που προβλέπει ο νόμος).
  • «Μπουχάγιερ Αιμιλία Ρόζα», εστιατόριο στην Πάτρα (5.000 ευρώ για κατοχή μη ασφαλών τροφίμων και για ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής).
  • «Κ. Κλώνη - Π. Δημητρόπουλος - Ε. Κωστόπουλος ΟΕ», επιχείρηση παραγωγής γλυκών κουταλιού με έδρα το Αίγιο (2.000 ευρώ γιατί κατά την εξέταση δείγματος βρέθηκε να περιέχει συντηρητικό βενζοϊκό οξύ σε ποσότητα μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη).
  • «Αφοί Κωστόπουλοι ΟΕ», τυροκομείο με έδρα το Χαβάρι Αμαλιάδας Ηλείας (10.000 ευρώ, γιατί διένειμε και πωλούσε μη ασφαλή τρόφιμα).
  • «Μποέμισσα», ψητοπωλείο με έδρα την Αμφιλοχία (3.000 ευρώ για ακατάλληλα τρόφιμα και χαμηλό επίπεδο υγιεινής).
  • «Ν. Τσατσούλης & Υιοί ΟΕ», τυροκομείο στην Παναγίτσα Αρκαδίας (7.000 ευρώ γιατί κατείχε σκόνη γάλακτος χωρίς την απαραίτητη άδεια για την παρασκευή εδέσματος αναπληρώματος τυριού).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ