Σάββατο 5 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κράτος εν κράτει οι τράπεζες

Η βουλευτής του ΚΚΕ Ελ. Παντελάκη, στιγμάτισε από το βήμα της Βουλής τη ληστρική πολιτική των τραπεζών που κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος των πελατών τους με τις ευλογίες των κυβερνώντων

Την πολιτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, που στηρίζουν σταθερά και απαρέγκλιτα τα συμφέροντα των τραπεζιτών, κατήγγειλε χτες στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη παρεμβαίνοντας σε Επερώτηση βουλευτών του ΛΑΟΣ για τις αυθαιρεσίες των τραπεζών σε βάρος των καταναλωτών.

Η βουλευτής είπε ότι και η σημερινή κυβέρνηση ανέχεται την αυθαιρεσία των τραπεζών και τους καταχρηστικούς όρους που αυτές επιβάλλουν στους πελάτες τους χωρίς να κρατάει ούτε τα προσχήματα. Υπογράμμισε ότι οι καταχρηστικοί όροι, τα λεγόμενα «ψιλά γράμματα» δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο και οφείλεται στην κυριαρχία της ζούγκλας του ανταγωνισμού. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι τον Ιούλη του 2007 η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη και του ΠΑΣΟΚ κύρωσε Οδηγία της ΕΕ «για τη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος», με την οποία ευνοούνται όχι μόνο οι μεγαλοτραπεζίτες αλλά και μεγάλοι πελάτες, αφού πλέον τα επιτόκια αποκτούν «ευελιξία» σε βάρος των μικροκαταθετών.

Η ληστρική πολιτική των τραπεζών, συνέχισε η Ε. Παντελάκη, φαίνεται ανάγλυφα μέσα από τα στοιχεία των ίδιων των ευαγών αυτών ιδρυμάτων, σύμφωνα με τα οποία το 50% των χορηγήσεών τους αφορά στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια καθώς και πιστωτικές κάρτες. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο δανεισμός των νοικοκυριών ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ και οι αγρότες στενάζουν από την τοκογλυφική πολιτική της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος, ισχυρίστηκε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πελατών των τραπεζών και είπε ότι στην κατεύθυνση αυτή ενισχύεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ