Τρίτη 8 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
Υπάρχει «μακεδονική εθνότητα»!

Την ύπαρξη «μακεδονικής εθνότητας» και «γλώσσας» υποστηρίζει η αμερικανική κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι ενθαρρύνει εθνικισμούς και αδιαλλαξία και εφαρμόζει αποφασιστικά την ιμπεριαλιστική τακτική του «διαίρει και βασίλευε».

Σε ενημέρωση ξένων δημοσιογράφων στο Κέντρο Ανταποκριτών Ξένου Τύπου της Ουάσιγκτον, η οποία αφορούσε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών, Ντάνιελ Φριντ, μιλώντας στην εισαγωγή του για τα αποτελέσματα της συνόδου, χαρακτήρισε ένα από τα «δύσκολα» θέματα αυτό της ΠΓΔΜ, προσθέτοντας, όμως, ότι και ως προς αυτό υπάρχει τρόπος να προχωρήσουμε προς λύση και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίλυση του θέματος του ονόματος.

Απαντώντας σε ερώτηση Ελληνα ανταποκριτή για «επονομαζόμενες γλώσσα και εθνότητα», ο Ντ. Φριντ είπε ότι «η μακεδονική γλώσσα και ο μακεδονικός λαός υπάρχουν, δεν είναι επονομαζόμενοι». Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ότι η γλώσσα διδάσκεται στη Σχολή των Διπλωματών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ως παράδειγμα ανέφερε ότι τώρα έχει προστεθεί και βοσνιακή γλώσσα, ενώ ίσως προστεθεί και γλώσσα Μαυροβουνίου.

Μιλώντας ως πρώην ιστορικός, είπε ο Ντ. Φριντ, αυτά κωδικοποιούνται μέσα από ιστορικές διαδικασίες. «Αυτό, όμως, δεν έχει σχέση με την ιστορική επαρχία της Μακεδονίας που είναι διαφορετική από τη σημερινή χώρα της Μακεδονίας. Η κυβέρνηση των Σκοπίων, όπως την αποκαλεί η Ελλάδα, ή της Μακεδονίας, όπως την αποκαλούμε οι Αμερικανοί, δεν εγείρει διεκδικήσεις». Σημείωσε ότι εντέλει οι λαοί προσδιορίζουν τον εαυτό τους και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος δεν είναι διαπραγματευτής, ούτε ανθρωπολόγος, για να μιλήσει για θέματα εθνοτήτων. Εχοντας απαντήσει και σε άλλες ερωτήσεις, κατέληξε περιγράφοντας την Ελλάδα ως σύμμαχο και καλό φίλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ