Σάββατο 5 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Νέα μέτρα ... για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού

Στη λήψη νέων επαχθών μέτρων σε βάρος των εργαζομένων των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου ...να αντιμετωπιστούν οι ανοδικές τάσεις του πληθωρισμού, συμφώνησαν χτες οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών στη συνεδρίαση των οργάνων ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ και ΕΚΟΦΙΝ στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας. Ο πληθωρισμός στις χώρες - μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας (ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ), «έτρεχε» τον προηγούμενο μήνα Μάρτη με ρυθμό 3,5% (4,4% στην Ελλάδα). Οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στην άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου, των τροφίμων και των πρώτων υλών, παράγοντες οι οποίοι τροφοδοτούν, αλλά και τροφοδοτούνται από τη διεθνή οικονομική κρίση. Από το πλαίσιο των μέτρων αντιπληθωριστικής πολιτικής εξαιρούνται φυσικά οι επιχειρήσεις, οι οποίες, προσβλέποντας στην προστασία και αύξηση των κερδών τους και εκμεταλλευόμενες το γενικότερο κλίμα, έχουν επιδοθεί σε μεγάλες κερδοσκοπικές ανατιμήσεις, αδιαφορώντας αν έτσι πλήττουν την αγοραστική ικανότητα των εργαζομένων και τροφοδοτούν την αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

Στο πνεύμα αυτό κινήθηκαν και οι δηλώσεις που έκανε χτες στη Λιουμπλιάνα ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος αφού επισήμανε πως «είναι απόφασή μας να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί από τη δική μας πλευρά οποιαδήποτε περαιτέρω πληθωριστική επιβάρυνση και να γίνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να περιορίσουμε τον πληθωρισμό», στη συνέχεια περιέγραψε το εύρος των παρεμβάσεων. Παρεμβάσεις, οι οποίες αφορούν στην πολιτική για τις διοικητικά καθοριζόμενες τιμές, τους έμμεσους φόρους, αλλά και τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων...

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν ο ίδιος είχε δώσει απτό δείγμα γραφής για το πώς εννοεί η κυβέρνηση της ΝΔ την αντιπληθωριστική πολιτική, ανακοινώνοντας εισοδηματική πολιτική σκληρής λιτότητας για τους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου. Δεν παρέλειψε επίσης να εκφράσει την απαρέσκειά του για τα ψίχουλα που θα πάρουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, με βάση τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, υποστηρίζοντας ότι οι αυξήσεις στους μισθούς θα επηρεάσουν τον πληθωρισμό και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ