ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξανά παζάρια με ΗΠΑ για την ονομασία της ΠΓΔΜ
  • Πριν υπάρξει κάποιο σήμα από την ηγεσία της ΠΓΔΜ μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση ξεκίνησε τα παζάρια με Αμερικανούς αξιωματούχους
  • Συνεχίζεται η επιχείρηση κεφαλαιοποίησης της «επιτυχίας» στο Βουκουρέστι

Στα ίδια παζάρια με την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ αναζητεί τη λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ η κυβέρνηση, συνεχίζοντας ταυτόχρονα στο εσωτερικό την επιχείρηση κεφαλαιοποίησης της «επιτυχίας» στο Βουκουρέστι.

Παρά το γεγονός ότι δηλώνει πανέτοιμη για να συνεχιστεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ωστόσο την ίδια στιγμή τα παζάρια γίνονται απευθείας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ που έχει αναλάβει να εντάξει «το συντομότερο δυνατόν» το γειτονικό προτεκτοράτο στο ΝΑΤΟ.

Αρνούμενη να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα από την «προ του Βουκουρεστίου» περίοδο, όταν παζάρευε με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, προσδοκώντας ότι θα ασκήσουν πίεση στην ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη τις συνομιλίες με τους Αμερικανούς, τη στιγμή που η ηγεσία της γειτονικής χώρας δεν έχει κάνει ακόμα την παραμικρή κίνηση, που να δίνει κάποιο «στίγμα» για τις προθέσεις της.

Η πρώτη «κρούση» από αμερικανικής πλευράς έγινε από τον αρμόδιο για υποθέσεις Ευρώπης και Ευρασίας αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ντ. Φριντ, που είχε το βράδυ της Κυριακής τηλεφωνική επικοινωνία με την Ντ. Μπακογιάννη, επιχειρώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, να «βολιδοσκοπήσει» τις προθέσεις και τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Χτες ο Ντ. Φριντ επρόκειτο να έχει συνάντηση με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκειμένου να προετοιμαστεί νέα πρωτοβουλία.

Περισσότερο αναλυτικές και «εφ' όλης της ύλης» θα είναι οι συνομιλίες που θα έχει την Πέμπτη στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ματ Μπράιζα, η επίσκεψη του οποίου είχε προγραμματιστεί πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Από τα σημαντικότερα θέματα που θα συζητηθούν είναι και αυτά της ενέργειας και των αγωγών, τα οποία αναμένεται να συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση αποφεύγει επίμονα να διευκρινίσει αν υποστηρίζει ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, επιμένοντας στη σκόπιμα θολή διατύπωση του πρωθυπουργού για «καθαρή σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων». Πάντως, ο Κ. Καραμανλής θα έχει την ευκαιρία να αποσαφηνίσει τις κυβερνητικές θέσεις στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή που θα γίνει μεθαύριο με πρωτοβουλία του ΛΑ.Ο.Σ.

Χτες μετά την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας συνόψισε την τακτική της κυβέρνησης, λέγοντας ότι θα συνεχίσει «με συνέπεια, αυτοπεποίθηση και σοβαρότητα» τη στρατηγική που έχει χαραχτεί.

Στο διάλογο που είχαν ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρουσία των δημοσιογράφων, ο Κ. Παπούλιας υποστήριξε ότι ήταν επιτυχία το Βουκουρέστι, σημειώνοντας ότι δημιουργεί μια καινούρια αφετηρία.

Πάντως, η κυβέρνηση δεν κρύβει ότι επιδιώκει να αξιοποιήσει το «κλίμα συναίνεσης» που δημιουργείται μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ για να προωθήσει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, με αιχμή την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, του «Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου», της «Ολυμπιακής», της ΔΕΗ, των λιμανιών και των αεροδρομίων, της γενικευμένης ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, του «Καποδίστρια 2» κ.ο.κ. Στο πλαίσιο αυτό συγκαλεί μέσα στη βδομάδα τα ανώτερα κομματικά όργανα (αύριο το Πολιτικό Συμβούλιο και το Σάββατο την Κεντρική Επιτροπή), σε μια εμφανή προσπάθεια κινητοποίησης των κομματικών δυνάμεων για τη στήριξη των «μεταρρυθμίσεων».

ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
Υπάρχει «μακεδονική εθνότητα»!

Την ύπαρξη «μακεδονικής εθνότητας» και «γλώσσας» υποστηρίζει η αμερικανική κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι ενθαρρύνει εθνικισμούς και αδιαλλαξία και εφαρμόζει αποφασιστικά την ιμπεριαλιστική τακτική του «διαίρει και βασίλευε».

Σε ενημέρωση ξένων δημοσιογράφων στο Κέντρο Ανταποκριτών Ξένου Τύπου της Ουάσιγκτον, η οποία αφορούσε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών, Ντάνιελ Φριντ, μιλώντας στην εισαγωγή του για τα αποτελέσματα της συνόδου, χαρακτήρισε ένα από τα «δύσκολα» θέματα αυτό της ΠΓΔΜ, προσθέτοντας, όμως, ότι και ως προς αυτό υπάρχει τρόπος να προχωρήσουμε προς λύση και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίλυση του θέματος του ονόματος.

Απαντώντας σε ερώτηση Ελληνα ανταποκριτή για «επονομαζόμενες γλώσσα και εθνότητα», ο Ντ. Φριντ είπε ότι «η μακεδονική γλώσσα και ο μακεδονικός λαός υπάρχουν, δεν είναι επονομαζόμενοι». Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ότι η γλώσσα διδάσκεται στη Σχολή των Διπλωματών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ως παράδειγμα ανέφερε ότι τώρα έχει προστεθεί και βοσνιακή γλώσσα, ενώ ίσως προστεθεί και γλώσσα Μαυροβουνίου.

Μιλώντας ως πρώην ιστορικός, είπε ο Ντ. Φριντ, αυτά κωδικοποιούνται μέσα από ιστορικές διαδικασίες. «Αυτό, όμως, δεν έχει σχέση με την ιστορική επαρχία της Μακεδονίας που είναι διαφορετική από τη σημερινή χώρα της Μακεδονίας. Η κυβέρνηση των Σκοπίων, όπως την αποκαλεί η Ελλάδα, ή της Μακεδονίας, όπως την αποκαλούμε οι Αμερικανοί, δεν εγείρει διεκδικήσεις». Σημείωσε ότι εντέλει οι λαοί προσδιορίζουν τον εαυτό τους και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος δεν είναι διαπραγματευτής, ούτε ανθρωπολόγος, για να μιλήσει για θέματα εθνοτήτων. Εχοντας απαντήσει και σε άλλες ερωτήσεις, κατέληξε περιγράφοντας την Ελλάδα ως σύμμαχο και καλό φίλο.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Απόκρυψη της αλήθειας από τον ΣΥΝ αντί αυτοκριτικής

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Απόκρυψη των γεγονότων, σχετικά με τα εθνικιστικά συλλαλητήρια για το Σκοπιανό - αρχές δεκαετίας του '90 - και την πανθομολογούμενη συμμετοχή του ΣΥΝ σε αυτά, επιχειρούν στελέχη του χώρου.

Την Κυριακή, στη Θεσσαλονίκη, ο εκ των ενθέρμων τότε θιασωτών αυτών των «λαοσυνάξεων», ο Λ. Κύρκος προσπάθησε να κάνει το άσπρο - μαύρο. Είπε: «Ενα φωτισμένο τμήμα του ΣΥΝ, όχι όλη η ηγεσία του, διατύπωσε κάποιες ιδέες και αυτές μέσα στο χρόνο πέρασαν στη συνείδηση του ελληνικού λαού».

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σχετικά: «Η τοποθέτηση του Λ. Κύρκου, για τη στάση του ΣΥΝ στο θέμα της FYROM, περιέχει απόκρυψη των τότε γεγονότων. Ο Λ. Κύρκος και άλλοι στον ΣΥΝ πράγματι άλλαξαν θέση, αφού όμως πρώτα συμμετείχαν στα εθνικιστικά συλλαλητήρια για το όνομα της FYROM, κάνοντας ταυτόχρονα επίθεση στο ΚΚΕ, το οποίο αποκάλεσαν "πλην Λακεδαιμονίων". Γι' αυτό το θέμα ο Λ. Κύρκος δε βρήκε σήμερα να πει ούτε μία λέξη αυτοκριτικής».

Ετοιμη να αναγνωρίσει το Κόσσοβο η ελληνική κυβέρνηση

«Ορθάνοιχτο» το ενδεχόμενο αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου για την ελληνική κυβέρνηση όπως προκύπτει με σαφήνεια από όσα δήλωσε χτες στη Βουλή - απαντώντας σε ερώτηση - ο υφυπουργός Εξωτερικών Ι. Βαληνάκης. Αν και επισήμανε ότι για την κυβέρνηση είναι «θέση αρχής η υποστήριξη συμφωνημένων λύσεων και όχι η δημιουργία τετελεσμένων» και ότι «οι καλύτερες λύσεις δεν προκύπτουν από μονομερείς ενέργειες», πρόσθεσε ότι η ανεξαρτησία του Κοσσόβου «είναι πλέον μια πραγματικότητα» και «η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ οφείλει να προασπίσει τη σταθερότητα» στα Βαλκάνια.

Επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι για τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το θέμα «μόνος οδηγός είναι η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων», ενώ η αναγνώριση ή όχι του Κοσσόβου για την κυβέρνηση «παραμένει κυρίαρχο δικαίωμα, το οποίο μπορεί να ασκήσει ανάλογα με τα εθνικά της συμφέροντα». Επίσης, αρνήθηκε ότι το προξενικό γραφείο στην Πρίστινα υποκαθιστά τη διπλωματική εκπροσώπηση της Ελλάδας, υποστηρίζοντας πως «το γραφείο στην Πρίστινα λειτουργεί εδώ και χρόνια».

Συνολική πολιτική αντίθεση στα σχέδια των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε δήλωσή της για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, κατά τη χτεσινή εκδήλωση της ΚΟΑ για το «ευρωσύνταγμα», σημείωσε:

«Μας βρίσκει αντίθετους η κυρίαρχη λογική να μπαίνει ένα τείχος στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, σε σχέση με όλες τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, να μετατρέψουν τα Βαλκάνια σε μια αμερικανική βάση, με ευρύτερη στόχευση στην περιοχή.

Η ελληνική κυβέρνηση, κατά τη γνώμη μας, δεν μπορεί να διαπραγματεύεται μόνο αυτό. Εχουμε υποδείξει μια συνολική πολιτική αντίθεση στα σχέδια των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια και από αυτή τη σκοπιά θα κρίνουμε και τις εξελίξεις με το όνομα. Φοβόμαστε σκληρά ανταλλάγματα σε βάρος των λαών για την ειρήνη στην περιοχή».

ΠΓΔΜ
Προς πρόωρες εκλογές;

ΣΚΟΠΙΑ.--

Ξεχωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ είχε χτες ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, τους ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι καθώς και για τα αποτελέσματα της συνάντησης των ηγετών των χωρών της «Χάρτας της Αδριατικής» (Κροατία, Αλβανία, ΠΓΔΜ) με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Ζάγκρεμπ.

Πάντως, ο πρόεδρος της «Ενωσης για τη Δημοκρατική Ενταξη» (DUI) Αλί Αχμέτι, δήλωσε χτες το απόγευμα ότι σήμερα το κόμμα του θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση για τη διάλυσή της και για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η χώρα. Υπέρ της πρότασης αυτής φέρεται να στρέφεται και το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού VMRO - DPMNE του Ν. Γκρούεφσκι, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Βεστ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ