Τρίτη 8 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξανά παζάρια με ΗΠΑ για την ονομασία της ΠΓΔΜ
  • Πριν υπάρξει κάποιο σήμα από την ηγεσία της ΠΓΔΜ μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση ξεκίνησε τα παζάρια με Αμερικανούς αξιωματούχους
  • Συνεχίζεται η επιχείρηση κεφαλαιοποίησης της «επιτυχίας» στο Βουκουρέστι

Στα ίδια παζάρια με την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ αναζητεί τη λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ η κυβέρνηση, συνεχίζοντας ταυτόχρονα στο εσωτερικό την επιχείρηση κεφαλαιοποίησης της «επιτυχίας» στο Βουκουρέστι.

Παρά το γεγονός ότι δηλώνει πανέτοιμη για να συνεχιστεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ωστόσο την ίδια στιγμή τα παζάρια γίνονται απευθείας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ που έχει αναλάβει να εντάξει «το συντομότερο δυνατόν» το γειτονικό προτεκτοράτο στο ΝΑΤΟ.

Αρνούμενη να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα από την «προ του Βουκουρεστίου» περίοδο, όταν παζάρευε με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, προσδοκώντας ότι θα ασκήσουν πίεση στην ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη τις συνομιλίες με τους Αμερικανούς, τη στιγμή που η ηγεσία της γειτονικής χώρας δεν έχει κάνει ακόμα την παραμικρή κίνηση, που να δίνει κάποιο «στίγμα» για τις προθέσεις της.

Η πρώτη «κρούση» από αμερικανικής πλευράς έγινε από τον αρμόδιο για υποθέσεις Ευρώπης και Ευρασίας αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ντ. Φριντ, που είχε το βράδυ της Κυριακής τηλεφωνική επικοινωνία με την Ντ. Μπακογιάννη, επιχειρώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, να «βολιδοσκοπήσει» τις προθέσεις και τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Χτες ο Ντ. Φριντ επρόκειτο να έχει συνάντηση με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκειμένου να προετοιμαστεί νέα πρωτοβουλία.

Περισσότερο αναλυτικές και «εφ' όλης της ύλης» θα είναι οι συνομιλίες που θα έχει την Πέμπτη στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ματ Μπράιζα, η επίσκεψη του οποίου είχε προγραμματιστεί πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Από τα σημαντικότερα θέματα που θα συζητηθούν είναι και αυτά της ενέργειας και των αγωγών, τα οποία αναμένεται να συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση αποφεύγει επίμονα να διευκρινίσει αν υποστηρίζει ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, επιμένοντας στη σκόπιμα θολή διατύπωση του πρωθυπουργού για «καθαρή σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων». Πάντως, ο Κ. Καραμανλής θα έχει την ευκαιρία να αποσαφηνίσει τις κυβερνητικές θέσεις στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή που θα γίνει μεθαύριο με πρωτοβουλία του ΛΑ.Ο.Σ.

Χτες μετά την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας συνόψισε την τακτική της κυβέρνησης, λέγοντας ότι θα συνεχίσει «με συνέπεια, αυτοπεποίθηση και σοβαρότητα» τη στρατηγική που έχει χαραχτεί.

Στο διάλογο που είχαν ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρουσία των δημοσιογράφων, ο Κ. Παπούλιας υποστήριξε ότι ήταν επιτυχία το Βουκουρέστι, σημειώνοντας ότι δημιουργεί μια καινούρια αφετηρία.

Πάντως, η κυβέρνηση δεν κρύβει ότι επιδιώκει να αξιοποιήσει το «κλίμα συναίνεσης» που δημιουργείται μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ για να προωθήσει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, με αιχμή την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, του «Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου», της «Ολυμπιακής», της ΔΕΗ, των λιμανιών και των αεροδρομίων, της γενικευμένης ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, του «Καποδίστρια 2» κ.ο.κ. Στο πλαίσιο αυτό συγκαλεί μέσα στη βδομάδα τα ανώτερα κομματικά όργανα (αύριο το Πολιτικό Συμβούλιο και το Σάββατο την Κεντρική Επιτροπή), σε μια εμφανή προσπάθεια κινητοποίησης των κομματικών δυνάμεων για τη στήριξη των «μεταρρυθμίσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ