Σάββατο 5 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Υπό διωγμό οι νέοι αγρότες

Παρέμβαση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου

Τα αδιέξοδα που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ στην πλειοψηφία των νέων αγροτών έθεσε σε παρέμβασή της στην αγροτική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου στη διάρκεια συζήτησης έκθεσης πρωτοβουλίας για «το μέλλον των νέων αγροτών, στο πλαίσιο της σημερινής μεταρρύθμισης της ΚΑΠ».

Ο εισηγητής της σχετικής έκθεσης επισήμανε στην επιτροπή ότι το 50% των κοινοτικών εκμεταλλεύσεων διοικούνται από γεωργούς ηλικίας άνω των 55 ετών, ενώ το 25% των εκμεταλλεύσεων διοικείται από γεωργούς ηλικίας άνω των 65, ότι οι πλέον κρίσιμες καταστάσεις παρατηρούνται ιδιαίτερα στις νότιες χώρες της Ενωσης, ενώ οι Κοινοτικοί γεωργοί ηλικίας κάτω των 35 ετών αποτελούν το 7,6% μόλις των ιδιοκτητών και στις χώρες της Μεσογείου παρατηρείται το χαμηλότερο επίπεδο παρουσίας νέων, ιδιαίτερα στην Πορτογαλία με 3,7% και στην Ιταλία με 5,2%. Στη συνέχεια προτείνει να συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες υπέρ των επιχειρήσεων νέων και των νέων επιχειρηματιών. Ως πιο συγκεκριμένα μέτρα, ανέφερε την ενιαία πριμοδότηση, μέγιστου αποδεκτού ύψους 25.000 ευρώ, την επιδότηση επιτοκίου για τα δάνεια που συνήφθησαν με σκοπό την κάλυψη των δαπανών, οι οποίες προκύπτουν από την εγκατάσταση, και την ενίσχυση της πρόωρης συνταξιοδότησης με οικονομικά κίνητρα, δηλαδή μέτρα για τον επιχειρηματία - αγρότη.

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου, παίρνοντας το λόγο, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Τους νέους από τη γεωργία τους διώχνει η ΚΑΠ, γιατί θέλει μόνο αγρότες επιχειρηματίες. Οι νέοι που μένουν στη γεωργία είναι κυρίως αυτοί που κληρονομούν μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Τα παιδιά των μικρομεσαίων αγροτών δεν μπορούν να επιβιώσουν, διώχνονται με αυτή την αντιαγροτική πολιτική από τον τόπο τους. Εξάλλου, οι ποσοστώσεις, που ισχύουν για το σύνολο των προϊόντων και ήδη έχουν μοιραστεί στους υπάρχοντες αγρότες, δεν αφήνουν παρά κάτι ψίχουλα για τους νέους. Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ: Συγκέντρωση γης - παραγωγής - εμπορίας σε λίγους και συρρίκνωση των μικρομεσαίων αγροτών. Για ποιους νέους, λοιπόν, συζητάτε σήμερα; Μόνο για τους νέους επιχειρηματίες. Αυτοί θέλετε να έχουν ζωή, αυτούς ενισχύετε.

Γιατί το κύριο δεν είναι να ενισχυθεί η αρχική εγκατάσταση του νέου αγρότη, αλλά να του εξασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές εισόδημα για να μπορεί να ζήσει στον τόπο που γεννήθηκε. Τέτοιες δυνατότητες δε δίνει ούτε η ΚΑΠ, ούτε οι αποφάσεις της ΕΕ που έχει πάρει στα πλαίσια του ΠΟΕ.

Ουσιαστικά, προωθείται μια αντιαγροτική πολιτική που θέλει όχι γεωργική ανάπτυξη, αλλά γεωργική συρρίκνωση, που θα μείνουν λίγοι, οι πιο μεγάλοι σύγχρονοι μεγαλοτσιφλικάδες και βέβαια θα δυναμώσουν οι μεγαλοεισαγωγείς που θα φέρνουν φτηνότερα προϊόντα και τρόφιμα από τρίτες χώρες. Αυτές είναι πολιτικές που δυναμώνουν το κεφάλαιο, εντείνουν τη διατροφική εξάρτηση, καταδικάζουν σε φτώχεια και ανεργία εκατομμύρια μικρομεσαίους αγρότες. Γι' αυτό είναι απάνθρωπη και καταδικαστέα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ