Σάββατο 5 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Ξεκληρίζονται οι μικρομεσαίοι παραγωγοί

Ανακοίνωση-παρέμβαση της Αχτιδικής Επιτροπής Ελασσόνας του ΚΚΕ

Motion Team

Κάλεσμα προς τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής να συνταχτούν μαζικά με την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ σε σύγκρουση με τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή Ελασσόνας του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται:

«Οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια στον τομέα της κτηνοτροφίας και του καπνού είναι καταστροφικές για τους μικρομεσαίους παραγωγούς που είναι η συντριπτική πλειοψηφία στην περιοχή μας. Ιδιαίτερα με το νέο καθεστώς στον καπνό όπου μετά το 2009 θα κοπεί το 50% της ενίσχυσης, τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα για την επαρχία. Η καπνοκαλλιέργεια εγκαταλείφθηκε εξαιτίας της εφαρμογής από το 2006 της νέας ΚΑΠ και της ολικής αποσύνδεσης της επιδότησης από την παραγωγή».

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία αγροτιά της περιοχής, και σημειώνεται ότι «ο καπνός και η κτηνοτροφία ήταν και είναι ακόμα πηγή ζωής, που τροφοδοτεί με χρήμα όλες τις άλλες κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες». Ωστόσο, «ήδη το 90% των καπνοκαλλιεργητών και οι 2 στους 3 κτηνοτρόφους έχουν ξεκληριστεί την τελευταία 10ετία και με την πολιτική που ακολουθείται θα ξεκληριστούν και οι υπόλοιποι μικρομεσαίοι εάν δεν οργανωθεί η αντίσταση και ο αγώνας. Η τάση για συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου και στον τομέα της κτηνοτροφίας, θα αναπαράγει συνεχώς αυτόν τον κίνδυνο για τους κάθε φορά μικρούς και αδύνατους».

Η ΑΕ Ελασσόνας υπογραμμίζει: «αυτές οι εξελίξεις δεν ήρθαν τυχαία αλλά ως συνέπεια των πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Πολιτικές που κανείς δεν τις επέβαλε στη χώρα μας, αλλά αντίθετα τις επεδίωξαν και τις προώθησαν ως σύγχρονες στα πλαίσια της ΚΑΠ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και οδηγούν στη δημιουργία μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Γι' αυτό τουλάχιστον είναι πολιτική δημαγωγία και καραμπινάτος καιροσκοπισμός, η τακτική αυτών των κομμάτων του ευρωμονόδρομου που στήριξαν και επέβαλαν την ΚΑΠ, να επικεντρώνουν το όλο αγροτικό πρόβλημα στις τραγικές συνέπειες αυτής της πολιτικής που οι ίδιοι προωθούν και εφαρμόζουν. Τα συμφέροντα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και καπνοπαραγωγών δεν "παίζονται" στις λογικές της συμβατότητας με τους νόμους και τους κανονισμούς της ΕΕ, αλλά διεκδικούνται στο πεδίο των ταξικών αγώνων και της σύγκρουσης μ' αυτές τις πολιτικές.

Γι' αυτό όσοι σπρώχνουν τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και καπνοπαραγωγούς αλλά και το κίνημά τους προς αναζήτηση λύσεων "συμβατών" με τις πολιτικές της ΕΕ, τότε συνειδητά κοροϊδεύουν τους κτηνοτρόφους, τους καπνοπαραγωγούς και γενικά τους αγρότες προκειμένου να τους παγιδεύσουν στα δικά τους καιροσκοπικά συμφέροντα. Κραυγαλέο παράδειγμα αυτής της διπρόσωπης τακτικής αποτελεί η πολιτική του ΣΥΝ, που ενώ είναι υπέρ της ΕΕ και της ΚΑΠ, έρχεται ως αθώα περιστερά να παραστήσει τον συμπαραστάτη των κτηνοτρόφων που καταστρέφονται ακριβώς από αυτήν την πολιτική της ΕΕ και της ΚΑΠ.

Αυτόν τον σκοπό εξυπηρετεί η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΝ στην Ελασσόνα και στην Καλλιθέα για να συζητήσει, λέει, με τους κτηνοτρόφους τα προβλήματά τους. Για να χρησιμοποιήσει δηλ. τους κτηνοτρόφους και την επαρχία μας σ' ένα στημένο τηλεοπτικό σόου όπου άλλα θα λέει, άλλα θα κάνει αύριο και άλλα θα υποστηρίζει επί της ουσίας. Οπως έκανε και ο τέως πρόεδρος ο κ. Αλαβάνος που όταν οι αγρότες βρίσκονταν στους δρόμους του αγώνα εκείνος επισκεπτόταν το στημένο και σικέ παιχνίδι των αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ με το ψευτομπλόκο στην Εθνική Οδό. Οπως επίσης έκαναν τα στελέχη του ΣΥΝ στη Λάρισα πριν λίγο καιρό που παρευρίσκονταν επίσης στο σικέ παιχνίδι της ΝΔ με την ψευτοκινητοποίηση της νόθας διοίκησης της Ομοσπονδίας κτηνοτρόφων, ενώ φυσικά αγνόησαν την κινητοποίηση των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα των κτηνοτρόφων στα Τέμπη.

Το ίδιο και στο Κιλελέρ που συμμετείχε στη φιέστα του δικομματισμού και απείχε επιδεικτικά από τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ που οργάνωσαν οι Ομοσπονδίες των Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας και η ΠΑΣΥ. Η ΑΕ Ελασσόνας του ΚΚΕ καλεί τους κτηνοτρόφους, τους καπνοπαραγωγούς, όλο τον λαό της επ. Ελασσόνας, να βγάλουν τα συμπεράσματα από την ίδια τους την πείρα για τις πολιτικές που εφάρμοσαν στην πράξη τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και των μεγάλων συμφερόντων».

Τέλος, η ανακοίνωση επισημαίνει: «πρόταση διεξόδου για την κτηνοτροφία και την αγροτική οικονομία συνολικότερα υπάρχει και είναι αυτή που το ΚΚΕ ολοκληρωμένα έχει δώσει στο λαό. Βρίσκεται σε σύγκρουση μ' αυτές τις πολιτικές που πρεσβεύουν και εφαρμόζουν με παραλλαγές τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Μέσα από την αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο, με την ισχυροποίηση συνολικότερα του ΚΚΕ και του μαζικού λαϊκού κινήματος, η κατάσταση θα αλλάξει σε βάρος των μονοπωλίων και υπέρ του λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ